NIEUWS

Braun Wandanlage 2021: functioneel kunstwerk vanwege honderdjarig jubileum

De technologie heeft een aantal belangrijke vorderingen gemaakt sinds de ontwikkeling van de iconische wandunit van Braun, Wandanlage, in 1961 begon. En nu, zestig jaar later, heeft Virgil Abloh het audiosysteem opnieuw ontworpen in een eenmalig kunstproject voor 2021. Nee, het is niet te koop, maar Braun heeft wel een jubileumeditie van zijn luidsprekermodel LE03 in zijn portfolio.

Braun Wandanlage 2021: honderdjarig jubileum van Duits merk

Het unieke project valt samen met de viering van het honderjarig jubileum van het van oorsprong Duitse merk. Ontwerper, muzikant en filantroop Virgil Abloh, (artistiek directeur van Louis Vuitton herenkleding en CEO van zijn in Milaan gevestigde luxe modelabel Off-White) analyseerde naar eigen zeggen zorgvuldig elk detail van de originele blauwdrukken en gebruikte zijn persoonlijke invloeden om een stuk “functionele kunst” te bouwen dat aansluit bij het intrinsieke idee van Braun dat een goed ontwerp lang meegaat. De metallic afwerking van de 2021-versie is een visuele manifestatie van de parallellen tussen de gepolijste chromen designesthetiek van Braun, zoals het SM3-scheerapparaat uit 1960 en de T1-broodrooster uit 1961, en de hoge glans van Virgil Abloh's culturele en muzikale referenties van de afgelopen 100 jaar.

Virgil Abloh zegt over het partnerschap: “Ik heb altijd een diepe waardering gehad voor het ontwerp van Braun. Ik heb de kans aangegrepen om dit iconische Braun-product opnieuw uit te vinden en uit te dagen wat we van design gewend zijn. Het 'functionele kunst'-stuk dat samen met Braun Design is samengesteld, benadrukt niet alleen de oorspronkelijke functie van de hifi-wandunit die de beste audio van zijn tijd was, maar ook de kwaliteit en de duurzame materialen die zijn gemaakt om lang mee te gaan. Als maker blijf ik me afvragen hoe kunst wordt waargenomen in de hedendaagse cultuur. 'Functionele kunst' is een blijvende erfenis van de blijvende kracht van een goed ontwerp dat eenvoudig, nuttig en duurzaam is. Op die manier brengt het de kaders van ontwerpreferenties verder dan 'designpuristen' naar een breder publiek.”

Het kunstobject is om naar te kijken. Het is niet te koop, althans niet op dit moment, en er is maar één exemplaar. Het kunstobject is te bezichtigen in een film op de website van Braun.

Braun heeft t.g.v. het honderjarig jubileum ook nog een product uitgebracht dat wel te koop is en dat is de Braun Audio 100 Years White Edition LE03 draadloze luidspreker die net geen 400 kost. Zo kan een belangstellende toch nog een stukje geschiedenis van Braun in huis halen.


EDITORS' CHOICE