NIEUWSLinn

Linn Klimax DSM: het nieuwe ultieme DA-conversie en streaming platform

Het Schotse audiobedrijf Linn heeft de Klimax DSM aangekondigd, het volgens de makers ultieme streaming product. De Klimax DSM is de weergave van Linn’s passie voor muziek en de perfecte weergave daarvan. Linn heeft de Klimax DSM voorzien van de zelf ontwikkelde Organik DAC, de eerste DA-converter die volledig in eigen beheer is ontwikkeld. Linn heeft een inruilprogramma voor eigenaren van een Klimax DS, Klimax DSM en Klimax System Hub.

Linn Klimax DSM: hardware en software van het hoogste niveau

Het vertrekpunt bij de bouw van de nieuwe Klimax DSM van het in Schotland gevestigde Linn is een blok aluminium van 32 kilogram dat met CNC freesmachines wordt verwerkt tot een hoogwaardige behuizing. Sinds de lancering van de Klimax DS in 2007 heeft het bedrijf naar eigen zeggen substantieel geïnvesteerd in mensen en het verwerven van kennis en vaardigheden en dit alles komt nu samen in de eerste DA-converter die volledig door Linn zelf is ontwikkeld, zowel de hardware als de software. Bediening van de Klimax DSM kan met de ronde draaiknop op de bovenkant. De draaiknop is gemaakt van glas en draait in een messing lager.

Het hart van de Klimax DSM is de Organik DAC. Linn heeft geen bestaande DAC-chips gebruikt maar heeft een eigen FPGA-processing DA-converter gebouwd waarbij Linn ieder stap in het proces volledig zelf kan controleren. De zelfontwikkelde algoritmes geven samen met de FPGA-architectuur de mogelijkheid tot een nauwkeurige upsampling, volumeregeling en tegelijkertijd de laagst denkbare vervorming. De printplaten zijn aan beide zijden bedrukt en de lengte van signaalpaden is niet langer dan het absolute minimum. Het plaatsen en solderen van onderdelen wordt uitgevoerd in Linn’s eigen fabriek in Glasgow. De Organik DAC heeft de laagste ruis- en vervormingscijfers van alle digitale producten van het bedrijf tot op heden. Volgens de fabrikant is hiermee een nieuwe maatstaf gezet. De Organik DAC kan digitaal signaal tot 24-bit/384 kHz en DSD256 verwerken.

Linn biedt ook de mogelijkheid om analoge bronnen aan te sluiten. De daarvoor nodige AD-converter bevindt zich op een aparte printplaat en is voorzien van een eigen voeding. De gebruiker kan ook via wifi of bluetooth verbinding maken met de Klimax DSM. Linn heeft ook een variant met HDMI-ingangen die voorzien is van eARC-functionaliteit.

Linn Klimax familie: twee varianten

De nieuwe Klimax DSM is het vlaggenschip van Linn en bevindt zich boven de Selekt DSM en de Majik DSM. De Klimax is verkrijgbaar in twee varianten, t.w. Klimax DSM Audio en Klimax DSM AV. Deze laatste is voorzien van HDM-aansluitingen. Daarnaast heeft Linn ook de Klimax System Hub uitgebracht die is ondergebracht in dezelfde vorm behuizing. De Klimax System Hub heeft geen DA-converter aan boord, maar wel HDMI-aansluitingen en een AD-converter ter aansluiting van analoge bronnen. De Klimax System Hub is bedoeld voor aansluiting op de Klimax 350 actieve luidsprekers of de Klimax Exaktbox die beiden voorzien zijn van de nieuwe Organik DAC.

Linn Klimax DSM: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe Klimax DSM producten zijn per direct verkrijgbaar bij geautoriseerde Linn-dealers. De adviesprijzen zijn als volgt, waarbij moet worden opgemerkt dat dit prijzen zijn zonder BTW. De plaatselijke BTW moet er dus nog bij opgeteld worden. 

Linn Klimax DSM Audio:   30.000 euro
Linn Klimax AV:                 30.000 euro
Linn Klimax System Hub:  15.000 euro

Bezitters van een Klimax DS, Klimax DSM of System Hub kunnen contact opnemen met een Linn-dealer om inruilopties te bespreken.

De nieuwe Organik DAC is vanaf heden in alle nieuwe Klimax 350 luidsprekers en de Klimax Exaktbox geplaatst. Bestaande bezitters kunnen de Organik DAC ook als upgrade laten plaatsen. De prijzen zijn als volgt, wederom exclusief BTW. 

Klimax Exaktbox met Organik DAC:                       15.000 euro
Klimax 350 Speakers met Organik DAC:                57.500 euro
Organik DAC upgrade voor Klimax Exaktbox:          5.400 euro
Organik DAC upgrade voor Klimax 350 speakers: 10.800 euro


MERK

EDITORS' CHOICE