NIEUWSSonos

Hi-res streaming komt naar Sonos via Qobuz (ja en nee)

Het Amerikaanse Sonos heeft aangekondigd dat hi-res streaming beschikbaar zal zijn voor iedereen die Qobuz gebruikt in combinatie met het S2-platform van Sonos. Ongeveer vijf procent van de circa veertig miljoen nummers grote bibliotheek van de Franse streamingdienst Qobuz is beschikbaar in hi-res, d.w.z van 24-bit/48 kHz tot 24-bit/192 kHz, en de overige 95% is beschikbaar als 16-bit/44,1 kHz streams van cd-kwaliteit. Die 5% van de hi-res wordt nu afgespeeld via Sonos-apparatuur die op het S2-platform draait. Ja, het wordt afgespeeld, maar nee, niet in de hoogst mogelijk bitrate.

Qobuz op Sonos

Zoals bij veel technische verhalen gaat het om de details. En er zijn twee relevante details m.b.t. de hardware van Sonos en het S2-platform: 1. DA-conversie is beperkt tot 24-bit/48 kHz en 2. daarom zal iedereen die een Qobuz-stream binnenhaalt (via de S2 Sonos-app) met een samplefrequentie hoger dan 48 kHz tegen een beperking aanlopen.

Sonos is niet geheel duidelijk hoe met deze beperking wordt omgegaan. Je zou kunnen veronderstellen dat S2 Sonos-hardware simpelweg alle 24-bit/96 kHz en 24-bit/192 kHz streams downsamplet naar 24-bit/48 kHz, maar dat is naar verluidt niet het geval. Qobuz zal in plaats daarvan – althans voorlopig – een stream van cd-kwaliteit, d.w.z. 16-bit/44,1 kHz aanbieden. Wellicht zal downsampling al dan niet later komen.

Gelukkig voor Sonos / Qobuz-luisteraars met een oor en belangstelling voor hi-res audio, wordt een aanzienlijk percentage van de nieuwe moderne pop-, rock- en elektronische releases gemixed en gemasterd op 24-bit/48 kHz en vervolgens uitgebracht op ten hoogste 24-bit/48 kHz. Dat zit heel dicht in de buurt van cd-kwaliteit, hetgeen de facto nog steeds de norm is. De relevantie van het kunnen afspelen van hoger dan 24-bit/48 kHz is dan ook niet erg groot. Er is simpelweg bijzonder weinig bronmateriaal voorhanden en dat gaat voorlopig niet veranderen.

Qobuz is momenteel beschikbaar in twaalf landen: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Meer informatie is te vinden op Sonos x Qobuz.


EDITORS' CHOICE