NIEUWS

De tapespoelen van RX Reels zijn gemaakt van koolstofvezel

Het in de VS gevestigde RX Reels maakt lege haspels voor spoelenrecorders. De haspels van RX Reels onderscheiden zich van alle andere haspels door het feit dat ze zijn gemaakt van koolstofvezels. Het resultaat is een zeer sterke en lichte haspel die bovendien in zes verschillende afwerkingen verkrijgbaar is.

RX Reels

Kevin Root van het in de VS gevestigde RX Reels begon op 13-jarige leeftijd te sparen voor zijn eerste reel-to-reel tapedeck, maar in feite duurde het naar eigen zeggen nog 40 jaar voordat hij eindelijk kon kopen wat hij wilde hebben. Tegen die tijd was hij erop gebrand dat alles perfect zou zijn. “De taperecorder is het middelpunt van mijn systeem en de haspels zijn het middelpunt van mijn taperecorder,” zo herinnert hij zich. “Maar aangezien een typische haspel van plastic of aluminium is gemaakt, gaven ze me niet dezelfde visuele 'wauw'-factor als de rest van het systeem,” aldus Root.

Door er verder over na te denken, kwam Root tot een nog sterker argument voor het upgraden van zijn haspels. Koolstofvezel zou de perfecte grondstof moeten zijn voor het maken van hoogwaardige tapehaspels. “Het kostte zeven maanden om de juiste combinatie te vinden die we zochten,” zegt Root. “Een manier om de haspels er niet alleen beter uit te laten zien, maar ook om een goede constructie te maken. We wilden een flens die stijf was, maar niet te zwaar. Koolstofvezel zorgde voor de perfecte balans tussen sterkte en gewicht: het is twee keer zo stijf als staal en vijf keer sterker.”

Koolstofvezel is er in vele kwaliteiten, de hoogste kwaliteit is luchtvaartkwaliteit. Dit is wat er in de flenzen van RX Reels gaat. Normaal gesproken zouden de kosten veel te hoog zijn, maar de locatie van Root in de Pacific Northwest in de VS zorgde voor een gelukkige treffer. “Het bleek dat er veel nieuw, hoogwaardig ruw koolstofvezelmateriaal is dat wordt weggegooid door lokale militaire en luchtvaartindustrieën. Het is ongebruikt en nagenoeg perfect goed, maar vaak niet groot genoeg voor het doel, dus het wordt gesloopt. We 'upcyclen' dat ongebruikte materiaal en maken er onze haspels van,” aldus Kevin Root.

In het midden van elke haspel bevindt zich een op maat gemaakte, professionele NAB-hub. De meeste in de handel verkrijgbare naven zijn zo ontworpen dat ze goedkoop te produceren zijn en worden doorgaans met slechts drie schroeven aan de flenzen vastgemaakt. De massieve aluminium naven van RX Reels zijn nauwkeurig gemaakt met toleranties van minder 1/2000 inch, en elke 2,3 mm dikke flens wordt met zes schroeven (dus twaalf schroeven in totaal) aan de naaf bevestigd.

De hub heeft ook een innovatief nano-bewerkt oppervlak, volgens RX Reels een bijna onzichtbaar klein detail dat een groot verschil maakt. Dit speciale oppervlak is ontworpen om het uiteinde van de tape vast te pakken, waardoor deze veel minder snel wegglijdt, waardoor de tape snel, gemakkelijk en zonder stress kan worden ingeregen. Ook bij het ontwerp van de flensuitsparingen (of 'vensters') was Root op gebruiksgemak gelet. Toen hij merkte hoeveel haspels op de markt uitsparingen hebben die erg smal worden nabij de naaf, creëerde hij een ruimte die groot genoeg is voor drie vingers, zodat het bij het inrijgen van de tape gemakkelijker is dan ooit om het uiteinde van de tape tegen de naaf te houden.

RX-haspels zijn gemaakt om een leven lang mee te gaan. Elk exemplaar is handgemaakt in de Pacific Northwest van de VS door bekwame vakmensen en elk exemplaar is individueel genummerd. Door hun eigen constructieproces kunnen de afgewerkte haspels een koolstofvezelweefsel, een rijke houtnerf of een marmeren afwerking vertonen, wat resulteert in een reeks van zes zeer elegante ontwerpopties. Ze worden allemaal geleverd in een duurzame opbergdoos van bibliotheekkwaliteit met een op maat gemaakt schuimrubber inzetstuk om de haspel jarenlang te beschermen.

RX Reels kan overigens ook haspels maken volgens het ontwerp van de klant. Zo kan de bedrijfsnaam van de klant op de haspels gedrukt worden. Wie daar meer over wil weten, kan contact opnemen met RX Reels.

RX Reels: prijzen en beschikbaarheid

Vooralsnog kan RX Reels zes verschillende afwerkingen van de lege haspels leveren, maar er is maar één maat en dat is een diameter van 10,5 inch voor een tapebreedte van 1/4 inch. Op de website van RX Reels staat een prijs genoteerd van 239 dollar per stuk. Een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.EDITORS' CHOICE