REVIEW

Review: Richard Barbieri - Under A Spell (cd)

Eric de Boer | 10 april 2021

Het zal nog best lang duren voordat de wereld de huidige pandemie voorbij is. Ook op muzikaal vlak. Richard Barbieri’s vierde langspeler Under A Spell is een album, dat beïnvloed is door de vreemde tijden waarin artiesten (en de rest van de wereldbevolking) sinds een jaar leven, is een mooie soundtrack waarin de dromerige staat van het huidige leven is verwoord in muziek.

Vier jaar geleden kwam Barbieri’s Planets + Persona uit, een album dat vooral was beïnvloed door de diverse opnamelocaties door heel het Europese continent en aangevuld met de muzikale kunsten van diverse artiesten. De opvolger daarvan, Under A Spell, zou een logische opvolging worden van de stijl en het onderwerp van het voorgaande album. Totdat de coronapandemie ineens roet in het spreekwoordelijke eten gooide en Barbieri zich aan huis gekluisterd zag.

Het logische gevolg was dat Richard Barbieri het hele album zelf schreef, uitvoerde en opnam in zijn thuisstudio, terwijl ‘buiten’ de wereld vol van ‘het nieuwe normaal’ was. Beperkte mogelijkheden en vrijheden, afstandelijkheid en daardoor nogal eenzaam. Zeker voor de nu 63-jarige artiest die samen met Japan, Rain Tree Crow en niet te vergeten Porcupine Tree veel inspiratie heeft gebracht aan muziekliefhebbers en artiesten over de hele wereld. 

Met de droomachtige sfeer die werd ingegeven door de lockdown en het beperkte leven als uitgangspunt, laat Barbieri op Under A Spell zijn geest en de muziek voor zichzelf spreken. In plaats van zich krampachtig vast te houden aan melodieën of arrangementen, is het de slaapachtige verwarring en luciditeit die op het album zorgt voor een grote toename van vloeiende elementen in de nummers. Natuurlijk rijkelijk voorzien van soundscapes, her en der aangevuld met vocale elementen die geen duidelijke tekst bevatten.

Wie goed luistert, hoort drie verschillende stemmen die in de tracks verwerkt zijn, die van Richards echtgenote Suzanne, Steve Hogarth en de Zweedse Listen Rylander Love. 

Vanaf albumopener en titeltrack Under A Spell, via toptracks als Flare 2, Serpentine, Darkness Will Find You tot aan het werkelijk intense en prachtig opgebouwde Lucid verwekt Barbieri alles waar hij nog steeds in uit weet te blinken. Instrumentale muziek met veel experimentatie, emotionele overdracht van gevoelens en telkens weer die prachtige gelaagde opbouw van de tracks zelf. Under A Spell is de vleesgeworden soundtrack voor dromenland in een warrige tijd. Flarden van emoties, herinneringen, mysterie, de wereldse invloeden en niet in de laatste plaats het comfort van simpelweg wegdrijven in de droomwereld, alles is aanwezig. Tot een stem je plots roept dat je wakker moet worden, met de innerlijke onrust die daarbij hoort.

Het lijkt Barbieri allemaal zo makkelijk af te gaan. Toch is Under A Spell een excentriek en zeer goed doordacht concept geworden, waarin Richard ziel en zaligheid heeft weten te leggen. Uitstapjes met beats, prachtige soundscapes en verfijnde klanken vanaf het toetsenbord of samples maken van het vierde Barbieri album een fijne en toch intense reis door een soms warrig en dan weer comfortabel droomlandschap. Richard Barbieri daagt de luisteraar uit en verhaalt tegelijkertijd op onnavolgbare en grenzeloze wijze.

Klankmatig is de cd een parel te noemen. Natuurlijk leent de muziek zich hier ook voor, maar Under A Spell brengt met een grote hoeveelheid dynamiek en verfijning in de productie extra veel inspiratie voor de luisteraar. Het maakt het geheel af. Ga hiervoor zitten en laat jezelf meevoeren in een hypnotiserende droom die je graag keer op keer wilt beleven. Het kan.

Muziek: 8,2
Klank: 9,1
Label: Kscope
Speelduur: 49:28 minuten
Website: kscopemusic.com/artists/richard-barbieri
Luister dit album via Tidal
Luister dit album via Qobuz


EDITORS' CHOICE