Mark Levinson No5206 en No5302 voor- en eindversterker kunnen worden geleverd

Halverwege oktober 2020 hebben wij al geschreven over de nieuwe voorversterker No5206 en eindversterker No5302 van Mark Levinson. Op dat moment was de verwachting dat de apparaten in geval van een gulle kerstman onder de kerstboom zouden hebben kunnen liggen. Door de wereldwijde coronapandemie liep het net zoals bij veel andere fabrikanten helaas even anders. Toch is dit een goed-nieuws bericht want de importeur heeft laten weten dat de de Mark Levinson No5302 eindversterkers en No5206 voorversterkers deze week binnen zullen komen.

‚ÄúDe Mark Levinson No5302 eindversterker, No5206 voorversterker is een indrukwekkende uitvergroting van alles wat we zo waarderen in de geliefde No5805 ge√Įntegreerde versterker maar dan met nog meer gloed. Eigenlijk is de muzikale sprong nog groter dan we zelf hadden verwacht. Natuurlijk brengt de sterkere eindversterker meer drive en grip in het laag. Natuurlijk tekent de grotere perfectie van de signaalverwerking in de voorversterker nog meer resolutie en detail zonder opdringerig te worden. En natuurlijk gloeit het klankbeeld nog verder en weidser de kamer in. Toch is het vooral de mix van extreme precisie en textuurechtheid waarmee deze combi ongekend diep bij je binnen komt. Zo vanzelfsprekend. Zo gemakkelijk en fluweel terwijl juist ieder minuscuul detail ragfijn en ultra precies afgebeeld wordt. Het maakt dat Mark Levinson met de No5302 en No5206 ver boven onze verwachtingen uit torent,‚ÄĚ aldus de wervende tekst van importeur Reference Sounds.

Mark Levinson No 5302: tweekanaals eindversterker

De nieuwe eindversterker is een mix tussen de No5000-serie van nu en de krachtpatsers uit het verleden. De aluminium handvaten contrasteren fraai met het gecurvde, zwarte front en doen direct denken aan de legendarische No23.5 en No27 terwijl het glazen front met riante power knop duidelijk aansluit met de rest van de sexy No5000 serie. Maar zoals bij iedere Mark Levinson eindigt de schoonheid niet achter de frontplaat. In tegendeel.

De kern van iedere eindversterker is de voeding. Dit is naar eigen zeggen altijd al het speerpunt geweest van Mark Levinson en dat is met de No5302 niet anders. De enorme klont koper is goed voor 1.100VA waarbij het linker en rechter kanaal hun voeding uit individuele secundaire wikkelingen putten. Net als bij de No5805 en No5802 vind de voedingspanning regulatie voor de eindversterkerschakeling en buffering direct op het eindversterker board plaats, vlakbij de eindtransistoren dus. De driver trap werkt in klasse A terwijl de zes AB gestuurde power transistoren in de uitgangstrap goed zijn voor een stabiele 135 Watt in acht Ohm en 270 Watt in vier Ohm. Het koellichaam strekt over de volle diepte van de No5302 om de warmte effici√ęnt af te kunnen voeren. Een duidelijk visueel verschil met de modellen van weleer waarbij de koellichamen als het ware om de toen populaire TO-3 type eindtransistoren heen zaten gevouwen.

De voltage gain stage, die het binnenkomende audiosignaal in spanning vergroot en klaar maakt voor de driver stage, is direct afgeleid van de topklasse No534 en volledig discreet en dual-mono van opzet. Net als de rest van de versterker overigens. Bijzonder is de mogelijkheid om de No5302 in Bride-Mono te schakelen waarbij hij zich als mono eindversterker gedraagt en het uitgangsvermogen groeit naar een gigantische 550 Watt in vier Ohm. Zo stelt het puristen in staat om de tweekanaals No5302 om te toveren tot mono eindversterker en de grip over de luidspreker nog verder te vergroten.

Volgens de importeur zit daar sowieso de grote sprong van deze schitterende eindversterker. In cijfers produceert hij in standaard tweekanaals modus namelijk niet zoveel meer vermogen als zijn ge√Įntegreerde broertje. Het verschil zit hem echter in de laststabiliteit. De grotere voeding levert iets meer spanning aan de eindversterker sectie maar biedt voornamelijk meer stroomreserve en dat vertaalt zich in controle en gemak. Een luidspreker is namelijk geen constante last maar een heel variabele. Zijn impedantie varieert namelijk vrolijk tussen zeg twee Ohm en 25 Ohm en juist op de punten waar zijn impedantie naar beneden duikt moet de versterker extra aan het werk om de boel in de hand te houden. Daar zit dan ook de enorme overmacht van de No5302. Zijn ontwerp is volledig toegespitst op maximale grip en definitie, hoe eigenwijs de aangesloten luidspreker ook is.

Mark Levinson No5206: voorversterker

Waar de eindversterker het audiosignaal injecteert met power om de aangesloten luidspreker van stroom te voorzien vormt de voorversterker de centrale controle eenheid. Ingangkeuze selectie, volumeregeling, input matching, het vindt allemaal plaatst achter het front van de voorversterker. Toch heeft hij ook een enorm klank bepalend karakter. De voorversterker is de vuist die de hamer (eindversterker) doet slaan. Hoe sterk de hamer ook is, de vuist bepaalt hoe hij zijn klappen uitdeelt. Achter iedere stap van de voorversterker schuilt namelijk het gevaar van verlies van kwaliteit. Niet bij Mark Levinson, aldus de makers.

Opnieuw speelt die extreme precisie en aandacht voor detail een cruciale rol. De allerbeste componenten in combinatie met direct gekoppelde schakelingen zorgen voor maximale signaal integriteit. De digitaal gestuurde volume regeling kiest de weerstanden in de analoge volume regeling in combinatie met een unieke ‚ÄėSingle-Gain Stage‚Äô, de versterkerschakeling die het signaal klaar maakt voor de eindversterker. Dit bewezen Mark Levinson ontwerp behoudt zijn breedbandigheid, ongeacht het gekozen volume met behoud van resolutie.

De lage signaalniveaus in sommige delen van het audiopad zijn een potenti√ęle prooi voor overspraak, ruis en interferentie. Mark Levinson besteed daarom extreem veel zorg aan het buiten de deur houden van die ellende door een zorgvuldig uitgelegd aardingcircuit en het inpakken van de verschillende prints in een eigen behuizing. Net als de voeding die direct achter het front in een eigen compartiment geplaatst is. Die voeding zou een gemiddelde eindversterker overigens niet misstaan en draagt bij aan pure basis voor het audiosignaal.

Functioneel is de No5206 ook een aardig kunststuk: vier analoge line-level ingangen waarvan twee gebalanceerd (XLR), een verder verbeterde draaitafelingang met achterliggende phono-versterker met schakelbare gain en loading voor MM/MC elementen en Mark Levinson’s vermaarde Precision Link II DAC maken de No5206 met recht het epicentrum van de High End audioset. Uiteraard is de DA-converter weer volledig gebalanceerd van opzet met een eigen, discrete stroom naar spanning omzetting en compatibiliteit met High Res files tot PMC 32-bit/384 kHz en DSD tot 11,2MHz, inclusief MQA ondersteuning. Een aptX-HD BlueTooth ontvanger en dedicated headphone uitgang ronden de functionaliteit van deze fraaie voorversterker af.

“De interne opbouw van de No5206 doet ons direct denken aan de No320 en No326S terwijl zijn bescheiden, gebogen front met typische volume en input keuze knop duidelijk voortvloeien uit de No 5000 serie. Schitterend hoe Mark Levinson vorm en functie zo fraai in één chassis weet te verenigen waarbij de integriteit van het muzieksignaal de allerbelangrijkste criterium is.

Mark Levinson No5302 en No5206: prijzen en leveringsinformatie

Beide modellen hebben ieder afzonderlijk een adviesprijs van 9.990 euro en zijn vanaf nu uit voorraad leverbaar.


EDITORS' CHOICE