NIEUWSSonos

Sonos Roam: klein, licht en waterdicht, met zowel wifi als bluetooth

Het Amerikaanse Sonos zal op 9 maart a.s. een nieuw product aankondigen. Foto’s en informatie over het nieuwe product, genaamd Sonos Roam, zijn echter al uitgelekt. Het gaat om een relatief kleine draagbare luidspreker die bedoeld is voor mobiel gebruik, of gebruik in de badkamer, tuin of keuken. De Sonos Roam gaat in de VS 169 dollar kosten. De prijs voor Europa is nog niet bekend, maar die prijs wordt beïnvloed door wisselkoersschommelingen, invoerrechten en het lokale BTW-tarief.

Sonos Roam

De Sonos Roam is veel kleiner dan de Sonos Move, de eerste poging van het bedrijf om een draagbare luidspreker te bouwen. De Move is echter relatief zwaar voor een draagbare luidspreker en past niet echt in een kleine tas. De nieuwe Roam lijkt veel meer op de gangbare populaire mobiele bluetooth-luidsprekers die voorzien zijn van een batterij.

Het nieuws over de nieuwe Roam is nog niet officieel naar buiten gebracht en we zijn dan ook nog niet op de hoogte van alle specificaties maar volgens een bron met directe kennis van de Roam, meet hij 16,5 x 6,4 x 6,5 centimeter en weegt hij circa 450 gram. De Roam wordt geleverd met een USB-oplaadkabel en een draadloos oplaadstation wordt naar verluidt apart verkocht voor 49 dollar (prijs voor Europa nog niet bekend). Net als veel van de andere luidsprekers van het bedrijf, is de Sonos Roam straks verkrijgbaar in zwart of wit.

Sonos heeft inmiddels bevestigd dat de Roam op 9 maart a.s. zal worden gelanceerd. De levering zou vanaf 20 april a.s. moeten gaan beginnen.

Net als de Move-luidspreker kan de Sonos Roam audio afspelen via zowel wifi als bluetooth. Bij gebruik van wifi functioneert de Roam als elke recente Sonos-luidspreker als onderdeel van een multiroom-systeem. De Roam draait op het S2-platform van het bedrijf dat vorig jaar werd uitgerold. Er zijn ingebouwde microfoons voor handsfree spraakopdrachten voor Amazon Alexa of Google Assistant, en AirPlay 2 wordt ook ondersteund. In wifi-modus kunnen twee Roams in stereo worden gekoppeld. De levensduur van de batterij is naar verwachting ongeveer maximaal tien uur en de Roam is volledig waterdicht, waardoor hij kan concurreren met de vergelijkbare ruige concurrentie.

Met de Roam breidt Sonos zijn assortiment multiroom-luidsprekers uit tot ver buiten het huis. Het forse gewicht van het model Move maakte het minder praktisch om ergens anders naar toe mee te nemen dan korte uitstapjes naar een achtertuin of veranda, maar de Roam zal de rol van een echte reisluidspreker vervullen. Of een badkamerluidspreker.

EDITORS' CHOICE