NIEUWSDALI

De vloerstaande Oberon 9 van Dali komt er aan

De Deense luidsprekerbouwer Dali heeft in het najaar de passieve vloerstaande Oberon 9 aangekondigd, het grootste model van de Oberon productlijn. Oorspronkelijk zou de luidspreker voor het einde van 2020 op de markt komen maar de heersende coronapandemie heeft de marktintroductie vertraagd, zoals dat het geval is bij de producten van zoveel fabrikanten, niet alleen in de audiobranche. Naar verwachting zal de nieuwe vloerstaander aan het einde van deze maand op de markt komen. De koper kan kiezen tussen een zwarte en een walnoothouten afwerking.

Dali Oberon 9: grote drieweg vloerstaander

Met de Oberon 9 lanceert het Deense Dali zijn nieuwste vlaggenschip in de populaire en goed betaalbare Oberon-productlijn. We hebben al eerder over de Oberon 9 geschreven, maar op dat moment waren foto’s en informatie nog spaarzaam.

De nieuwe vloerstaande drieweg basreflex luidspreker is voorzien van twee SMC-laagweergevers met een diameter van negen inch ondersteund door een dubbele back-firing basreflexpoort, een 7-inch SMC-midrange driver en een ultra-lichtgewicht 29mm soft dome tweeter. Dankzij de door Dali zelf ontwikkelde SMC-drivers met vederlicht houtvezel conusmateriaal levert deze vloerstaande luidspreker een neutrale, goed gedefinieerde en vervormingsvrije weergave bij elk luistervolume.

Het frequentiebereik loopt van 35 Hz tot 26 kHz. De impedantie is vier Ohm. De Oberon 9 heeft een opgegeven gevoeligheid van 90,5 dB (2,83 Volt / 1 meter) en heeft dus niet persé een hele krachtige versterker nodig. De Oberon 9 kan overigens heel luid spelen als toch een krachtige versterker zou worden aangesloten. Frontjes ter afdekking van de conussen van de drivers worden meegeleverd.

Dali heeft zowel de behuizing als de drivers geheel in eigen beheer ontwikkeld. Door de speciale kastconstructie worden nadelige kastreflecties voorkomen. Het resultaat is een luidspreker met een mooi afstraalpatroon die niet ingedraaid hoeft te worden en zodoende gemakkelijk in huiskamers kan worden geplaatst. De Oberon 9 luidspreker worden geleverd met een set ontkoppelende spikes waarmee de weergave van de laagste frequenties wordt geoptimaliseerd. Wel hebben deze vloerstaande luidsprekers een beetje ruimte nodig om te kunnen ademen en zijn hiermee vooral geschikt voor ruimtes met een groter vloeroppervlak.

Dali Oberon 9: prijs en leveringinformatie

De Oberon 9 kan geleverd worden in een walnoothouten of zwarte afwerking. De levering zal naar verwachting aan het einde van deze maand gaan beginnen. De adviesprijs is 1.600 euro per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE