NIEUWSParadigm

Paradigm lanceert Founder-productlijn van luidsprekers

“Precisie, controle en dynamiek. Dit zijn de pijlers waarop de nieuwe Founder-serie van het Canadese Paradigm is gebouwd,” aldus de Nederlandse importeur Penhold BV. De leden van de Founder-familie zijn geen gewone luidsprekers. Paradigm heeft elk onderdeel, van groot tot klein, behandeld alsof het ging om het meest cruciale onderdeel van het geheel. Elk onderdeel is grondig geëvalueerd, ontworpen, ontwikkeld en getest.

Paradigm Founder: productlijn luidsprekers voor muziek en thuistheater

De Founder-serie van de Canadese luidsprekerbouwer Paradigm bevat veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ontwerp, materialen en engineering om klasse bepalende prestatieniveaus te bieden. Niet alleen de drivers zijn volledig nieuw, maar ook hun bevestigingsmateriaal, de interne structuur en vorm van de behuizing, en zelfs de voeten. Door geen enkel onderdeel onaangeroerd te laten, heeft Paradigm iets gecreëerd dat veel groter is dan de som der delen.

Paradigm Founder aluminium magnesium keramiek (AL-MAC) hoogfrequente driver

De tweeter-dome van de Founder is lichter en sterker gemaakt met de speciale combinatie van aluminium, magnesium en keramisch materiaal. Het heeft een natuurlijke weerstand tegen ongecontroleerde resonanties waardoor het veel nauwkeuriger en responsiever is dan andere ontwerpen. Het klinkt niet alleen goed op papier, het presteert ook in de echte wereld.

Paradigm Founder: aluminium magnesium (AL-MAG) middentoner

De middentoner van de Founder is ontwikkeld met het oog op de gevoeligheid van de oren van de luisteraar voor met name het middengebied.

De middentoner is in veel opzichten de belangrijkste driver van elk luidsprekerontwerp, omdat het de meest bekende en vertrouwde geluiden produceert, zoals de menselijke stem. Door aluminium en magnesium te gebruiken, heeft Paradigm het realisme en de nauwkeurigheid ervan verbeterd.

Paradigm Founder: ultra-grote-excursie Carbon-X Unibody basdriver

Om de helderheid in de laagste frequenties te behouden, heeft Paradigm een ultrastijve, ultrasterke basdriver gemaakt van met mineralen doordrenkte koolstofvezel. Het is uit één stuk gegoten om de controle op de hoogste volumes te behouden. In combinatie met de gepatenteerde ART Surround is deze zowel gedetailleerd als krachtig.


Paradigm Founder: andere speciaal ontwikkelde technieken

Het bij elkaar brengen van ongelooflijke technologie in een luidspreker betekent niets als de luisteraar de voordelen niet opmerkt. Door elk onderdeel aan te pakken, zorgen de ingenieurs van Paradigm ervoor dat de resultaten van hun harde werk in elke omgeving te horen zijn.

Oblate Sherical Waveguide (OSW): Paradigm’s onderzoek naar de evolutie van moderne woninginterieurs leidde haar tot de OSW Waveguide. Dit uniek gevormde onderdeel wordt gebruikt in de tweeter- en midrange-drivers van de Founder-serie. Door de gehoormatige focus op het luistergebied te houden, “lekt” er minder geluid naar de zijkanten waar het kan worden gekleurd door reflecterende oppervlakken. Dit maakt de leden van de Founder-familie perfect voor grote, open ruimtes met reflecterende oppervlakken zoals ramen en hardhouten vloeren. OSW geeft volgens de fabrikant een beter geluid waar de luisteraar het wil, en minder storend geluid waar de luisteraar dat niet wil. Echte oplossingen voor het echte leven, aldus de Nederlandse importeur.

Perforated Phase-Aligning (PPA) lens: Om de tweeter en midrange driverconussen van de Founder-serie te beschermen, is de Perforated Phase Aligning (PPA) lens ontwikkeld. Het ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt er ook voor dat alle frequenties tegelijkertijd de oren van de luisteraar bereiken. Dit draagt bij aan de realistische en nauwkeurige presentatie van de Founder luidsprekers. Het maakt ze ook ideaal om van verder weg te luisteren zonder de geluidskwaliteit en details in de kamer te verliezen.

Cascade Fusion Bracing: Naar luidsprekerbehuizingen moet je vooral kijken en je mag ze niet  horen. Om ervoor te zorgen dat de output van de drivers vrij van kleuring is, heeft Paradigm Cascade Fusion Bracing ontwikkeld. Deze gepatenteerde fabricagetechniek maakt gebruik van een versterkte en afgedichte longitudinale brace met trapsgewijze steunen, die als fundament van de behuizing dient. De 'huid' of 'hoes' wordt er vervolgens omheen gewikkeld en “gesmeed” tot een ultrastijve behuizing, vrij van ongewenste resonanties en trillingen.

Advanced Shock-Mount-systeem: Om vervorming te verminderen en de prestaties van de driver verder te maximaliseren, heeft Paradigm het Advanced Shock-Mount-systeem ontwikkeld voor zowel de montage-hardware voor de drivers als de kastvoeten. De drivers zijn mechanisch geïsoleerd van de baffle en de voeten zijn losgekoppeld van de behuizing. Op deze manier worden er geen trillingen overgedragen van driver naar kast, of kast naar driver, of tussen de kast en de vloer. De voeten kunnen zelfs van bovenaf worden versteld, zonder de luidspreker te verplaatsen of te kantelen, zodat de luidspreker op elk oppervlak perfect waterpas kan worden opgesteld. Verwisselbare hardware is inbegrepen voor zowel tapijt als hardhouten vloeren.

ARC Genesis: Paradigm heeft tientallen jaren besteed aan het verfijnen van haar toonaangevende Anthem Room Correction (ARC) tot de nieuwste versie, ARC Genesis. Gedurende die tijd heeft zij duizenden gegevenspunten verzameld om erachter te komen hoe ruimtes en luidsprekers met elkaar omgaan. Tegenwoordig kan het bedrijf ARC Genesis naar eigen zeggen gebruiken om de negatieve effecten van een kamer vrijwel geheel te elimineren, de prestaties te maximaliseren om een schoner, nauwkeuriger geluid te creëren in elke luisteromgeving.

Paradigm Founder: dynamiek

Detail, helderheid, nauwkeurigheid en natuurgetrouwheid zijn begrippen die vaak worden gebezigd om de kwaliteit van geluid aan te geven, maar hoe zit het met de kwantiteit? Het opnieuw creëren van een live optreden vereist dynamiek, maar ook de mogelijkheid om zachte passages, luide geluiden en alles daartussenin weer te geven. Luidsprekers die echt luid kunnen spelen, doen dit omdat ze geen hoorbare vervorming hebben. Vervorming is wat een luidspreker scherp en vermoeiend maakt. De technologieën van de Founder-serie elimineren deze ongewenste factoren, zodat het volume hoger kan worden gezet. Met een grotere bruikbare output kan Founder niet alleen de subtielste nuances reproduceren, maar kan hij ook echt rocken wanneer je dat wilt.

“Kracht is niets zonder controle.” Dit beroemde citaat staat achter alles wat Paradigm doet. Alle drivercomponenten zijn ontworpen voor maximale belastbaarheid en hoge output. Magneten met een hoge vermogensdichtheid, conusranden met grote uitslag en meerlaags spreekspoelen werken samen om het breedst mogelijke dynamische spectrum te creëren. Vloeistof gekoelde tweeters hebben alles onder controle tijdens de meest veeleisende muzikale passages of intense actiescènes. Onze driverontwerpen hebben een groter bruikbaar conusoppervlak terwijl ze dezelfde afmetingen hebben als concurrerende producten. Meer output en minder massa kan alleen maar goed zijn.

Alle modellen in de Founder-serie kunnen ge-bi-amped of ge-biwired worden om het meeste uit het vermogen van de aagesloten elektronica te halen. Het FOUNDER vlaggenschipmodel bevat zelfs een interne versterker van maar liefst 1.000 Watt die de drie enorme basdrivers aanstuurt. Hierdoor blijven de eindversterkers van het aangesloten audiosysteem vrij om de middentonen en hoge frequenties met minder krachtsinspanning aan te sturen. De ingebouwde eindversterker stelde de engineers ook in staat om ARC Genesis te integreren om de bas onafhankelijk van de rest van het systeem op de ruimte af te stemmen. Hierdoor kan de gebruiker elk merk elektronica gebruiken dat hij/zij wenst.

Paradigm Founder 40B: monitor luidspreker

Er is hier veel om van te houden, zelfs in zo’n compacte behuizing. Met bijna elke technologie uit de grotere vloerstaanders, is de 40B monitor de perfecte manier om met een minimale voetafdruk de magie van de Founder-serie te ervaren.

De Founder 40B is verkrijgbaar in vier prachtige afwerkingen en is de perfecte manier om een prachtig geluid en uiterlijk aan elke ruimte toe te voegen.

De Founder 40B is leverbaar in zwart walnoot, walnoot, zwart hoogglans en midnight cherry hoogglans. De verkoopprijs is 1.349 euro per stuk.

Paradigm Founder 70LCR: linker-/center-/rechterkanaal luidspreker

De kleinste optie voor het centerkanaal in de Founder-serie is ook een van de meest veelzijdige. Het model 70LCR is niet alleen ontworpen om te worden gebruikt als een krachtig centerkanaal waar weinig ruimte voorhandeen is, maar hij is even vaardig wanneer hij wordt gebruikt als een front- of surroundkanaal. Met even verbluffende prestaties, zowel verticaal als horizontaal opgesteld, is de 70LCR de perfecte oplossing om consistent geluid van hoge kwaliteit te krijgen, waar je ook maar wilt.

De 70LCR is leverbaar in zwart walnoot, walnoot, zwart hoogglans en midnight cherry hoogglans. De verkoopprijs 1.899 euro per stuk.

Paradigm Founder 90C: centerkanaal luidspreker

Het meest ideale centerkanaal is om dezelfde luidspreker te gebruiken als die welke ook voor front-links en -rechts worden gebruikt. Dit is niet altijd praktisch, vooral niet als er vloerstaanders worden gebruikt. De Founder 90C is ontworpen om de algehele prestaties, dynamiek en realisme van de grotere vloerstaande modellen te evenaren, maar in een ontwerp dat praktischer is om onder een tv of projectiescherm op te stellen.

De Founder 90C is leverbaar in zwart walnoot, walnoot, zwart hoogglans en midnight cherry hoogglans. De verkoopprijs is 2.999 euro per stuk

Paradigm Founder 80F: vloerstaande luidspreker

De 80F neemt minder dan 100 cm2 vloeroppervlak in beslag en is een ongelooflijk bereikbaar instappunt in de wereld van high-end weergave. Met alle nieuwe Founder-serie technologie aan boord, is de 80F een verbluffende, eersteklas luidspreker die veel grotere en duurdere modellen naar de kroon steekt. Met de 80F ervaar je de dynamiek en schaal waartoe een vloerstaander in staat is, terwijl deze toch relatief weinig opvalt in een huiskamer. De 80F: maximale prestaties bij een minimale voetafdruk.

De Founder 80F is leverbaar in zwart walnoot, walnoot, zwart hoogglans en midnight cherry hoogglans. De verkoopprijs is verkoopprijs 2.199 euro per stuk.

Paradigm Founder 100F: vloerstaande luidspreker

De Founder 100F tilt het ontwerp van de 80F naar een hoger niveau. Paradigm heeft meer woofers met een grotere diameter en een speciale midrange toegevoegd aan een kast die maar iets groter is dan de kleinste 80F. Diepere bas, verbeterde dynamiek en meer helderheid en realisme. Voor degenen die een nog betere luisterervaring wensen, is de Founder 100F de perfecte keuze.

De 100F is leverbaar in zwart walnoot, walnoot, zwart hoogglans en midnight cherry hoogglans. De verkoopprijs is 2.999 euro per stuk.

Paradigm Founder 120H: vloerstaande hybride luidspreker

Er zijn al een aantal features die de revue zijn gepasseerd van het topmodel uit de Founder-serie, zoals de ingebouwde krachtige eindversterker en ARC Genesis. Net als bij de State-of-the-art Paradigm Persona 9F wordt, dankzij de ingebouwde eindversterker voor het laag, de elektronica van het audiosysteem ontlast en dankzij de geavanceerde roomcorrectie kun je een liniaal langs de laagrespons leggen. De Founder 120H is het beste wat Paradigm in deze serie te bieden heeft in transparantie, bereik, dynamiek en oplossend vermogen.

De Founder 120H is leverbaar in zwart walnoot, walnoot, zwart hoogglans en midnight cherry hoogglans. De verkoopprijs is 4.799 euro per stuk.

De eerste leveringen van de Founder-serie modellen worden medio april verwacht.

Raadpleeg de Paradigm dealerlijst op www.lookenlisten.nl voor een dealer in de regio voor een overtuigende demonstratie.

EDITORS' CHOICE