NIEUWSIkigai

Ikigai Audio: high-end kabels uit Nederland

Rob Nijman | 19 februari 2021 | Ikigai

Ikigai Audio is een Nederlands audiomerk dat gezien de oprichting in 2018 niet helemaal nieuw te noemen is, maar voor veel lezers evenwel nog onbekend zal zijn. Toch vind je de producten van Jeffrey Dam bij diverse dealers: AudioSense, Tune Inn, Expert Roosendaal en natuurlijk bij PUURavd  waar ze onlangs in het verslag van René al uitgebreid aan bod kwamen. Vandaag stellen we het merk wat nader aan je voor, want van de hand van Ruud Jonker zal op korte termijn een uitgebreide review verschijnen.

Ikigai audio is ontstaan in 2018 en opgericht door Jeffrey Dam. Hoewel de naam doet vermoeden dat het Japans fabricaat is, is niets dus minder waar; ontwikkeling en productie is honderd procent Nederlands. 

De letterlijke betekenis van “Ikigai” is “reden van (iemands) bestaan”. Het staat voor bevrediging en voor wat belangrijk is in een mensenleven. Niet uitgedrukt in bezit, maar als de glimlach op het gezicht in de ochtend en de zin om te beginnen aan een nieuwe dag. Het kabelmerk wil bijdragen aan het welzijn door met kabels op de markt te komen die de schoonheid van muziek weten te behouden.

Ikigai Audio

Geboren in 1977 is Jeffrey’s voorliefde voor audio door zijn vader met de paplepel ingegoten, waardoor hij daar naar eigen zeggen eerder mee bezig was dan dat hij kon lopen. In zijn tienerjaren werd dat opgevolgd met het bouwen van speakers. Zelfs de profielwerkstukken voor VWO Natuurkunde werden besteed aan audio. Daarna werd dan ook heel bewust gekozen voor de opleiding Industrieel Product Ontwerpen, waarbij hij tijdens zijn studie altijd het snijvlak zocht tussen elektrotechniek en productontwerp.

Dam is afgestudeerd bij Philips, en dan specifiek bij de professionele cameradivisie in Breda. Na zijn afstuderen was er de keuze om te blijven werken voor Philips, of zijn hart te volgen in audio bij Kharma… Dat leidde in eerste instantie tot zo'n vier jaar van speaker-, kabel- en accessoire-ontwerp en ontwikkeling bij de eveneense Bredase high-end fabrikant, en ook leren luisteren naar muziekweergave en finetunen van systemen.

Aansluitend kwam er een mooi aanbod van Philips en werd opnieuw de overstap gemaakt. "In de bijna acht jaar die volgen, heb ik bij Philips weer veel meer geleerd over ontwerp en ontwikkeling van professionele camerasystemen dan tijdens de afstudeerstage", voegt Dam toe. "Als componentspecialist interconnectie was ik verantwoordelijk voor iedere kabel en connector in de gehele cameraketen. Van intern in de camera tot de kabels in en naar de studio. Gedurende die tijd heb ik veel geleerd over contactovergangen, EMI/RFI en high speed/ grote bandbreedte connecties over lange afstanden." 

Gedurende de jaren bij Philips gaf Dam daarnaast verschillende colleges aan HBO Engineering studenten. Uiteindelijk is daar de vraag van de HZ UAS in Vlissingen uit voortgekomen om fulltime les te geven, wat in 2011 zo geschiedde. Audio had in al die tijd weer meer een hobbymatig karakter. Muziek luisteren en componenten bouwen met de kennis die hij opgedaan had in zijn carrière. Ook startte hij met edelsmeden(!).

"Dankzij de materiaalkundekennis uit mijn studie en de kennis en vaardigheid uit edelsmeden, heb ik veel opgedaan over edelmetalen, legeringen, kristalstructuren en bewerkingstechnieken." Dat was het moment dat er synergie ontstond door de bij Philips opgebouwde kennis en het spoor van edelmetaal, wat resulteerde in het ontwerpen en ontwikkelen van high-end audiokabels. "De kennis om de structuur van de aders van een kabel te veranderen en de benodigde opbouwtechnieken maakte het verschil duidelijk in een één-op-één vergelijk tussen een ‘standaard’ opgebouwde kabel en een kabel waar alle kennis en vaardigheid gecombineerd waren."

Wanneer anderen naar zijn kabels luisterden, waren ze verkocht. Het resulteerde in een dusdanige vraag dat Ikigai Audio als merk in 2018 opgericht kon worden. Over de naamgeving, dat dus vanaf het Japans staat voor 'de reden van iemands bestaan', voegt hij toe: "Het is een doel in je leven, die glimlach op je gezicht 's ochtends die je de gehele dag gemotiveerd houdt. Dat hoeft niet groot of complex te zijn. Zelfs kleine dingen zoals het genieten van fluitende vogels in de ochtendzon of een heerlijke bak koffie met goede muziek kunnen ikigai zijn."

"Voor veel mensen kan de zoektocht naar hun eigen ikigai een lang proces zijn. Het vraagt namelijk veel reflectie, over wat je nu echt wil met je leven." Dat is waar Dam probeert te helpen, zegt hij. "Ikigai Audio gaat over jou, door je een gelukkig gevoel te geven tijdens het luisteren naar muziek. Je vaker en langer naar muziek te laten luisteren zonder luistermoeheid. Dat is niet alleen een kortetermijneffect. Muziek werkt ook op de lange termijn, heeft een helende werking. Het verlaagt je stressniveau en vermindert angsten. Plato schreef: 'Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything'. Daarom is de statement van Ikigai Audio: 'Connecting your passion'."

Ikigai Audio heeft momenteel twee verschillende niveau's in het aanbod: de Sugure instaplijn en de Kangai flagship modellen, die in binnen- en buitenland het beste verkopen. Beide series bestaan uit interlinks in RCA of XLR, speakerkabels en Jumpers met banaan of spades, digitale kabels zoals de COAX en netwerkkabels, en tot slot powercords. Meer informatie over het aanbod vind je op ikigai-audio.com. De eerste review volgt snel!

MERK

EDITORS' CHOICE