NIEUWSBorresen

Borresen Z5: vloerstaander met zeven drivers aan boord

De Deense luidsprekerbouwer Borresen heeft de Z5 uitgebracht, een vloerstaande luidspreker die anderhalve meter hoog is en zeven drivers aan boord heeft. De Z5 mag met 75 kilogram per stuk een zwaargewicht genoemd worden. De Z5 is het grootse model van de Z-productlijn. We weten nog niet wanneer de levering gaat beginnen in de Benelux.

Borresen Z5: indrukwekkende vloerstaander

Met de lancering van de Z5 is de Z-productlijn volgens de Deense fabrikant Borresen compleet. De Z-productlijn bestaat uit monitormodel Z1 en vloerstaanders Z2 en Z3. De Z5 is het vierde model. Nee, er is geen Z4. Dat is vermoedelijk omdat het getal “vier” in grote delen van Azië als ongeluksgetal wordt gezien. Om die reden vermijden wel meer fabrikanten het getal “vier” in hun producten.

De Z5 is dus het grootste model. Hij weegt 75 kilogram en meet 150 x 23 x 70 centimeter (H x B x D). De hoogweergave komt voor rekening van een ribbon planar tweeter van 75 x 30 millimeter. Twee middentoners met een diameter van vijf inch pakken het middengebied en de laagweergave wordt uitgevoerd door vier woofers met een diameter van acht inch. De fabrikant geeft een frequentiebereik op van 25 Hz tot 50 kHz en een gevoeligheid van 90 dB (1 Watt). De impedantie is vier Ohm.

Borresen heeft ervaring met het maken van ijzervrije drivers. Voor de Z-serie zijn drivers gemaakt met een inductie van slechts 0,06 mH, Het voordeel is een meer lineair magnetisch veld. Voorts hoeft de versterker minder hard te werken om de driver in beweging te krijgen en onder controle te houden. De membranen van de middentoners en woofers wegen volgens Borresen slechts 5,5 gram en dat geeft een hoge gevoeligheid en resolutie.

Borresen Z5: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering gaat beginnen in de Benelux maar wat betreft de prijs kunnen we alvast vertellen dat de Z5 40.000 euro per paar zal gaan kosten.

MERK

EDITORS' CHOICE