NIEUWSDirac

Dirac en Sudio gaan samen draadloze hoofdtelefoons ontwikkelen

Het Zweedse softwarebedrijf Dirac Live en de eveneens Zweedse hoofdtelefoonfabrikant  Sudio hebben aangekondigd samen te gaan werken bij de ontwikkeling van nieuwe volledige draadloze hoofdtelefoons. Dirac’s software voor geluidsoptimalisatie komt in de volgende generatie hoofdtelefoons van Sudio. Het eerste product van Sudio met de techniek van Dirac Live aan boord komt naar verwachting in de zomer van 2021 op de markt.

Volgens Lars Isaksson van Dirac Live is Zweden een belangrijke speler en inspirator van de wereldwijde muziekindustrie. Isaksson zegt zich te verheugen op de combinatie van de expertise van enerzijds Dirac Live en anderzijds Sudio. De aankomende draadloze oordopjes van Sudio zullen een dual-core processor aan boord hebben ter uitvoering van Dirac’s geluidsoptimalisatie. De software draait dus niet op het bronapparaat maar in de oordopjes zelf, onafhankelijk van het bronapparaat, zo staat in de persverklaring van beide bedrijven.

Ook Sudio zegt zich te verheugen. Johan Gawell van Sudio benadrukt dat Sudio enerzijds veel waarde hecht aan een mooi ontwerp van zijn producten, maar een hoge geluidskwaliteit is nog altijd het allerbelangrijkste. Omdat beide bedrijven in Zweden zijn gevestigd, kunnen ontwerpers makkelijk met elkaar communiceren en bij elkaar over de vloer.

Dirac’s software zal zich op twee zaken concentreren. Enerzijds is dat een ruimtelijke weergave (spatial audio) vanuit slechts twee kanalen. Deze techniek is gepatenteerd en wordt door Dirac Dynamic HRTF technolgie genoemd. Anderzijds controleert de software het impulsgedrag van de drivers van de nog te ontwikkelen hoofdtelefoon. De weergave wordt op deze wijze naar eigen zeggen verbeterd zonder dure aanpassingen van de hardware. Deze benadering heeft zich volgens Dirac reeds ruimschoots bewezen, hetgeen ook blijkt uit eerder gestarte samenwerkingverbanden met onder andere Asus, Oppo, Rolls Royce, Bentley en Harman.

Meer weten over Dirac Live? Kijk dan op de website van Dirac Live.

Meer weten over Sudio? Kijk dan op de website van Sudio.


EDITORS' CHOICE