NIEUWSCayin

Cayin C9 Reference: draagbare hoofdtelefoonversterker met buizentrapje

Sinan Kökbugur | 25 januari 2021 | Fotografie Fabrikant | Cayin | Importeur: Sensus Audio

Het Chinese audiomerk Cayin heeft de C9 aangekondigd, een draagbare hoofdtelefoonversterker die voorzien is van een buizentrapje. Het buizentrapje kan met een knopje op de voorkant worden ingeschakeld. Ook kan de gebruiker met een knopje bepalen of de C9 in klasse A werkt of klasse AB. De C9 is 160 x 80 x 28 millimeter groot en past dus in de meeste jaszakken. 

Cayin C9: hoogwaardige draagbare hoofdtelefoonversterker

Zhuhai Spark Electronic Equipment Co.Ltd. is het Chinese bedrijf achter het merk Cayin Audio. Cayin Audio ziet zichzelf als specialist in hoogwaardige audioapparatuur en bestaat sinds 1993. Circa vanaf 2013 zet het bedrijf zich ook sterk in voor oplossingen op het gebied van persoonlijke audioapparatuur, met name draagbare hi-res Digital Audio Players (DAP) en hoofdtelefoonversterkers.

Het nieuwste product van Cayin Audio is  de Cayin C9 Reference Portable Headphone Amplifier die volgens de fabrikant de perfecte speelpartner zou moeten te zijn voor elke hoofdtelefoon. Volgens Cayin laat de C9 qua functionaliteit en geluidskwaliteit niets te wensen over.

De specialiteit van de nieuwe Cayin C9 Reference Portable Headphone Amplifier is dat de gebruiker vrij kan kiezen of hij een transistorcircuit of een buizencircuit gebruikt, beide zijn letterlijk met een druk op de knop beschikbaar. De C9 Reference Portable Headphone Amplifier is volgens Cayin ontworpen als een volledig symmetrische discrete oplossing. Niet alleen kan de gebruiker kiezen om de buizentrap in-of uit te schakelen. Ook kan de luisteraar kiezen voor klasse A of klasse AB versterkingsmodus. Beide modi kunnen worden geselecteerd via afzonderlijke schakelaars aan de voorkant van de nieuwe Cayin C9 Reference Portable Headphone Amplifier.

Als de bedrijfsmodus Tube Timbre is gekozen, wordt de signaalverwerking uitgevoerd met behulp van hoogwaardige Korg NuTube 6P1-buizen. In de solid-state-modus wordt een circuit gebruikt dat is gebaseerd op vier Toshiba 2SK209 JFET's.

Het speciale, zeer ingenieuze circuitontwerp maakt dat de nieuwe Cayin C9 Reference Portable Headphone Amplifier niet echt een van de meest compacte modellen in zijn klasse is, maar met een lengte van 160 millimeter, een breedte van 80 millimeter en een hoogte van 28 millimeter zal de C9 in de meeste jaszakken passen. De C9 weegt 550 gram. De aluminium behuizing is geanodiseerd in subtiel zwart. Overigens wordt het zicht op de twee buizen onthuld via kleine gefreesde gaatjes. Leuk om naar te kijken, nietwaar?

Cayin C9: uitsluitend analoge aansluitingen

De nieuwe Cayin C9 Reference Portable Headphone Amplifier is voorzien van alle relevante  analoge aansluitingen. Bij de ingangen zijn dit bijvoorbeeld een ongebalanceerde 3,5 millimeter stereo jack en een gebalanceerde 4,4 millimeter jack aansluiting. De uitgangen zijn ook ontworpen, zodat u kunt kiezen tussen ongebalanceerde en gebalanceerde hoofdtelefoonregeling. De C9 heeft geen digitale aansluitingen

Het volume wordt geregeld door middel van een centraal geplaatste roterende encoder, waarachter twee MUSES72320 potentiometers verborgen zitten. Een andere keuzeschakelaar kan ook worden gebruikt om de output tussen hoge versterking en lage versterking in te stellen, afhankelijk van de gebruikte hoofdtelefoon. De volumeregeling van de Cayin C9 Reference Portable Headphone Amplifier kan volledig worden uitgeschakeld (overbrugd), hetgeen een voordeel is als een DA-converter met een al geregeld uitgangsniveau als bron wordt aangesloten.

Volgens de fabrikant levert de Cayin C9 Reference Portable Headphone Amplifier tot 4.100 mWatt bij 16 Ohm, 2.600 mWatt bij 32 Ohm en minimaal 320 mWatt bij 300 Ohm. De fabrikant specificeert 1.200 mWatt bij 16 Ohm, 700 mWatt bij 32 ohm en 80 mWatt bij 300 Ohm voor de ongebalanceerde verbinding.

De Cayin C9 Reference draagbare hoofdtelefoonversterker wordt gevoed door een USB C-kabel, die ook bij de levering is inbegrepen, evenals korte verbindingskabels met 3,5 mm jack of 4,4 mm jack. Aan de onderzijde bevindt zich de bijbehorende aansluiting, waar ook statusleds aanwezig zijn om de laadstatus te visualiseren.

Cayin C9: accu kan door de gebruiker worden vervangen

Interessant is dat er ook een kleine schroevendraaier bij de levering is inbegrepen. De nieuwe Cayin C9 Reference Portable Headphone Amplifier vertrouwt niet op een geïntegreerde batterij, maar op vier vervangbare 18650-batterijen die verborgen zijn achter een klepje. Concreet zijn er vier Sony US18650VTC6 met 3.000 mAh 3,7 Volt. geplaatst. De gebruiker kan ze eventueel op termijn zelf vervangen. Hopelijk is de gebruiker dan niet vergeten waar hij de schroevendraaier heeft opgeborgen.

In het beste geval zou de levensduur van de batterij tot 15 uur moeten zijn met een ongebalanceerde verbinding en klasse AB, in het 'slechtste geval' ongeveer 5,5 uur met een gebalanceerde verbinding, buis en klasse A. De batterijen zijn na ongeveer zes uur opgeladen met standaard voedingen, in ongeveer drie uur met Quick Charge QC 3.0.

Cayin C9: prijs en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de Cayin C9 in de Benelux geleverd kan worden. Ook hebben wij nog geen officiële prijsinformatie vernomen.

MERK

EDITORS' CHOICE