NIEUWSPiega

Piega Ace 50, Ace 30 en Ace Center: nieuwe instappers, van aluminium

De Zwitserse luidsprekersbouwer Piega heeft de Ace-productlijn gelanceerd. De Ace-productlijn heeft drie leden genaamd Ace 50, Ace 30 en Ace Center. De Ace 50 is een vloerstaand model, de Ace 30 een monitormodel en de Ace Center is, jawel, een centermodel. De nieuwe Ace-productlijn is de instapproductlijn en vervangt de TMicro-productlijn. Kenmerkend voor Piega zijn de aluminium kasten. De levering zou in de loop van het komende voorjaar moeten gaan beginnen.

Piega Ace: slanke aluminium luidsprekers

Al meer dan dertig jaar zijn de producten van luidsprekerbouwer Piega, gevestigd aan het Meer van Zürich in Zwitserland, het toonbeeld van mooi design en een goede geluidskwaliteit. Piega valt op door de behuizingen die gemaakt zijn van aluminium en de in eigen huis ontwikkelde tweeters. Deze kenmerken komen terug in alle modellen van Piega dus niet alleen in de grotere tot manshoge Master-, Coax- en Premium-modellen, maar ook in de eerdere TMicro instapproductlijn.

De TMicro luidsprekers worden in het voorjaar van 2021 vervangen door opvolgers. De nieuwe Ace-serie is opnieuw ontworpen door de Zwitserse ontwerper Stephan Hürlemann. De Ace-serie bestaat uit de slanke een meter hoge vloerstaande luidspreker Ace 50, de bijzonder compacte satellietluidspreker Ace 30 en het Ace Center in liggend formaat. De behuizingen van alle modellen zijn gemaakt van een ovaal aluminium profiel dat slechts 14 centimeter breed en 16 centimeter diep is en geen zichtbare schroeven of naden of hoeken heeft die hinderlijke resonantie zouden kunnen veroorzaken. En het ziet er heel strak uit.

Het trio zal ook worden uitgerust met speciaal voor deze serie aangepaste luidsprekerdrivers. De 120 mm MDS bas-midrange-drivers die in alle drie de modellen worden gebruikt, zijn niet alleen perfect geoptimaliseerd voor de afmetingen van de behuizing, maar zijn ook afgestemd voor een zeer homogene midrange- en diepe basweergave. Voor de weergave van de hogere frequenties blijven de ontwikkelaars van Piega vertrouwen op de Air Motion Transformer AMT-1. Het extreem lichte lint van 24 x 36 mm zorgt in combinatie met de krachtige neodymiummagneet voor een gedetailleerd, impulsgetrouw en luchtig geluid.

De frontjes van de nieuwe luidsprekers zijn afneembaar en de klant kan kiezen uit een kale behuizing - d.w.z. aluminiumkleurig - en uit een zwart- of witgelakte versie.

Piega Ace 30: monitorluidspreker

De tweeweg monitorluidspreker Ace 30 is met zijn front dat net zo groot is als een A5-papiertje de kleinste luidspreker in het portfolio van Piega. Desalniettemin biedt de luidspreker dankzij zijn 120 mm MDS-bas-middenluidspreker en de AMT-1 tweeter al een verrassend krachtig, gebalanceerd en helder geluid. In combinatie met een actieve subwoofer is de Ace 30 zelfs geschikt voor discrete geluidsversterking in grotere woonruimtes.

Het frequentiebereik loopt van 50 Hz tot 40 kHz. De afmetingen zijn 22 x 14 x 16 centimeter (H x B x D) en de Ace 30 weegt drie kilogram. De impedantie is vier Ohm.

Piega Ace 50: drieweg vloerstaander

De baffle van de slanke Piega Ace 50-luidspreker bevat niet minder dan drie 120 mm drivers, waarvan er twee verantwoordelijk zijn voor de lage tonen en één voor de middentonen, voordat de AMT-1 tweeter de bovenste frequentieband overneemt. Volgens de fabrikant zullen luisteraars merken dat de nieuwe luidsprekers van de Ace 50 een beduidend sterkere en diepere basweergave mogelijk maken in vergelijking met het vorige model. De Ace 50, die met name wordt aanbevolen voor middelgrote woonruimtes, staat stevig op een ronde basisplaat die versprongen is ten opzichte van de behuizing, wat de kolom niet alleen een optimale stabiliteit geeft, maar ook een eigen visueel accent.

Het frequentiebereik loopt van 45 Hz tot 40 kHz. De afmetingen zijn 104 x 14 x 16 centimeter (H x B x D) en de voet van de Ace 50 heeft een diameter van 25 centimeter. De Ace 50 weegt twaalf kilogram. De impedantie is vier Ohm.

Piega Ace Center: centerluidspreker

Zodat de nieuwe Ace-serie ook als meerkanaals homecinemasysteem kan worden gebruikt, heeft Piega de tweeweg Ace Center aan de Ace-serie toegevoegd. De twee 120 mm MDS bas-middentonenluidsprekers en de AMT-1 tweeter garanderen een uitstekende spraakverstaanbaarheid bij het afspelen van tv en speelfilms. Dankzij het compacte formaat kan de Ace Center eenvoudig op een plank onder of boven het tv-scherm worden geplaatst.

Het frequentiebereik loopt van 50 Hz tot 40 kHz. De afmetingen zijn 14 x 34 x 16 centimeter (H x B x D) en de Ace Center weegt vier kilogram. De impedantie is vier Ohm.

Piega Ace 30, Ace 50 en Ace Center: prijzen en leveringsinformatie

Naar verwachting komen de nieuwe luidsprekers in de loop van het komende voorjaar in de winkel te staan. We zijn nog in afwachting van de officiële prijzen voor de Benelux, maar hieronder noteren wij – louter ter indicatie – de prijzen die wij op een Duitstalige website hebben zien staan. De prijzen in de Benelux zouden daar t.z.t. iets van kunnen afwijken.

Piega Ace 30:        980 euro per paar
Piega Ace 50:     1.980 euro per paar
Piega Ace Center:  590 euro per stuk

Voor de zwarte en de witte versie wordt een meerprijs gerekend van 30 euro per stuk.EDITORS' CHOICE