NIEUWSiFi

iFi iDSD Diablo: duvel van een DAC die in een doosje past

Het Britse audiomerk iFi heeft de iDSD Diablo aangekondigd. De roodgekleurde draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker is iFi's nieuwste referentie in draagbaar geluid. De nadruk zou liggen op geluidskwaliteit en niet op zoveel mogelijk functies en verbindingsmogelijkheden. Exit bluetooth-connectiviteit. In de loop van deze maand zou de iFi iDSD Diablo op de markt moeten komen.

iFi iDSD Diablo: hoogwaardig geluid in een kleine verpakking

iFi's iDSD Diablo draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker is gekleed in duivels rood. Het is tot op zekere hoogte een minimalistisch apparaat dat net als een krachtige lichtgewicht sportwagen de niet-essentiële functies, zoals in dit geval sonische afstemmingsopties en Bluetooth-connectiviteit, heeft verwijderd. In plaats daarvan ligt de focus op de keuze van  circuitcomponenten van ultrahoge kwaliteit en de mogelijkheid om elke hoofdtelefoon aan te sturen. Muzieksignaal komt binnen via USB of SPDIF.

iFi iDSD Diablo: de digitale kant van het verhaal

In het hart van de iDSD Diablo is een Burr-Brown DAC-chip geplaatst. iFi lijkt erg gesteld te zijn op de 'muzikaliteit' van de chip, en True Native-architectuur stelt PCM en DSD in staat om verschillende paden te bewandelen. In de iDSD Diablo zit een paar chips die werken in een aangepaste 'interleaved' configuratie. Dit maakt vier paar differentiële signalen mogelijk (twee paar per kanaal), hetgeen de ruisvloer zou verlagen, de kanaalscheiding verbeteren en het vermogen van de DAC verbeteren om fijne muzikale details en microdynamiek weer te geven.

Naast de DAC-chip beschikt de iDSD Diablo ook over een nieuwe XMOS-microcontroller met lage latentie om informatie op te nemen van de USB- en SPDIF-verbindingen. Vergeleken met de huidige generatie acht-core chips levert deze nieuwe 16-core IC een dubbele kloksnelheid (2000 MIPS) en vier keer zoveel geheugen, aldus het Britse iFi.

Uiteraard is de XMOS-firmware geoptimaliseerd door het interne digitale ontwikkelingsteam van iFi. Uitgebreide technologie voor het elimineren van jitter wordt uitgevoerd door onder andere een verbeterde versie van iFi's GMT (Global Master Timing) femto-precisie klok met een nieuwe kristaloscillator.

Hi-res audio-ondersteuning is state-of-the-art en verwerkt PCM-gegevens tot 32-bits / 768 kHz, alle niveaus van DSD tot DSD512 en DXD met enkele en dubbele snelheid. Bovendien is er volledige 'drievoudige' decodering van MQA-bestanden tot 384 kHz.

iFi iDSD Diablo: de analoge kant van het verhaal

iFi heeft de analoge kant van de Diablo niet verwaarloosd, terwijl het doorgaat met het introduceren van een volledig gebalanceerd circuitontwerp in zijn portfolio. De twee nieuwste DAC's van het bedrijf, de NEO iDSD op netvoeding en de verplaatsbare iDSD Diablo, profiteren van verdere verfijning van hun gebalanceerde, symmetrische dual-mono-topologieën met korte, directe signaalpaden, PureWave genoemd door iFi.

De iDSD Diablo is ontworpen om geluid op referentieniveau te leveren en belooft met gemak allerlei soorten hoofdtelefoons aan te sturen. Om ervoor te zorgen dat de draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker alles van gevoelige in-ear-monitors tot stroomvretende over-ear magnetostatische hoofdtelefoons goed aan kan sturen is tot 5.000 mWatt beschikbaar.

Het aanpassen van de vereisten van verschillende soorten in-ear, on-ear en over-ear hoofdtelefoons wordt bereikt via een drietal stroom- en versterkingsinstellingen. Standje 'Turbo' verhoogt het aandrijfniveau voor koptelefoons die veel honger hebben, 'Eco' zet het vermogen naar beneden voor hooggevoelige in-ear monitors en / of verlengt de levensduur van de batterij, en 'Normal' zit tussen beide in.

iFi iDSD Diablo: onder de motorkap

Zoals verwacht, heeft iFi niet beknibbeld op hoogwaardige componenten in de samenstelling van de iDSD Diablo's circuits. Een ander cruciaal aspect van het circuitontwerp van de iDSD Diablo is zijn direct gekoppelde karakter (er is geen koppelcondensator aanwezig), dat wordt bereikt zonder een conventioneel toegepaste DC-servo. iFi noemt dit ontwerp Servoless Direct Drive. Ook opmerkelijk is het gebruik van een hoogwaardige analoge potentiometer om het volume te regelen.

'Negatieve feedback' wordt gebruikt in versterkercircuits om het uitgangssignaal te vergelijken met het ingangssignaal en om fouten te corrigeren om de versterking te regelen en vervorming te verminderen. In het besef dat verschillende delen van een circuit profiteren van specifiek geoptimaliseerde feedbackloops, heeft iFi een negatief feedbacksysteem ontwikkeld dat volgens hen veel nauwkeuriger is dan de gebruikelijke aanpak. Met meerdere feedbackpaden in plaats van één globale lus, is elk pad geoptimaliseerd voor een bepaalde functie en werkt het synergetisch samen met de andere om optimale algehele prestaties te leveren. iFi noemt deze nieuwe configuratie OptimaLoop.

Batterijvoeding biedt een theoretisch prestatievoordeel ten opzichte van netstroom. Er zijn echter mogelijke sonische nadelen aan het batterijvermogen, die het gevolg zijn van een lage uitgangsspanning en een inconsistente uitgangsimpedantie wanneer de batterijen ontladen. iFi stelt dat deze bijwerkingen zijn aangepakt in het ontwerp van de iDSD Diablo.

Bij magnetostatische modellen moet de spanning bijvoorbeeld worden opgevoerd van 3,7 Volt naar +/- 15 Volt. Dit wordt bereikt via een step-up converter die werkt op 1,2 MHz. Een dergelijke hoge frequentie gaat veel verder dan waarneembaar en is gemakkelijker te filteren dan een typische schakelende voeding, waardoor hoge lineariteit en ultralage ruis mogelijk is.

Stroomvoorziening met hoge bandbreedte is gewijd aan elk kritisch onderdeel van het ontwerp van de iDSD Diablo, met onafhankelijke lineaire regeling die volgens de fabrikant een uitstekende PSRR-prestaties (Power Supply Rejection Ratio) levert.

Alle onderdelen van de Diablo hebben hun eigen voedingslijn ter vermijding van of in elk geval verlaging van interferentie.

iFf iDSD Diablo: aansluitingen en vermogen

Naast een standaard 6,3 millimeter hoofdtelefoonaansluiting is er ook een 4,4 millimeter Pentaconn-uitgang voor hoofdtelefoons met een gebalanceerde aansluiting aan de voorkant van het apparaat. In termen van vermogen levert de gebalanceerde hoofdtelefoonuitgang 12,6 Volt / 4.980 mWatt bij 32 Ohm en 19,2 Volt / 611 mWatt bij 600 Ohm, terwijl de asymmetrische uitgang 8,8 Volt / 2.417 mWatt kan leveren bij 32 Ohm en 9,6 Volt / 153 mWatt bij 600 Ohm.

Aan de achterkant van de behuizing bevinden zich twee digitale audio-ingangen: USB-A en een SPDIF-aansluiting die zowel elektrische als optische signalen accepteert. De eerste via een 3,5 millimeter jackplugconnector en de laatste via een meegeleverde adapter. Er is ook een aparte USB-C-oplaadpoort aanwezig, samen met een vaste 4,4 millimeter gebalanceerde Pentaconn-uitgang op lijnniveau om een externe versterker aan te sluiten.

iFi iDSD Diablo: leveringspakket

iFi heeft zijn iPower 5 Volt AC/DC-adapter gebundeld voor netstroom. Dit accessoire produceert aanzienlijk minder ruis dan andere vergelijkbare apparaten dankzij actieve ruisonderdrukking.

Ook inbegrepen is een 4,4 millimeter Pentaconn naar XLR gebalanceerde verbindingskabel, waardoor de iDSD Diablo kan worden aangesloten op een versterker en luidsprekers (of een paar actieve luidsprekers) met gebalanceerde XLR-ingangen. Andere meegeleverde connectoren zijn een korte (15 centimeter) USB-C naar USB-A audiokabel en een verlengkabel - allemaal compatibel met USB 3.0 - plus een USB-C oplaadkabel en een adapter om een hoofdtelefoon met een 3,5 mm-aansluiting aan te sluiten op de 6.3 mm single-ended uitgang. Zelfs een handig reisetui is inbegrepen.

iFi iDSD Diablo: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de iFi iDSD Diablo in de Benelux verkrijgbaar zal zijn, maar naar verluidt zou de levering in de loop van deze maand moeten gaan beginnen. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

EDITORS' CHOICE