REVIEWDynaudio

Dynaudio Audience (lim)


Philip van Deijk | 18 september 2003 | Dynaudio

Dynaudio Audience STP52 JE - Een jubileum editie waardig

De zomer van dit jaar was een uitzonderlijk goede zomer. Dat ook in de zomer de muziek niet stil staat blijkt wel uit de vele feesten en party`s die, al dan niet in de buitenlucht, gehouden worden. Ik kan zo opnoemen de druk bezochte Dance Parade in Rotterdam, Dance Valley in Spaarnwoude en Misteryland. Allemaal evenementen in de buitenlucht. De Black en White edities van Sensation in een overdekt stadion. Evenementen waar jong en oud, maar voornamelijk jong gebonden worden aan de muziek. Het zal waarschijnlijk niet ieders muzieksmaak zijn, maar het feit dat de jeugd op die manier met muziek blijft kennismaken, is goed voor de toekomst. De platenpersen voor de danswereld draaien nog steeds op volle toeren. Op dit soort feesten zijn er maar weinig dj`s die cd’s draaien. Soms waagt zich een fabrikant op het cd-vlak met een dubbele cd-speler, maar ik ben ze in het uitgaanscircuit nog niet veel tegengekomen. Het gevoel wat je in het mixen legt kun je alleen met platen bereiken.

Nu we het toch over jeugd en muziek hebben, de jeugd van tegenwoordig heeft meer geld dan ooit te spenderen. Maar is vaak te gierig om het uit te geven aan hifi apparatuur. Een slimme fabrikant speelt daarop in en biedt goede apparatuur aan voor een redelijk betaalbare prijs. De luidsprekers die ik nu in huis heb zijn hier een heel goed voorbeeld van, al zullen deze luidspreker daar zeker niet voor ontworpen en bedoeld zijn.

Bouwwijze en techniek

Dynaudio Audience STP52 JEOké, dat was een stukje over jeugd en muziek, nu als een speer terug naar waar het allemaal omdraait, het bespreken van apparatuur. Het viel niet mee om met dat mooie weer in een luisterruimte te kruipen. Gelukkig kreeg ik de beschikking over een zeer interessant stel luidsprekers. Waardoor het toch de moeite waard was om mijzelf `s-avonds op te sluiten. In de luisterruimte een speciale uitgave van Dynaudio, de STP52 Jubileum Editie. Het is een speciale uitgave van de standaard Dynaudio 52, op verzoek van Stereoplay vervaardigd. Stereoplay heeft een aantal fabrikanten benaderd om een goed lopend type een extra modificatie te geven ter ere van het 25-jarig bestaan van het blad. De Audience STP52 JE is gemaakt met de Contour 1.3 in gedachten. Zo is de woofer gebruikt uit de 1.3 MK II en de Esotec tweeter uit de nieuwe Contour lijn. Andere modificaties aan de STP52 kun je terugvinden in het gebruik van een ander filter (uiteraard noodzaak maar met fraaiere componenten opgezet dan normaal voor deze prijsklasse) en mooie WBT aansluitingen. De serie is gelimiteerd, zo worden er maar 300 paar in ahorn gemaakt en 200 paar in kersen. De prijs is 1250 euro het paar.

De Dynaudio STP52 JE maakt gebruik van een 17 cm polypropylene woofer voor zowel het laag- als het middengebied. Het hoog wordt door een 28 mm soft-dome tweeter voor haar rekening genomen. Gekenmerkt door een zachte en sprankelende hoogweergave. Met een gevoeligheid van 86db/watt op 1 meter en een impedantie van 4 Ohm, behoort deze luidspreker tot de laag rendementklasse, doch zal door de meeste versterkers goed aangestuurd kunnen worden. Om een indicatie te geven, voor kleine ruimtes adviseert Dynaudio een versterker van minimaal 25 watt te gebruiken. Dit is een waarde die de meeste versterkers wel in huis hebben, zeker de beetje serieuze merken. En een serieuze versterker hoort bij dit soort luidsprekers. De STP52 JE is een bas-reflex luidspreker. Aan de achterzijde zit een kleine poort. Daardoor gaat de laagweergave volgens Dynaudio tot 52 Hz. Het andere uiteinde van het frequentiespectrum stijgt tot 24 kHz. Ik heb het niet nagemeten maar voor mijn gevoel en gehoormatig komt de STP52 JE een heel eind in die richting. Meegeleverd worden twee schuimrubberen cilindertjes die in de poort gestopt kunnen worden mocht het laag te overheersend zijn in uw ruimte. Ik heb ze voor het overgrote deel van de luistersessies niet hoeven gebruiken. De binnenzijde van de luidspreker is van loodbitumen voorzien wat de kast goed dood maakt. Op die manier maakt men de kast goed stijf en resoneert die aanzienlijk minder. Wat zich vertaalt in een realistischer klankkleur. STP52 JE is een monitor luidspreker van bijna 7 kilo met schappelijke afmetingen, de breedte is 20 cm, de hoogte is 33 cm en de diepte is 25 cm.

Aansluiten

Een mooie compacte luidspreker als de STP52 JE verdient het om op een mooie stand te staan. Na wat bellen kregen we de beschikking over erg fraaie Spectral stands. Met de STP52 JE op de stand kwamen de tweeters precies op oorhoogte, het kon niet beter. De luidsprekers stonden op een afstand van ongeveer 90 cm van de muur en heel licht ingedraaid. Op deze manier kwamen ze in mijn luisterruimte het best tot hun recht. Met enig experimenteren kwam ik tot de conclusie dat het verder naar achteren plaatsen een minder diep beeld geeft en met verder indraaien was het resultaat een te smal beeld. De laagweergave nam wel wat toe, maar werd wat bonkerig. De muur achter de luidspreker heeft is daar deels debat aan, omdat het een sierpleister muur is en hard klinkt. Nu we het toch over neerzetten hebben, zal ik u de rest van de keten noemen. Vanaf de STP52 JE`s gingen wisselend een set MIT`s en Siltech MXT Professional naar de A400S eindversterker, vanaf hier liep een kabel naar de P2000 voorversterker. Net als de eindversterker afkomstig van Marsh Sound Design. Als bronnen dienden voor de digitale sectie Teac/M-Audio combi en als analoog mijn schier onverslaanbare VPI Scout voorzien van een Clearaudio Victory element. Versterking van dit moving coil element verzorgt door de Clearaudio Balance phonotrap. De gehele keten was verder voorzien van SignAudio interlinks, een in mijn optiek voortreffelijke kabel voor relatief weinig geld.

MERK

EDITORS' CHOICE