NIEUWSPanasonic

Panasonic JZ2000: nieuwe topmodellen OLED-tv’s met HDMI 2.1

Tv-fabrikant Panasonic heeft het topmodel van zijn OLED-televisies voor 2021 onthuld. De productlijn heet JZ2000 en is de opvolger van de HZ2000. Ook het nieuwe model heeft een relatief fel OLED-scherm en onderscheidt zich daarmee van de meeste concurrenten. Dan is er ook nog een lagere inputlag en HDMI 2.1. De JZ2000 komt uit in de formaten 55 en 65 inch.

Panasonic JZ2000: OLED-televisies

De Japanse televisiefabrikant Panasonic heeft in de nieuwe modellen van de JZ2000-productlijn een nieuwe beeldprocessor gemonteerd, genaamd HCX Pro AI Processor. Deze chip maakt volgens de fabrikant gebruik van kunstmatige intelligentie om het beeld en geluid in real time te analyseren en optimaliseren. De processor zou moeten herkennen wat voor content wordt bekeken en onderscheid moeten maken tussen films, sport, muziek of nieuwsuitzendingen. Deze beelden worden vervolgens vergeleken met een database met beelden waarop de televisie getraind is, op basis waarvan automatisch aanpassingen worden doorgevoerd. Volgens Panasonic betekent dit ook dat gebruikers niet langer voor verschillende content handmatig in de tv-menu's verschillende beeldmodi hoeven te selecteren om instellingen te wijzigen. Geen beoefte aan automatische instelleningen? De automatische aanpassingen zijn uit te schakelen als gebruikers handmatig de instellingen willen bepalen.

Panasonic doet zijn best om de nieuwe televisie ook specifiek aantrekkelijk te maken voor gamers. De JZ2000 heeft HDMI 2.1-ondersteuning, waarmee onder meer de weergave van 4k-beelden met 120fps en Variable Refresh Rate worden ondersteund. Tot nu toe ontbrak deze nieuwste HDMI-standaard op televisies van Pansonic. De bandbreedte en het aantal poorten dat gechikt is voor HDMI 2.1 is overigens onbekend. Panasonic claimt ook een lage latency, maar dit zou om en nabij 14 ms moeten zijn in de nieuwe gaming beeldmodus.

Verder ondersteunt de JZ2000 HDMI Signal Power Link, wat volgens Panasonic de verbinding met oudere apparaten die geen CEC ondersteunen, moet verbeteren. Daarbij kan aan oudere settopboxen of pc's gedacht worden.

De kern van de JZ2000 is, net als bij de HZ2000, een speciaal aangepast OLED-paneel dat een hogere helderheid moet kunnen halen dan de meeste andere OLED-televisies. Pansonic claimt niet alleen hogere piekhelderheden, maar ook hogere gemiddelde helderheidswaarden. Een nieuwe heatsink zou de warmte moeten afvoeren.

Panasonic richt zich net als bij eerdere modellen op een zo accuraat mogelijke weergave van kleuren bij filmcontent en werkt daartoe samen met de in Hollywood bekende Stefan Sonnenfeld. De nieuwe tv zou vanuit de fabriek al vrij accuraat gekalibreerd moeten zijn. De filmmakermodus, die beeldbewerkingen zoals interpolatie uitschakelt, is opnieuw aanwezig en om de weergave verder te verbeteren, zijn zowel Dolby Vision IQ als HDR10+ Adaptive aanwezig, waarmee beelden met deze hdr-standaarden worden aangepast op basis van de lichtomstandigheden in de kamer. Dolby Vision en HDR10+ worden dus beiden ondersteund, evenals HLG en HDR10.

Ook op het gebied van geluid zou de nieuwe JZ2000 van Panasonic in de voorhoede moeten lopen met meerdere ingebouwde luidsprekers. De HZ2000 had al voorwaarts en omhoog gerichte ingebouwde luidsprekers en daar voegt de JZ2000 zijwaarts gerichte luidsprekers aan toe. Het speakersysteem ondersteunt Dolby Atmos en is ontwikkeld in samenwerking met zustermerk Technics.

De nieuwe televisie draait op het besturingssysteem My Home Screen 6.0 en is in staat om het geluidssignaal tegelijk door te sturen naar twee verschillende bluetooth-apparaten. Ook zullen een aantal niet nader te noemen stemassistenten worden ondersteund.

Alle specificaties en informatie over de prijzen volgen in maart als de JZ-2000 modellen op de markt komen.

EDITORS' CHOICE