Review: Bowers & Wilkins 603 S2 Anniversary Edition

Hoera! We zijn uitgenodigd om de 25e verjaardag van de 600 series van B&W mee te vieren. In gedachten zetten we onze feesthoedjes op en zingen we mee met Stevie Wonder terwijl we uitpakken. Daar hebben we even werk aan, want de 603 is de vloerstaander in deze serie. Grote en zware “cadeautjes” dus, die eenmaal uit de doos al een stuk minder massief lijken, ook al hebben we de volledig zwarte uitvoering voor onze snufferd.

Afhankelijk van je smaak en inrichting, kun je overigens ook kiezen voor een volledig witte kastafwerking of de combinatie wit en oak. De speakergrill / front beslaat de gehele voorkant en is leverbaar in zwart bij een zwarte kastafwerking en grijs voor de witte of oak variant. Persoonlijk ben ik nooit echt fan geweest van een witte speaker, maar met zo’n sjiek grijs doekje over de hele voorzijde vind ik ze stiekem eigenlijk wel wat hebben en een tikkeltje eigenwijs. Ze maken me nieuwsgierig, vrolijk en zelfs een beetje hebberig.

Wanneer de speakers eenmaal op hun plek staan en de verpakking de kamer uit gebonjourd is, valt op dat deze meubelstukken iets doen met de sfeer. Een rechttoe-rechtaan kast op eenzelfde rechttoe-rechtaan plint die aanvoelt als een solide en stevige basis. Het rooster wordt met magneetjes op z’n plek gehouden en die hadden wat mij betreft iets sterker gekund. Ze hebben maar een klein zetje nodig om los te komen en dat doet wat nonchelant aan. Niet super spannend of uitgesproken qua design en styling maar een eenvoudig zelfverzekerde aanwezigheid met een uitstraling dat ze wat te vertellen hebben. Maar hebben ze dat ook? 

Om daar achter te komen sluiten we ze aan en geven we het even wat tijd om in te spelen. De importeur heeft de Rotel RA-1572 meegeleverd als versterker en alles komt hagelnieuw uit de doos dus laten we niet te hard van stapel lopen met een oordeel.

We horen een strak laag, een klein rauw randje in het hoog en het midden moet nog wat los komen, maar net zo gemakkelijk aanwezig in de ruimte zijn de B&W 603’s ook gemakkelijk in de omgang. Met deze vriendjes kunnen we feestjes bouwen, de boel op stelten zetten, relaxen op de zondagmiddag bij een kopje thee en op een nog lager volume ook net zo eenvoudig het dagelijkse achtergrondmuziekje invullen. Na een paar dagen acclimatiseren is het net alsof ze er altijd al waren. De eerste indruk is prima en gretig beginnen we aan een aantal luistersessies om te horen of er met deze feestvarkentjes ook serieuze interactie mogelijk is.

Het verschil in de bron is zeer duidelijk merkbaar. Met de smartphone direct via de USB-poort aangesloten op de RA-1572 haalt de Spotify stream (audiokwaliteit uiteraard ingesteld op zeer hoog) het niet vergeleken met het ouderwetse cd-tje. Dat is natuurlijk logisch, maar na de nodige cd-wissels (niet alle muziekopnames zijn immers kwalitatief even goed) hoor ik ook de verschillen in diverse soorten opnames / producties die bij de exclusievere en duurdere sets tot uiting kunnen komen.

Vooralsnog is het fijn luisteren en de tijd vliegt voorbij. Ik heb een prettige stereo beleving en ik hoor waar de instrumenten ruimtelijk zijn opgesteld. Bij live-opnames geeft dat een extra dimensie, alleen kan ik het gejoel van het publiek ook buitengewoon irritant vinden (dat ligt overigens aan mij, niet aan de speakers).

Gedetailleerd, neutraal, strak laag en niet vermoeiend om naar te luisteren. Reactie qua snelheid en vermogen zijn goed in balans. Ik voel geen behoefte om de baspoort te dempen met de bijgeleverde schuimpluggen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de opstelling (in deze ruimte geen zij-muren) dus ik wil er ook nog wel een testje aan wagen om ze in een andere ruimte (met zij-muren) te luisteren en ook met een andere versterker. Soms blijf ik namelijk een beetje zoeken en ik kan er niet helemaal de vinger op leggen wat het is. Scheurende gitaartjes blijven zuiver en klinken precies zo rauw of heftig als bedoeld. Maar soms is er ook een kleine scherpte of mis ik net een heldere frisse sparkle en dat ligt gevoelsmatig niet aan de potentie van de speakers.

In dezelfde ruimte is zeer toevallig de volgende set ter review gearriveerd en daar lenen we de Rotel Michi X3 van. Dat is natuurlijk helemaal niet eerlijk qua afstemming in prijsklasse, maar toch... Gewoon omdat het kan, omdat we gemerkt hebben dat deze 603’s een tikje brutaal zijn en omdat je op je verjaardag nou eenmaal meer mag dan normaal gesproken.

Aangesloten, ingeschakeld en de grote mond is er wel vanaf. Grote ogen van verbazing, wapperende armpjes, trappelende voetjes en een glimlach van oor tot oor. Die kleine beetjes waar ik nog naar zocht komen er uit met een gemak en overtuiging waar je helemaal stil van kunt worden.

Het pretmomentje met de Michi X3 laten we voor wat het is. We hadden onszelf nog een extra opdracht gegeven en dat zegt heel veel over deze Bowers & Wilkins 603 S2 Anniversary Edition. Ze weten je zodanig in beweging te krijgen, dat je ze van haver tot gort wilt leren kennen.

Ook de “eigen” NAD M3 in de ruimte met zij-muren kan direct goed opschieten met deze gasten. Direct valt op dat het laag zich iets anders manifesteert, maar dat was te verwachten en is nog steeds niet storend op normaal volume. Gaan we goed los en zou de opstelling permanent zijn, dan loont het de moeite meer aandacht te besteden aan de plaatsing en zullen we de schuimpluggen misschien nog nodig hebben.

In deze prijscatogorie, maar ook als je iets ruimer in budget zit zijn de Bowers & Wilkins 603 S2 Anniversary Edition zeker de overweging waard. De set zal je lang luisterplezier bezorgen, je steeds meer willen laten ontdekken en ook qua versterking-op-de-groei is dit een mooie aankoop. Met betrekking tot de ruimte en inrichting hoef je namelijk niet heel veel compromissen te sluiten, ze lijken het eigenlijk overal wel goed te doen. Zoals al eerder gemeld, zijn ze gemakkelijk in de omgang en daarbij zwaar genoeg dat je ze maar zo niet omkiepert tijdens de grote voorjaarsschoonmaak, als je maar wel een tikje voorzichtig doet met het frontje.

Al met al een voortreffelijk verjaardagsfeest. We ruimen heel langzaam de boel op en doen ook nog de afwas voordat de muziek uit gaat!

MERK

EDITORS' CHOICE