NIEUWST+A

T+A Solitaire P-SE: magnetostatische hoofdtelefoon

In maart 2020 lanceerde het Duitse audiobedrijf T+A de begin 2020 aangekondigde Solitaire P, de eerste hoofdtelefoon van het in de Duitse plaats Herford gevestigde bedrijf. De Solitaire P smaakt kennelijk naar meer want T+A heeft nu een soortgelijk model aangekondigd, genaamd Solitaire P-SE. De Solitaire P-SE is wat afgeslankt in prijs en gewicht. De vlakke magnetostatische drivers zijn gebleven maar een aantal aluminium onderdelen zijn vervangen door hoogwaardige vervangers van kunststof. Naar verwachting is de nieuwe Solitaire P-SE leverbaar vanaf eind januari 2021.

T+A Solitarie P-SE : de tweede hoofdtelefoon van T+A

Het hart van de Solitaire P-SE van het Duitse Theorie und Anwendung (T+A) is een nieuwe driver van het type TPM 2500. Het basisconcept is gebaseerd op de TPM 3100 van de eerdere Solitaire P. De aangepaste TPM2500 heeft een elyptische vorm en meet 110 x 80 millimeter. De nauwkeurig berekende cirkelvormige segmentvorm zorgt er volgens de fabrikant voor dat de opkomende magnetische veldlijnen een homogeen verloop hebben en dat er geen luchtturbulenties zijn. De stroming wordt laminair gehouden.

Door de nauwkeurige constructie van de montageringen en de magneethouder bevindt het membraan zich altijd precies in het lineaire deel van het magnetische veld en kan het hoge geluidsdrukken genereren zonder vervorming en met enorme dynamiek, bijna zonder inertie. Het is volgens opgave van T+A daarom niet nodig om tegengestelde magneetsystemen te gebruiken. Hierdoor daalt het totaalgewicht drastisch, waardoor het membraan nu vrij in de richting van het oorkussen kan zwaaien. Extra akoestische obstakels tussen het drivermembraan en het oor worden door deze constructie ge√ęlimineerd. Het membraan van de TPM 2500 zelf bestaat uit een dun en daardoor zeer licht foliemateriaal dat is gecoat met een nauwkeurig gerouteerde en berekende koperen geleider met een impedantie van circa 45 Ohm.

Het open ontwerp van de Solitaire P-SE vermijdt de resonantieproblemen van gesloten systemen en laat het membraan ongehinderd trillen. Het muzieksignaal blijft compleet en onvervalst, aldus T+A. De hoofd- en oorkussens zijn handgemaakt in een speciale fabriek in Duitsland van allergeenvrij kunstleer en velours en zijn speciaal aangepast aan de specificaties van de Solitaire P-SE.

De kabelisolatoren zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal genaamd Hytrel en TPE. Deze elastomeren zijn vrij van PVC en latex en worden vervaardigd zonder toevoeging van giftige weekmakers. Er worden twee sets kabels meegeleverd, t.w. een set met een 6,3 mm jack plug en een set met een symmetrische 4,4 mm Pentaconn plug. De Pentaconn connector heeft een optimale contactweerstand en heeft daardoor de beste klankeigenschappen. Optioneel kan in plaats van de 4,4 mm Pentaconn kabelset een kabel met een vierpolige XLR connector worden meegeleverd.

De fabrikant geeft een frequentiebereik op van 8 Hz tot 45 kHz. De vervorming is kleiner dan 0,015 procent bij 100 dB geluidsdruk. De Solitaire |P-SE weegt 440 gram zonder kabel.

T+A Solitaire P-SE: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe hoofdtelefoon zou leverbaar zijn vanaf eind januari 2021. We zijn nog in afwachting van de prijs voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE