Mark Levinson draaitafel No 5105 is vanaf nu leverbaar

Het Amerikaanse audiomerk Mark Levinson heeft in januari van dit jaar een nieuwe draaitafel genaamd No 5105 aan het publiek op de CES getoond. De belofte was dat de draaitafel in de zomer van 2020 leverbaar zou zijn. Maar vlak na de CES in januari 2020 maakte de wereld kennis met Covid-19 en kwam zo ongeveer alles op zijn kop te staan, ook de productie en levering van draaitafels. Met een beetje vertraging komt de No 5105 nu dan toch op de markt. De No 5105 kan met of zonder mc-element van Ortofon geleverd worden. 

Mark Levinson No 5105

“Bij de naam Mark Levinson denk je direct aan power. Kracht, precisie en stabiliteit doorgevoerd in ieder detail van het ontwerp. Van cd-speler tot eindversterker. Met die legendarische historie denk je misschien iets minder snel aan een Mark Levinson draaitafel. Toch was één van de allereerste semi commerciële audioproducten van Mark Levinson een Phono Stage. De JC-1 Cartridge Preamplifier uit 1976 wordt nog altijd gezien als een iconisch meesterstuk. Die basis van topklasse versterking van het minuscule audiosignaal afkomstig van de Phono Cartrigde vinden we echter nog altijd terug in diverse modellen van Mark Levinson – waaronder de nieuwste No 5805 geïntegreerde- en No 5206 voorversterker. Geen wonder dus dat Mark Levinson de cirkel nu rond maakt met een waanzinnige draaitafel in de No 5000 serie: de Mark Levinson No 5105,” aldus importeur Reference Sounds in zijn persbericht.

Mark Levinson No 5105: zwaargewicht

De nieuwe No 5105 van Mark Levinson is bepaald geen lichtgewicht. Het strak ogende draaiplateau weegt alleen al ruim zes kilogram. Het draaiplateau is uitgefreesd uit een massief stuk aluminium en aan de onderzijde voorzien van een speciale resonantie dempende coating. Het chassis zelf met geïntegreerde DC motor doet daar nog een schepje bovenop en is gemaakt van geborsteld aluminium met de kenmerkende Mark Levinson lijnen. Compleet gemonteerd weegt de No 5105 dan ook een goede 34 kilogram en maakt hij in één blik duidelijk dat de engineers van Mark Levinson de ultieme stabiliteit ook hier heel serieus nemen. Plaatsen en stellen van de draaitafel gaat overigens gemakkelijk met de drie stelbare voeten en de in het chassis geïntegreerde waterpas. Wie kiest voor de versie met meegeleverd element kan snel het uitpakken en neerzetten beginnen met het spelen van zijn eerste plaat.

Mark Levinson No 5105: aandacht voor details

De Mark Levinson No 5105 oogt niet alleen heel stabiel en strak maar toont ook meteen Mark Levinson’s aandacht voor detail. Natuurlijk is daar de Mark Levinson anti-slip mat maar het is vooral de tien inch lange koolstofvezel arm met custom draaipunt die opvalt en mooi is om te zien. Zelfs de basis van het draaipunt is uitgevoerd in aluminium met een voor mark Levinson herkenbare vorm van de bedieningsknoppen, net als het contragewicht. De aandacht voor detail wordt ook onder het plateau voortgezet. De lagers, de digitale motorsturing, de isolatie van de motor en de fysieke aansluitingen, alles is van een hoogwaardige en duurzame kwaliteit. En dit heeft naar eigen zeggen allemaal één simpel doel; optimale draaisnelheid, stabiliteit en nauwkeurigheid. Cruciaal voor het grootse en dynamische klankbeeld waar Mark Levinson voor staat.

Ja, een draaitafel is ook gewoon hip. Het gevoel van ‘een plaatje draaien’ is nou eenmaal heel anders dan het kiezen van een muziekstream. Even los van of een luisteraar de voorkeur heeft voor een analoge of digitale bron, met een vinylplaat heeft de luisteraar iets in handen, met het kiezen van een muziekstuk van een streamingdienst niet.

Mark Levinson No 5105: leverbaar met en zonder mc element

Om het de liefhebber makkelijk te maken biedt Mark Levinson de No 5105 in twee uitvoeringen, d.w.z. met en zonder voorgemonteerd mc-element van  de Deense elementbouwer Ortofon. De No 5105 mc-versie is vrijwel plug en play: na assemblage wordt het bijgeleverde anti-skating gewichtje geplaatst en de No 5105 is klaar voor gebruik. De basis versie van de No 5105 wordt zonder element geleverd zodat de gebruiker zijn eigen element kan kiezen. “Wat de keuze ook is, de No 5105 imponeert al voordat de naald het vinyl geraakt heeft. Het is met recht een plaatje…,” aldus de trotse importeur.

Mark Levinson No 5105: prijs en leveringsinformatie

De Mark Levinson No 5105 en No 5105 MC zijn vanaf heden leverbaar

Adviesprijzen:
Mark Levinson No 5105: 6.990 euro
Mark Levinson No 5105 MC (incl. Ortofon mc-element): 7.990 euro


EDITORS' CHOICE