Cary Audio onthult netwerkspeler DMS-700

Het in de VS gevestigde Cary Audio heeft de DMS-700 aangekondigd, een netwerkspeler tevens DA-converter waarin een R2R DAC-architectuur wordt gecombineerd met een FPGA-chip. Dit zou moeten zorgen voor de eliminatie van cross-oververvorming en een naar eigen zeggen extreem vloeiend en coherent geluid. We weten nog niet vanaf wanneer de nieuwe DMS-700 leverbaar is en voor welke prijs maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Cary Audio DMS-700: netwerkspeler tevens DA-converter

“Toen we de DMS-600 (red.: een eerder model) wilden ontwerpen, was ons doel eenvoudig: de absoluut best klinkende netwerkaudiostreamer ter wereld maken, die zijn prijs ver overtreft en verder, punt uit. Zoals blijkt uit de lofuitingen die de DMS-600 oogstte, is het duidelijk dat we dat doel met verve hebben bereikt. Behalve dat hij geweldig klonk, functioneerde de DMS-600, net als alle DMS-producten, robuust, boordevol functies, stabiel, gemakkelijk te bedienen en had hij het beste beeldscherm in de branche. Dus, hoe kun je dat overtreffen? Het was niet gemakkelijk, maar de inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Enter de DMS-700,” aldus het Amerikaanse Cary Audio dat in 1989 is opgericht.

De DMS-600 maakte gebruik van AK4497EQ DAC-chips van het Japanse AKM. Deze chips hebben een Delta-Sigma-architectuur, net als alle AKM-chips die in de DMS-productlijn worden gebruikt, zo ook in de nieuwe DMS-700. De DMS-700 maakt gebruik van AKM's nieuwste vlaggenschip DAC-chip, de AK4499EQ. In plaats van de Delta-Sigma-architectuur met spanningsuitgang, zijn deze 4499 DAC's R2R (resistor to resistor) Ladder DAC's met stroomuitgang. Dit alleen al vereiste volgens de fabrikant een volledige heroverweging van de digitale DMS-schakelingen. De R2R Ladder-architectuur kan veel meer analoog klinken, terwijl er veel details worden onthuld, maar toch een zeer natuurlijke, vloeiende en muzikale respons behoudt. Dit type DAC is veel complexer om te integreren, maar de beloning in de vorm van een betere klank kan aanzienlijk zijn met de juiste implementatie.

Cary Audio DMS-700: combinatie van R2R DAC en FPGA-chip

Maar Cary Audio is nog wat verder gegaan met de R2R Ladder DAC. Een FPGA-chip is ingebouwd die samen met de DAC werkt om ervoor te zorgen dat er geen crossover-vervorming aanwezig is en het resultaat is een extreem coherent en vloeiend geluid. Er zijn maar weinig bedrijven die FPGA DAC's gebruiken en nog minder gebruiken R2R Ladder DAC's. Bijna niemand gebruikt beide, aldus Cary Audio. Alleen FPGA als DAC gebruiken is geen goed idee, tenzij je denkt dat de lokale of externe software-engineer van bedrijf X tot meer in staat is dan de teams van ingenieurs bij gigantische chipfabrikanten. En dat is niet erg waarschijnlijk, zo stelt CaryAudio. Alleen het gebruik van R2R DAC's heeft ook zijn uitdagingen. Reden waarom een FPGA-chip is geplaatst om de AK4499EQ R2R Ladder DAC te ondersteunen. De wederzijdse ondersteuning resulteert in een absoluut verbluffend geluid.

Natuurlijk zijn de digitale schakelingen alleen niet verantwoordelijk voor het algehele geluid. In feite is circa 1/3e van de onderdelen van de DMS-700 zijn gewijd aan de analoge trap, 1/3e aan digitale circuits en 1/3e aan voeding, uiteraard allemaal netjes afgeschermd en gescheiden.

Afgezien van geluid zit de DMS-700 boordevol nieuwe en verbeterde functies, zoals een LCD-scherm met een resolutie van 1600 x 1200 dpi (dat is tweemaal de resolutie van eerdere DMS-modellen), Crytek Oscillator Clock, zeven onafhankelijk geregelde voedingen, USB / SD-kaartingangen met ingebouwde NAS Drive-mogelijkheid, Spotify Connect en coaxiale en optische ingangen en ondersteuning van DSD en PCM 384 kHz of hoger. De DMS-700 heeft ook een Pure Audio-modus en zelfs een slaaptimer.

Cary Audio implementeert geen verandering omwille van verandering alleen. De nieuwe DMS-700 vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de weergave van geluid m.b.t. streaming via het netwerk en internet, terwijl het Cary Audio DMS-platform en de reeks producten verder worden versterkt tot het absoluut beste dat er is voor netwerkaudio. Oh, en MQA, Spotify, Tidal, vTuner internetradio en Qobuz worden ondersteund. Ook handig is de aanwezigheid van bluetooth-connectiviteit (met aptX HD). De DMS-700 is nog niet gecertificeerd voor Roon. Zodra de Roon Ready-certificering is voltooid, brengt Cary Audio een firmware-update uit.

Cary Audio DMS-700: prijs en leveringsinformatie

Naar verluidt komt de nieuwe DMS-700 van Cary Audio in de tweede helft van deze maand op de markt. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE