NIEUWSCyrus

Cyrus XR-serie: nieuwe esthetiek en verhoogde prestaties

Sinan Kökbugur | 01 december 2020 | Fotografie Fabrikant | Cyrus

Het Britse audiobedrijf Cyrus heeft de XR-serie gepresenteerd. De leden van de XR-familie zijn naar eigen zeggen opnieuw ontworpen maar de typische vorm van Cyrus, zoals de langwerpige vorm en de schuine onderkant van het frontpaneel, zijn gebleven. 

Cyrus XR-serie: nieuwe premium productlijn

De nieuwe XR-serie van het Engelse Cyrus Audio, de vlaggenschip productlijn van het bedrijf, heeft zes leden: twee geïntegreerde versterkers met analoge en digitale ingangen genaamd i7-XR en i9-XR, een voorversterker genaamd Pre-XR, een cd-speler genaamd CDi-XR, een cd-loopwerk genaamd CDt-XR en als hekkensluiter een externe voeding genaamd PSU-XR. De productlijn maakt naar eigen zeggen gebruik van het voortschrijdende begrip van het bedrijf van DAC-technologieën en voedingsontwerpen en belooft een “aanzienlijk groter dynamisch bereik”.

Voor de XR-serie waren de ingenieurs van Cyrus zogenaamd vrij om componenten te selecteren zonder rekening te houden met de kosten om ongeëvenaarde Cyrus-prestaties te garanderen. Er zijn volgens de fabrikant enorme inspanningen geleverd om ruis in de schakelingen te verminderen, en de esthetiek van het halfbrede chassis, hoewel nog steeds erg 'Cyrus', is getrakteerd op een Phantom Black-lakafwerking, een LCD-scherm en nieuwe aanraaktoetsen.

De twee geïntegreerde versterkers, de 52 Watt per kanaal i7-XR en de 91 Watt per kanaal i9-XR, zijn voorzien van door de gebruiker te selecteren DAC-filters (een primeur voor Cyrus-producten), vier analoge ingangen (inclusief een mm-phonotrap) en vijf digitale ingangen (twee optisch, twee coax en één USB). Cyrus heeft hard gewerkt om de efficiëntie van de versterkers te optimaliseren, hetgeen wat volgens het Engelse bedrijf tot zeer lage vervormingsniveaus heeft geleid. Er is ook een nieuwe software-updatepoort en pre- en fixed-level outputs. Bovendien krijgt de eigenaar ook twee luidsprekeruitgangen.

Met dank aan een geheel nieuw voedingsontwerp en componenten, levert de Pre-XR-voorversterker  een “enorme verbetering” ten opzichte van de bestaande DAC XP Signature met een groter dynamisch bereik, bredere bestandsondersteuning (tot 32-bits / 768 kHz en inclusief DSD's) en een ingebouwde phono-trap. De Pre-XR maakt gebruik van een geheel nieuw transformator- en voedingsontwerp, waarbij de laatste beschikt over hoogwaardige afvlakcondensatoren. Het resultaat is een dynamisch bereik van 110 dB.

Het cd-loopwerk CDt-XR en cd-speler CDi-XR beloven ondertussen de prestaties van de eerder genoemde CDi te overtreffen met een nieuw ontwerp van de voeding en laadmechanisme, nieuwe op maat ontworpen transformatoren en een tweede generatie QXR DAC specifiek geoptimaliseerd voor de cd-resolutie van 16-bit/44,1 kHz.

Zowel het cd-loopwerk als de cd-speler zijn voorzien van dubbele microprocessors. De ene verzorgt de interface en de besturing, terwijl de andere de cd-engine draait. Beide apparaten beschikken over een herkloksysteem om een nauwkeurige aflezing en weergave te garanderen.

Beide spelers kunnen worden geüpgraded door de toevoeging van de externe voeding genaamd PSU-XR. De nieuwe PSU-XR biedt volgens de fabrikant zestig procent meer vermogen dan de bestaande Cyrus PSX-R2 en zou bovendien twee keer zo efficiënt zijn.

Ontworpen om aangesloten apparatuur te helpen hun potentieel te benutten, kan de processor van de PSU-XR met het te voeden apparaat communiceren om de exacte stroomvereisten te identificeren. Ondertussen kan de geïsoleerde voeding zelf tot drie afzonderlijke circuits op elk van de 256 digitaal gestuurde spanningsniveaus voeden om een nauwkeurige afstemming te garanderen.

Cyrus XR-serie: prijzen en leveringsinformatie

Pre-XR Voorversterker met DAC en o.a. een MM-Phono ingang: € 4.499,-
I9-XR Geïntegreerde versterker met DAC en o.a. MM-Phono ingang: € 3.399,-
I7-XR Geïntegreerde versterker met DAC en o.a. MM-phono ingang: € 2.499,-
CDT-XR CD-transport (zonder DAC): € 2.499,-
CDI-XR CD-speler (met DAC): € 2.199,-

MERK

EDITORS' CHOICE