Review: Bowers & Wilkins 606 AE - Getweakt en verbeterd

SAMENVATTING

De Bowers & Willkins 606 S2 Anniversary Edition bouwt verder op zijn bejubelde voorganger en verbetert hem op detailpunten. Het blijft een luidspreker die ondanks een redelijk compact formaat toch potig kan spelen. De 606 S2 AE blijft een allrounder die luisterplezier laat voorgaan op alles perfect weergegeven.

PLUSPUNTEN

  • Bouwt verder op de 606 S2
  • Goede integratie
  • Modern en tijdloos design
  • Potige bassen voor een kleine speaker
  • Heel mooie detailweergave zonder extreem helder te zijn

MINPUNTEN

  • Vereist een betere versterker
  • Plaatsingsgevoelig

Als je hem paart met een degelijke versterker is de Bowers & Wilkins 606 S2 in zijn prijsklasse een van de beste allround-luidsprekers. Nu brengt de Britse fabrikant een Anniversary Edition die op detailpunten aangepast is. Gaan we hiermee van ‘zeer goed’ naar ‘uitmuntend’?

Wie 600-800 euro wil uitgeven voor een paar speakers, zal het niet makkelijk hebben. En niet omdat er weinig keuze is of er een probleem is met de kwaliteit op dat prijspunt. Integendeel, voor dat bedrag kun je tegenwoordig zelfs kiezen uit een heel aantal hoogstaande producten. Een naam die bij je speurtocht absoluut niet op het lijstje ‘te onderzoeken luidsprekers’ mag ontbreken is de 606 S2 van Bowers & Wilkins. Het is een iets grotere boekenplankspeaker die een no-nonsense uiterlijk combineert met neergedruppelde technologie uit de high-end 800 Series-toestellen van het Britse merk. Het staat garant voor een fraaie, spannende weergave. Maar nu lanceert Bowers & Wilkins een nieuwe versie van deze publieksfavoriet, de 606 S2 Anniversary Edition. Niet een totaal nieuwe luidspreker, dat is meteen duidelijk, maar wél een verdere verfijning van het concept. Is deze uitvoering nog altijd even goed als zijn voorganger? Blijft het een goede keuze voor mensen die in hun woonkamer een mooi muzieksysteem willen plaatsen zonder daarbij de bankrekening leeg te plunderen? Dat onderzoeken we in deze review van de 749-euro per paar kostende 606 S2 Anniversary Edition.

Een kwarteeuw oud

De toevoeging van het ‘Anniversary Edition’-etiket ter ere van de 25ste verjaardag van deze populaire instapreeks bij Bowers & Wilkins doet vermoeden dat we hier een gelimiteerde editie bekijken. Maar de nieuwe S2 Anniversary Editions – we zullen vanaf hier meestal ‘AE’ schrijven, want we zijn lui – zijn volwaardige, permanente opvolgers van de 606 S2-familie die in 2018 geïntroduceerd werd.

Een snelle blik werpen op de ‘oude’ 606 S2 die we hebben staan voor tests en de nieuwe AE-editie die Bowers & Wilkins opstuurde volstaat om te zien dat het niet gaat om een grote vernieuwing. Het is eerder een ‘refresh’ zoals automerken tegenwoordig drie jaar na de introductie van een nieuw model toepassen. Tweaken, tunen, opfrissen, zo kun je het bij hen vaak samenvatten, en hier is dat eigenlijk ook het geval. Is dat een klacht? Niet als het vertrekpunt van zo’n ‘refresh’ een prima luidspreker is. Iets beter maken is nooit slecht.

Een term als ‘refresh’ wil ook niet zeggen dat Bowers & Wilkins enkel en alleen cosmetische zaken heeft aangepast. Ook aan de techniek is er gesleuteld, in het bijzonder aan de crossovers, zegt de fabrikant. We denken dan spontaan aan de fraaie Signature-edities van de 700 Series die Bowers & Wilkins eerder in het jaar presenteerde en die we ook getest hebben. Ook bij die luidsprekers was het verbeteren van de crossovers een van de significante ingrepen. Bowers & Wilkins verving toen de condensators door betere Mundorf-versies. En dat is ook precies wat bij de 606 S2 Anniversary Edition gebeurde.

Hippe kleuruitvoering

Er is op technisch vlak dus wel wat aangepast bij de nieuwe luidsprekers. Tegelijkertijd is een van de blikvangers bij de 600 S2 Anniversary Edition-speakers iets esthetisch. Bowers & Wilkins levert de luidsprekers in een nieuwe trendy afwerking die zijkanten in een lichte eik combineert met een witte voorkant. Het oogt echt wel knap en schenkt de speakers een hoog Scandi-designgehalte, waardoor ze in moderner interieurs niet zullen misstaan. De vertrouwde matzwarte of -witte uitvoeringen blijven natuurlijk ook bestaan. Het is zelfs die zwarte editie die we op bezoek kregen. Toen we ‘black’ op de label van verpakking lazen, dachten we eerst: “Spijtig”. Maar het matte karakter van de behuizing is eigenlijk heel chique en modern, zodat we die teleurstelling al vlug opborgen.

Er is overigens een vierde kleuroptie, een roodachtig kershout. De Britse speakerbouwer verwacht echter weinig vraag naar die uitvoering in Europa. Kers zal elders in de wereld te koop zijn, maar wie het echt wenst zal deze uitvoering bij ons moeten bestellen in de winkel.

In deze review bekijken we de 606 S2 Anniversary Edition, een iets grotere boekenplankspeaker die eveneens goed past op een staander en die in de winkels ligt voor 699 euro per paar. Wie iets kleiner zoekt, kan bij de compacte 607 AE met een bescheidenere woofer terecht, wie zweert bij vloerstaanders vindt zijn gading bij de 603 S2 Anniversary Edition (waarvan er binnenkort een review hier verschijnt). De HTM6 SE Anniversary Edition is de laatste telg van de nieuwe AE-familie, een centerspeaker voor de surroundliefhebber. De drie ASW 600-subwoofers zijn overigens niet vernieuwd en blijven volgens de fabrikant de aangewezen keuze als je een thuisbioscoop op basis van 600 S2 Anniversary Edition-speakers bouwt.

Drie moderne kleurtjes

Qua vorm en afmetingen is er niet zoveel veranderd bij de 606 S2 AE. Het is een rechthoekige speaker die heel klassiek zou overkomen, ware het niet dat Bowers & Wilkins een paar slimme keuzes heeft gemaakt. Om te beginnen is er die woofer met de zilverkleurige conus uit het mysterieuze Continuum-materiaal waar het merk zo trots op is. Het grote voordeel van het stijve maar lichte Continuum is dat het heel voorspelbaar reageert, wat perfect past bij de aanpak van de techniekgedreven Bowers & Wilkins.

De woofer steekt visueel ook heel knap af met het matzwart van onze testspeakers. Het effect is iets minder sterk bij de witte en de nieuwe wit-met-eik uitvoeringen, maar ook die versies komen door de combinatie heel chique over. De tweetergrille met aluminium buitenring geeft de 606 S2 AE ook extra klasse. Over de hele lijn is de bouwkwaliteit prima, zeker als je rekening houdt met die prijs. Uiteraard vind je hier geen glanslak die in vele lagen is aangebracht, zoals bij de duurdere 700 Series, maar toch straalt deze 606 S2 AE de nodige luxe uit. Het zit hem in het afwerkingsniveau, waardoor je ondanks de scherpe randen aan de behuizing geen naden kunt zien. Er zijn aan de voorkant ook geen zichtbare bouten of schroeven te bespeuren. De meegeleverde luidsprekergrille klikt er magnetisch op vast. Details allemaal, maar de totaalsom levert wel een heel positief resultaat op.

Ook achteraan zijn de Bowers & Wilkins-speakers net afgewerkt, wat wel fijn is als je de luidsprekers vrij in een grotere ruimte wil plaatsen. Achteraan ontdekken we zeer degelijke luidsprekerterminals, maal twee. Je kunt deze speakers dus bi-wiren of bi-ampen.

Allrounders met een fijne neus voor detail

In onze testruimte hebben we de 606 S2 Anniversary Edition eerst beluisterd met de NAD C 658-DAC/voorversterker en de C 298-eindtrap met Purifi-versterking. Een wat dure combinatie voor speakers van deze prijsklasse, maar de zuiverheid van de C 298 laat ons toe te concentreren op wat de speakers zelf kunnen en doen. Maar om het ook wat realistischer te houden, sluiten we daarna de speakers aan op een Sonos Amp in de woonkamer. Het lijkt voor sommige lezers misschien een merkwaardige keuze, maar toen we deze kleine versterker van Sonos eertijds testen vonden we de match met de vorige generatie 606 S2 echt kloppen.

Dat was initieel wel verrassend, want de Bowers & Wilkins-speakers stellen toch wel wat eisen aan luidsprekers en voor de oude Sonos Connect:Amp zou het niet haalbaar zijn geweest. De Sonos Amp is duidelijk een beter toestel, al schatten we zijn directe concurrent, de Bluesound PowerNode 2i, wel hoger in. Beide toestellen komen met een HDMI-ingang, waardoor je aan je tv een mooi stereomuzieksysteem kunt bouwen die ook goed klinkt als je naar een film kijkt of tv-reeks bingewatcht. Voor dat scenario lijkt de Denon DRA-800 ons ook een goede optie.

Een van de sterktes van Bowers & Wilkins is hun Decoupled Double-dome tweeter, ook present bij deze 606 S2 AE. Het is dankzij die tweeter dat de pas verschenen ‘The Sophware Slump… On a wooden piano’ van Granddaddy (Roon en Qobuz) zijn volle intimistisch karakter blootgeeft. De tuning van deze Bowers & Wilkins zou je all-round kunt noemen; noiserock van Magik Markers of de eigthiessynt van Das Kabinette rollen meeslepend uit de 606 S2 AE bijvoorbeeld. Toch geeft de iets heldere detailweergave – iets meer uitgesproken dan bij de vorige 606 S2 – ons bij het Granddaddy-album een audiofielere indruk.

Ook bij ‘Bach: The Cello Suites – Recomposed by Peter Gregson’ (dat wel een soort poging lijkt te zijn om Max Richters Recomposed Vivaldi-album een vervolg te geven), laat de 606 Anniversary zich positief opmerken. De Continuum-woofer laat de rijke, warme klanken van de cello mooi in de luisterruimte doorklinken, en ook de integratie tussen de woofer en tweeter zit hier echt wel goed. De 606 S2 AE zet – lichtjes ingedraaid – een mooie soundstage neer die in breed tussen de speakers hangt.

Op de valreep arriveerde ‘Idiot Prayer’ van Nick Cave in de bus – wat een muzikaal geschenk in deze tijden! Deze pakkende ‘Best of’ werd door Cave letterlijk solo op een piano gespeeld in het midden van een lege Alexandra Palace in London, oorspronkelijk exclusief en eenmalig voor een live-stream. Gelukkig zijn deze liedjes nu beschikbaar om bij je thuis opnieuw te beluisteren. We kunnen er enkel blij om zijn. Opnieuw noteren we dat de 606 S2 AE’s zowel de stem van Cave perfect overbrengen als er heel goed in slagen om die piano met zijn licht galmende harmonische tonen weer te geven. ‘Higgs Bosons Blues’ is om van te smullen.

Ook goed bij films en games

In onze luisterruimte stonden de Bowers & Wilkins-speakers meer dan een meter van de muur (waarop akoestische panelen present waren, om reflecties van een tv-scherm te beperken), in de woonkamer plaatsen we de twee luidsprekers heel wat dichter bij een wand, links en rechts van een 55-inch televisie. Dat verhuizen leert ons dat de afstand naar de muur bij de 606 S2 AE zeer bepalend is voor de laagweergave. Altijd wel bij speakers met een baspoort aan de achterzijde, natuurlijk, maar bij deze luidsprekers net iets meer. Het geeft je wel wat vrijheid om zelf te tunen naar eigen smaak. In de luisterruimte speelde we bijvoorbeeld naar ‘The Legend of the Eagle Bearer’, de machtige titeltrack van het spectaculair knappe game ‘Assassin’s Creed: Odyssey’. Mooi, gedetailleerd, met een openheid die de oude-Griekse instrumenten in dit nummer aan bod laten komen. Maar in de woonkamer, daar pas kreeg de percussie zijn volle impact en slam. Niet enorm gedetailleerd of zo, daarvoor moet je in een duurdere prijsklasse zijn, maar de fun-factor is absoluut aanweziger. Dit is heel wat spannender om naar te luisteren, toch als je wil gamen of filmkijken. Ook elektronische genres klinken meteen veel leuker.

Conclusie

De Bowers & Willkins 606 S2 Anniversary Edition bouwt verder op zijn bejubelde voorganger en verbetert hem op detailpunten. Het blijft een luidspreker die ondanks een redelijk compact formaat toch potig kan spelen. De 606 S2 AE blijft een allrounder die luisterplezier laat voorgaan op alles perfect weergegeven. Dat is wel vaker zo op dit prijspunt: de fun-factor primeert – en daar is niets mee mis. Maar waar de Bowers & Wilkins een streepje voor heeft is bij de detailweergave in het midden en hoog. Huw de Bowers & Wilkins 606 S2 AE met een degelijke versterker en je gaat een gelukkige muziekliefhebber zijn. 

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition
749 euro/paar | www.bowers-wilkins.nl
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE