NIEUWSMagnat

Magnat MA 900: geïntegreerde versterker met buizen en bluetooth

Het Duitse audiobedrijf Magnat heeft de MA 900 uitgebracht, een geïntegreerde versterker waarin oude en nieuwe techniek elkaar ontmoeten. De oude techniek wordt vertegenwoordigd door een tweetal buizen in de voortrappen. Bluetooth-connectiviteit is een relatief nieuwe techniek die in steeds meer (voor)versterkers is te vinden. De MA 900 is uitsluitend leverbaar in een zwarte uitvoering. De frontplaat biedt zicht op de buizen. Dat geeft een lekker warm gevoel en het ziet er leuk uit.

Magnat MA 900: hybride geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen

De nieuwe MA 900 van het in Duitsland gevestigde Magnat is een behoorlijk complete versterker die is voorzien van analoge en digitale ingangen en bluetooth-connectiviteit. Ook de vinylliefhebber wordt op zijn wenken bedient door de aanwezigheid van draaitafelingangen voor zowel een mm-element als een mc-element. Dat hebben wel meer versterkers, maar de MA 900 onderscheidt zich van veel concurrenten door de aanwezigheid van een buis van het type ECC81 in de voortrap. De eindtrappen zijn opgebouwd uit halfgeleiders. Halfgeleiders kunnen immers beter omgaan met hoge stroomsterktes. Terwijl buizen muzikale harmonie produceren door harmonischen toe te voegen aan de muzieksignalen, leveren transistors een hoog vermogen om ook luidsprekers met een laag rendement of anderszins lastige eigenschappen aan te sturen. Daarom combineert de nieuwe MA 900 geïntegreerde versterker van Magnat beide principes.

“In principe hebben buizen één fout: ze produceren zogenaamde harmonischen. Dit betekent dat een signaal van 1.000 Hz ook wordt gereproduceerd met harmonischen van 2.000 Hz, 3.000 Hz enzovoort. Onze oren nemen deze harmonischen als zeer aangenaam waar”, legt Isabel Schlemermeyer van Magnat uit. Buizen daarentegen zijn niet bijzonder krachtig en ook niet bijzonder efficiënt. “Hier komen de beproefde transistors om de hoek kijken,” aldus de fabrikant. In de MA 900 worden twee ECC 81-buizen in de voorversterker gebruikt. Deze worden vóór installatie geselecteerd. Bovendien worden de buizen voorafgaand aan installatie “ingebrand”. Dit is een proces dat enkele uren in beslag neemt, waarbij de ECC 81-buizen hun uiteindelijke prestatiewaarden bereiken.

Audiofiele kwaliteiten zijn vandaag slechts een deel van het werk. Een gebruiker wil ook flexibiliteit en gebruiksgemak, lees analoge ingangen, digitale ingangen en bluetooth-connectiviteit. De MA 900 heeft vijf analoge lijningangen en een extra jack-ingang aan de voorzijde. De digitale ingangen in optisch (2x) en coaxiaal (2x) ontwerp ondersteunen de afhandeling van muzieksignaal tot 24-bit/192 kHz. Zoals gezegd, de MA 900 heeft ook bluetooth aan boord. De chipset ondersteunt bluetooth 5.0 en aptX HD en daarmee audio-overdracht van smartphones, tablets of laptops in topkwaliteit.

Ook het onderwerp vinyl wordt niet verwaarloosd: de phono-voorversterker biedt aparte ingangen voor MM- en MC-systemen en is opgebouwd uit hoogwaardige operationele versterkers van Texas Instruments.

Het niveau van alle ingangen kan met maximaal 6 dB worden verhoogd of verlaagd, en de ingangen kunnen ook afzonderlijk een naam krijgen. De stabiele en volledig metalen behuizing vormt het robuuste frame voor de hoogwaardige elektronica. De voeding heeft royaal gedimensioneerde afvlakcondensatoren en een ringkerntransformator.

Magnat MA 900: technische specificaties

Het opgegeven frequentiebereik loopt van 6 Hz tot 100 kHz op niveau -3 dB. Op niveau +/- 0,2 dB is dat 20 Hz tot 20 kHz. Bij een bandbreedte van 20 Hz tot 20 kHz en een luidsprekerimpedantie van acht Ohm kan de MA 900 130 Watt per kanaal leveren. In geval van vier Ohm is dat 200 Watt per kanaal. De opgegeven A-gewogen S/R-verhouding is 105 dB voor de lijningangen, 85 dB voor de mm-ingang en 74 dB voor de mc-ingang. De DAC-chip is van Cirrus Logic.

De MA 900 heeft een enkel paar luidsprekeraansluitingen. Links op het front is een hoofdtelefoonaansluiting geplaatst.

De afmetingen zijn 433 x 162 x 362 millimeter (B x H x D), inclusief uitstekende delen. Het gewicht is 11,7 kilogram.

Magnat MA 900: prijs en leveringinformatie

Een IR-afstandsbediening wordt meegeleverd. De MA 900 van Magnat heeft een adviesprijs van net geen 1.200 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE