NIEUWS

Muziekspeler Sleevenote brengt ode aan albumhoezen

Sinan Kökbugur | 18 november 2020 | Fotografie Fabrikant

Langspeelplaten met een diameter van dertig centimeter zitten in een grote hoes en op die hoes is ruimte voor mooie en minder mooie, kunstzinnige en minder kunstzinnige afbeeldingen, genaamd album art. Op de voorkant van de hoesjes van cd’s (en vroeger cassettebandjes) is veel minder ruimte en komen de afbeeldingen van platenhoezen minder tot hun recht. Op smartphones en draagbare muziekspelers speelt album art een steeds minder belangrijke rol. Muziekspeler Sleevenote wil hier verandering in aanbrengen door een groot display. Album art komt weer prominent naar voren als het aan Sleevenote ligt. Maar de Sleevenote moet wel nog worden gebouwd. Op Indiegogo is een crowdfunding campagne gestart.

Sleevenote: mooie plaatjes bij je muziek

Er zijn allerlei soorten en maten draagbare muziekspelers en sommige muziekspelers klinken heel erg goed ondanks het kleine formaat. Eén aspect kan beter volgens de ontwikkelaars van de Sleevenote en dat is het weergeven van albumhoezen. De Sleevenote wil de volledige album art ervaring naar een draagbare muziekspeler brengen dankzij de albumhoezen die op een vierkant scherm staan.

De Sleevenote krijgt een vierkant retina touchscreen-display dat groter is dan een cd en bijna de grootte heeft van een 7-inch plaat. De oppervlak van het scherm is bijna net zo groot als de Sleevenote. Het apparaat heeft ook speciale afspeelknoppen aan de bovenkant om bedieningselementen en interfaces ook weg te houden van de illustraties.

De Sleevenote is er nog niet en is eigenlijk al bijna tien jaar in de maak, sinds het uitbrengen van Tom Vek's album uit 2011, genaamd Leisure Seizure. Tom Vek, één van de drijvende krachten achter Sleevenote, realiseerde zich dat niet iedereen die zijn album kocht, de platenhoes zou zien waar hij zo lang aan had gewerkt. “Ik was resistent tegen de iPod omdat hij geen goede vervanging was voor de visuele kant van cd’s,” aldus Tom Vek.

De nog uit te brengen Sleevenote is dus meer dan alleen een draagbare muziekspeler. Het is de achterliggende database met kunstwerken die het apparaat zouden moeten onderscheiden van de concurrentie. Database? Tom Vek en ontwikkelaar Chris Hipgrave hebben een platform gebouwd voor ontwerpers, labels en superfans om kunst in te zenden waar iedereen van kan genieten. De database bevat al meer dan 1.000 albums en naar eigen zeggen worden er voortdurend meer albums toegevoegd.

De Sleevenote is niet alleen een stand-alone hi-res muziekkluis voor de muziekbestanden in het WAV- of FLAC-formaat, maar hij ondersteunt muziek van streamingdiensten Apple Music en Spotify en er zullen er nog meer worden toegevoegd.

Aan boord zullen zich een Wolfson Class W hoofdtelefoonversterker bevinden en een Cirrus HQ DAC die muziekbestanden tot een resolutie van 24-bit/96 kHz kan afspelen. Verder wordt een accucapaciteit voor de hele dag beloofd en krijgt de Sleevenote 250 GB opslag. Er is ook wifi en bluetooth, waarbij de laatste gebruikers in staat stelt hun bluetooth hoofdtelefoon of luidsprekers met het apparaat te verbinden. Er is ook een uitgang van 3,5 millimeter jackplug uitgang.

Sleevenote: crowdfunding campagne om geld op te halen

De Sleevenote is nog niet verder gekomen dan een werkend prototype. De makers zijn een crowdfunding campagne begonnen op Indiegogo en hebben naar eigen zeggen ongeveer 550.000 euro nodig om straks 1.000 stuks van de Sleevenote te bouwen. Het scherm is van hoge kwaliteit en is een relatief duur onderdeel dat niet in kleinere oplages geleverd kan worden. De Sleevenote gaat dus geen goedkope muziekspeler worden.

Op dit moment is echter pas ongeveer 5.000 euro opgehaald. De campagne heeft nog 24 dagen te gaan. Indien de campagne slaagt en de Sleevenote inderdaad gefinancierd en geproduceerd zou worden, lijkt Sleevenote een muziekspeler van een hoogstaand kaliber te zijn. Maar het is de vraag of de campagne gaat slagen. Mogelijk geven gebruikers toch niet zoveel om een mooie weergave van album art. De Sleevenote kan in elk geval niet concurreren met muziekspelers die in een jaszak passen. En een tablet kan toch vrij aardig albumhoezen weergeven. Daarentegen hebben tablets meestal een DAC van mindere kwaliteit aan boord. Daar zou de Sleevenote dan weer beter in moeten zijn dan een tablet.

We vinden de Sleevenote een heel leuk idee, maar of het apparaat daadwerkelijk de markt gaat halen is nog onzeker. Als de campagne zou slagen, duurt het nog ongeveer een jaar eer de eerste exemplaren geleverd kunnen worden. Dat wordt dus volgend jaar sinterklaas of kerstmis.

Meer weten? Kijk dan op de Sleevenote-pagina op Indiegogo.EDITORS' CHOICE