NIEUWSDALI

Dali lanceert MK2-versie van Opticon-productlijn

Sinan Kökbugur | 12 november 2020 | Fotografie Fabrikant | DALI

De Deense luidsprekerbouwer Dali heeft zijn Opticon-productlijn herzien en opnieuw uitgebracht. De reeks bestaat uit twee vloerstaande modellen, twee monitormodellen, een muurhanger en een centermodel. Alle modellen zijn verkrijgbaar in een witte, zwarte en donkere eiken uitvoering.

Dali Opticon Mk2: voor muziek en home cinema

De nieuwe productlijn Opticon Mk2 van het in Denemarken gevestigde Dali bestaat uit zes zeer verschillende modellen, als het gaat om het formaat. De kleinste is de Opticon 1 Mk2, een tweeweg monitorluidspreker met een hoogte van 261 millimeter. De grootste is vloerstaander Opticon 8 Mk2, die 1.141 millimeter hoog is. Uiteraard heeft de familie ook een heleboel overeenkomsten zodat eventueel een coherente meerkanaals opstelling gemaakt kan worden.

De Opticon Mk2 kan geleverd worden in drie afwerkingen, t.w. zwart, wit en Tobacco Oak. Behalve voor de twee monitormodellen, is voor de hoge tonen een aangepaste tweeter van 29 millimeter uit de Callisto gebruikt in combinatie met een lint-tweeter van 17 x 45 millimeter die is gemonteerd op een gegoten aluminium plaat. Deze combinatie biedt volgens de fabrikant de beste prestaties van twee werelden, aangezien de luisteraar de helderheid, snelheid en dynamiek van een dome-tweeter zou moeten krijgen, met het zeer hoge frequentie-detail en de soepele finesse van een ribbon-tweeter.

De Opticon Mk2 introduceert ook nieuw ontwikkelde houtvezelconussen die zijn afgeleid van de Epicon-productlijn van het bedrijf . Deze nieuwe, iets donkerder gekleurde drivers zijn voorzien van Dali’s eigen Soft Magnet Compound (SMC) technologie. De SMC die in het motorsysteem van Opticon Mk2 wordt gebruikt, heeft een zeer hoge magnetische permeabiliteit en een zeer lage elektrische geleidbaarheid. Volgens Dali heeft de SMC technologie een gunstige werking door wervelstromen in het poolstuk van het magneetsysteem te minimaliseren. Het resultaat is volgens de fabrikant een verbeterde fluxlineariteit, waardoor de magnetische hysterese wordt verminderd en als eindresultaat dus een aanzienlijke vermindering van de elektro-akoestische vervorming.

Dali Opticon 2 Mk2: Dual Flare reflexpoorten

Aan de achterkant van de Opticon 1, 2, 6 en 8 bevinden zich de Dual Flare-reflexpoorten. Het nieuw geïntroduceerde poortontwerp is gebaseerd op aerodynamica om turbulentie te minimaliseren. Dual Flare zorgt ervoor dat Opticon Mk2-reflexpoorten laminair blijven en effectief werken om de laagfrequente prestaties te versterken tot een aanzienlijk hoger volumeniveau dan anders mogelijk zou zijn, aldus de fabrikant.

Dankzij de wijzigingen, zoals de nieuwe tweeter, drivers en het herziene poortsysteem moesten de cross-overs worden gewijzigd. Dali heeft nieuwe componenten van hogere kwaliteit geplaatst om het verlies nog verder te minimaliseren.

Ten slotte stelt Dali dat luidsprekers paarsgewijs worden gebouwd. Het bouwproces van Dali is dus ontworpen om ervoor te zorgen dat stereoparen luidsprekers opeenvolgend worden gebouwd en getest door een enkele technicus met gebruik van onderdelen en materialen die in dezelfde volgorde uit dezelfde batch zijn genomen.

Dali Opticon 2 Mk2: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe Opticon Mk2 luidsprekers zijn verkrijgbaar voor de volgende prijzen

Opticon 1 Mk2, monitormodel:          798 euro per paar
Opticon 2 Mk2, monitormodel:       1.098 euro per paar
Opticon 6 Mk2, vloerstaander:       1.898 euro per paar
Opticon 8 Mk2, vloerstaander:       2.998 euro per paar
Opticon Vokal Mk2, centermodel:     599 per stuk
Opticon LCR Mk2, muurhanger:       749 per stuk

MERK

EDITORS' CHOICE