NIEUWSStereolith

Luidsprekers van Stereolith: holografisch geluid uit 1 behuizing

Het Zwitserse audiobedrijf Stereolith bouwt bijzondere luidsprekers. Het bedrijf claimt niet alleen stereogeluid maar zelfs holografisch geluid uit één behuizing te kunnen creëren. De gebruiker hoeft dus maar één luidspreker neer te zetten, eventueel aangevuld met een subwoofer. De producten van Stereolith zijn binnenkort verkrijgbaar in de Benelux en Stereolith is druk bezig een dealernetwerk op te zetten.

Stereolith: één luidspreker voor twee kanalen

“Heeft u zich ooit een speaker voorgesteld die muziek als hologram weergeeft? Een speaker die u in staat stelt om muziek in drie dimensies te beluisteren, alsof de artiest of het ensemble in uw woonkamer aanwezig is ? En wat uw positie in de kamer ook is, dit geluid zal intact blijven alsof u zich in een concertzaal bevindt? Stereolith heeft deze droom werkelijkheid laten worden door de ontwikkeling van zijn Monitor 232 en Monitor 530 luidsprekers. Op basis van het principe van de dipool kunt u met deze luidsprekers een akoestisch hologram van ongeëvenaarde definitie creëren, waardoor u in het hart van een buitengewone muzikale ervaring wordt ondergedompeld. In combinatie met een projector of een high-definition scherm maken ze een totale onderdompeling in een film mogelijk,” aldus het Zwitserse Stereolith op zijn website.

Stereolith Monitor 232

De Monitor 232 behoort tot de vijfde generatie luidsprekers die zijn ontwikkeld op basis van de Stereolith technologie en het resultaat is van meer dan twintig jaar onderzoek en ontwikkeling. Het opent volgens de fabrikant een nieuwe dimensie voor holografische geluidsweergave.

In de behuizing zijn twee middentoners met een polycarbonaat conus geplaatst met een diameter van 13 centimeter. Aan de bovenkant is een enkele dome tweeter geplaatst. Het frequentiebereik loopt van 60 Hz tot 22 kHz. De gevoeligheid is 92 dB/W/m. Stereolith adviseert het gebruik van Stereolith subwoofer om de lage tonen aan te vullen.

De koper kan kiezen uit verschillende kleuren. De adviesprijs is 2.190 euro. Een stand met een glazen voet is optioneel en kost 210 euro.

Stereolith Monitor 530

Ook de Monitor 530 maakt deel uit van de vijfde generatie luidsprekers van het bedrijf. Ook de Monitor 530 zou een holografisch geluid uit één behuizing moeten laten komen. De middentoners hebben een diameter van 17 centimeter en een conus van gecoat papier. Een enkele lint-tweeter verzorgt de weergave van hoge tonen. Het frequentiebereik loopt van 60 Hz tot 40 kHz. De gevoeligheid is met 95 dB/W/m hoog te noemen.

Ook de Monitor wordt het beste aangevuld met een Stereolith subwoofer. De adviesprijs van de Monitor 530 is 3.890 euro. Voor de Monitor 530 kan dezelfde stand worden gebruikt als voor de Monitor 232.

Stereolith subwoofer

De subwoofer van Stereolith is natuurlijk ook verkrijgbaar in vrschillende kleuren om helemaal bij de Monitor luidsprekers te passen. De subwoofer geeft lage tonen weer van 40 Hz tot 250 Hz. De conus van de driver is gemaakt van polycarbonaat en heeft een diameter van 21 centimeter.

De subwoofer heeft een adviesprijs van 950 euro.

Stereolith: versterkers

Verder heeft Stereolith een tweetal versterkers in zijn portfolio.

De M232 is een klasse AB versterker die volgens de frontplaat is gemaakt door het Franse audiobedrijf Atoll Electronique. De M232 heeft vijf cinch-lijningangen en kan twee keer 80 Watt leveren. De adviesprijs is 1.060 euro.

Stereolith’s D802C Pro is een twee keer 50 Watt digitale versterker met een frequentiebereik van 10 Hz tot 20 kHz. In tegenstelling tot de M232 heeft de D802C Pro ook digitale ingangen en bluetooth-connectiviteit. Hij weegt slechts 1,5 kilogram en wisselt voor 350 euro van eigenaar.

Meer weten? Kijk dan op de website van Stereolith.

MERK

EDITORS' CHOICE