NIEUWS

Ophidian lanceert tweede generatie M-serie luidsprekers


Sinan Kökbugur | 10 november 2020 | Fotografie Fabrikant

De Britse luidsprekerbouwer Ophidian heeft zijn M-productlijn herzien en de tweede generatie onthuld. De tweede generatie modellen Minimo, Mojo en Mambo van Ophidian zijn grondig herzien, aldus hoofdontwerper en oprichter Gareth James. We weten nog niet of en wanneer de luidsprekers naar de Benelux zullen komen en voor welke prijs, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Ophidian M-serie 2: Minimo 2, Mojo 2 en Mambo 2

De nieuwe M-serie van het in Groot-Brittannië gevestigde Ophidian bestaat uit twee monitormodellen, genaamd Minimo 2 en Mojo 2. Het derde lid is het vloerstaande model Mambo 2. Ophidian stelt dat de nieuwe M-serie 2-luidsprekers dezelfde formule gebruiken en nog verder gaan. De kasten worden nog steeds in Sheffield gebouwd met nieuw ontworpen houtwerk waarin de beproefde 27 mm stoffen dome-tweeter van de Noorse driverbouwer SEAS is ondergebracht. In plaats van de 90 millimeter mid-bass driver van de vorige generatie, is nu een driver van 115 millimeter geplaatst (één in de Minimo 2 en twee in de Mojo 2). Deze nieuwe mid-bass driver heeft een conus van gecoat papier met een 65% groter oppervlak dan het oudere model, aldus Gareth James.

Bovendien is de nieuwe driver voorzien van een 25 mm vierlaags spreekspoel die koel wordt gehouden door een aluminium mal. Een grote magneet en een krachtig motorsysteem, gekoppeld aan Ophidian's unieke Aeroflex-baslaadtopologie zorgen volgens de fabrikant voor “een echt kamervullend geluid dat hun compacte formaat logenstraft”. Het frequentiebereik van de Minimo 2 loopt van 53 Hz tot 25 kHz (-3 dB). De Mojo 2 pakt iets lager op d.w.z. bij 52 Hz.

De vloerstaande Mambo 2 heeft een verborgen derde basdriver die de output van de twee aan de voorkant gemonteerde drivers vergroot voor een outputpotentieel dat meer lijkt op dat van een veel grotere luidspreker. Het frequentiebereik van de Mambo 2 loopt van 38 Hz tot 25 kHz (-3 dB). De opgegeven gevoeligheid is 87 dB (2,83 Volt). De impedantie van alle M-serie modellen is vier Ohm.

Alle drie de modellen maken gebruik van crossover-componenten van de beroemde Duitse fabrikant Mundorf en zijn voorzien van luchtgevulde spoelen voor de kritische midrange crossover en niet-inductieve weerstanden.

De luidsprekers van de tweede generatie M-serie hebben ook verwijderbare magnetische roosters voor een netter uiterlijk. Ook behoudt de Minimo 2 de mogelijkheid om aan de muur te worden gemonteerd voor surroundopstellingen, maar hij zou ook perfect in staat zijn om de meeste huiskameropstellingen zelfstandig van kamervullende geluid te voorzien.

Ophidian M-serie 2 Minimo 2, Mojo 2 en Mambo 2: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe luidsprekers zijn verkrijgbaar in een fineerafwerking van eiken of walnoot. We zijn nog in afwachting van prijsinformatie voor de Benelux. Meer weten? Kijk dan op de website van Ophidian.

EDITORS' CHOICE