Lyngdorf CS-1: tweeweg luidspreker voor in de kast

Het Deense audiobedrijf Lyngdorf heeft de CS-1 uitgebracht, een passieve tweeweg luidspreker die bedoeld is om in een kast de plaatsen. De CS-1 kan dus onzichtbaar in een tv-meubel worden weggewerkt. Hoewel de constructie en de klankafstemming van de CS-1 gemaakt zijn voor plaatsing in een kast, dient het deurtje voor de CS-1 wel van stof o.i.d. te zijn. Hoge tonen gaan immers niet zo lekker door een houten deur heen.

Lyngdorf CS-1: tweeweg luidspreker

De Lyngdorf CS-1 is een compacte full-range luidspreker die expliciet is ontworpen voor discrete plaatsing in kasten zoals dressoirs en tv-meubels. Vooral als de kastdeuren stoffen panelen hebben. Mede daarom is de CS-1 ontworpen als een horizontale in plaats van een verticale luidspreker. De luidspreker heeft een basreflexpoort aan de voorkant en de tweeter is zowel verhoogd als gehoekt ten opzichte van de frontplaat. Deze specifieke plaatsing van de tweeter vermindert volgens de fabrikant de geluidsdiffractie van meubelranden in een kast en zou de geluidsstraling naar het luistergebied verbeteren.

De Lyngdorf CS-1 leent dezelfde midrange / basdriver en tweeter als de succesvolle FR-1 tweewegluidspreker, dus een 25 millimeter soft-dome tweeter van textiel en een 6,5 inch middentoner/woofer met een conus van aluminium. Uiteraard zijn de algehele constructie en klankafstemming op maat gemaakt voor plaatsing in de kast, mits het deurtje van stof of een ander transparant materiaal is voorzien. Volgens de fabrikant pakt de CS-1 op bij 42 Hz, hetgeen betekent dat hij niet noodzakelijk de ondersteuning van een subwoofer nodig heeft.

De CS-1 is onopvallend gemaakt van MDF en afgewerkt met een duurzame en gemakkelijk te reinigen matzwarte lak. Bij de speaker worden zelfklevende rubberen kussentjes geleverd om krassen op het meubeloppervlak te voorkomen en resonantie tussen meubel en speaker te absorberen. De CS-1 wordt geleverd zonder grille aan de voorzijde voor de helderste geluidsprestaties, bijvoorbeeld achter de stoffen deuren van tv-meubels.

Anker Haldan van Lyngdorf Audio verklaart: “we hebben de CS-1 gemaakt om te voldoen aan de groeiende vraag naar stijlvolle kastmeubelen met luidsprekers en audioapparatuur. Met de CS-1 kunnen klanten, die de luidsprekers om ruimtelijke of optische redenen liever verbergen, genieten van muziek en videogeluid op het hoogste kwaliteitsniveau, waar Lyngdorf Audio algemeen om bekend staat.”

Meer weten over de CS-1 van Lyngdorf? Kijk dan op de website van Lyngdorf Audio.

Lyngdorf CS-1: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer Lyngdorf de CS-1 kan leveren. Ook zijn wij nog in afwachting van prijsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE