NIEUWSMcIntosh

McIntosh MX100 en MI347: AV-processor en zevenkanaals eindversterker

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft een tweetal meerkanaals producten gelanceerd. De MX100 is een moderne AV-processor voorzien van dertien XLR-aansluitingen voor de uitvoer van audio. De MX100 is modern in die zin dat analoge ingangen ontbreken. Voorts heeft McIntosh de MI347 aangekondigd, een zevenkanaals eindversterker die werkt in klasse D. Beide apparaten mogen volgens de fabrikant gezien worden, maar zijn bij uitstek geschikt voor inbouw in een kast of rek. Naar verwachting zullen beide apparaten voor de komende kerstdagen in Europa geleverd kunnen worden. 

McIntosh MX100: AV-processor voor rekmontage

De MX100 AV-processor is ontworpen voor de thuistheaters van vandaag die alleen digitale ingangen nodig hebben en geen oudere analoge ingangen die in de decennia zijn gebruikt. Het biedt ongeëvenaarde thuistheaterprestaties in een gestroomlijnd ontwerp dat de kijkers precies geeft wat ze nodig hebben om te genieten van al hun favoriete HD- en 4K-beeldmateriaal, aldus de Amerikaanse fabrikant McIntosh.

De MX100 is ontworpen om gehoord te worden en hoeft niet in het zicht geplaatst te worden. Het apparaat is zeer geschikt om te worden geïnstalleerd in een verborgen kast of rek. De MX100 heeft rekvriendelijke fysieke afmetingen van 2U en rekmontagebeugels om de installatie te vergemakkelijken (de montagebeugels zijn verwijderbaar). Vanzelfsprekend is de MX100 mooi genoeg om hem indien gewenst gewoon in het zicht te plaatsen.

McIntosh MX100: aansluitingen

De gebruiker heeft de beschikking over vier HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang, die allemaal HDCP 2.2-compatibel zijn. Elke HDMI-poort heeft ook 18 Gbps aan bandbreedte ter ondersteuning van High Dynamic Range (HDR) -formaten Dolby Vision, HDR10 en HLG; 4K Ultra HD op 50/60 Hz; 4: 4: 4 kleurafstand; Rec. 2020; en 3D video pass-through. Enhanced Audio Return Channel (eARC)-functionaliteit is opgenomen in de HDMI-uitgang. eARC biedt verbeterde bandbreedte zodat de MX100 audio met een hogere resolutie van een tv kan ontvangen om de best mogelijke geluidskwaliteit te produceren. Twee coaxiale en twee optische digitale audio-ingangen zijn ook inbegrepen.

De MX100 is compatibel met de huidige surround sound voor thuisbioscopen en object gebaseerde 3D-audioformaten Dolby Atmos en DTS:X. Hij is ook volledig compatibel met 4K Ultra HD-videobronnen voor de best mogelijke beeldkwaliteit. Zeven premium 32-bits DA-converters (DAC's) bieden audiofiele verwerking voor de beste audioweergave.

Voor het uitvoeren van audiosignaal heeft de MX100 11.2 (of 7.2.4) discrete audiokanalen en 13 gebalanceerde (XLR) connectoren. Het gebruik van lange kabels naar de eindversterker(s) is dus geen probleem.

McIntosh MX100: aan te passen aan de ruimte

Om verder te helpen bij het leveren van het helderste en meest wereldschokkende geluid dat mogelijk is, kan de MX100 nauwkeurig worden afgesteld op de unieke akoestische eigenschappen van elk thuistheater via de ingebouwde Audyssey MultEQ XT32-kalibratiesoftware. Deze software gebruikt meer dan tienduizend individuele controlepunten waardoor fijnere details van de problemen van de kamer kunnen worden vastgelegd en gecorrigeerd.

De installatie is eenvoudig uit te voeren via de computerinterface. Om installatietijd ter plaatse te besparen, kan de installateur de unit vooraf configureren voordat hij hem naar de klant brengt en vervolgens eenvoudig het configuratiebestand laden tijdens de installatie. Van het configuratiebestand kan een back-up worden gemaakt op een computer of USB-stick om het veilig te bewaren, zodat de gebruiker met verschillende opstellingen kan experimenteren in de wetenschap dat de oorspronkelijke installatie kan worden teruggezet. De MX100 kan volledig worden bediend via de afstandsbediening, of kan eenvoudig worden geïntegreerd in een domoticasysteem via het RS232-besturingsprotocol.

MI347: zevenkanaals eindversterker

De nieuwe MI347 van McIntosh is een zevenkanaals digitale versterker die gebruik maakt van zeer geavanceerde digitale schakelversterkers met gesloten lus die zijn gecombineerd met extreem robuuste voedingen die audioprestatieniveaus produceren die volgens de fabrikant zelden te horen zijn in thuisbioscopen. Hoewel de MI347 een vereenvoudigde en ingetogen buitenkant heeft, hebben de interne circuits en componenten de volledige aandacht van de McIntosh-ingenieurs gekregen om de kijker het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van de film.

In een thuistheater zijn de belangrijkste audiokanalen of luidsprekers de luidspreker linksvoor, rechtsvoor en in het midden. Via deze kanalen loopt het grootste deel van de dialogen en de luidste en meest prominente speciale effecten. Als zodanig levert de MI347 250 Watt aan acht Ohm of 300 Watt aan vier ohm aan elk van deze drie kanalen. De andere vier kanalen van de MI347 zijn bedoeld om de nog steeds belangrijke, maar minder energievretende surround sound-luidsprekers aan te sturen. Aan elk van deze vier kanalen levert de MI347 een gezonde 125 Watt bij acht ohm of 200 Watt bij vier ohm.

De MI347 is een zeer efficiënte klasse D versterker en heeft daarom geen luidruchtige koelventilatoren nodig om de nominale bedrijfstemperatuur te behouden. De MI347 beschikt ook over een overvloed aan ventilatieopeningen aan de boven- en zijkanten van de behuizing om de warmteafvoer verder te bevorderen. Op het voorpaneel geven meerkleurige LED-indicatoren de status van elk kanaal weer. Aan de achterkant is voor elk kanaal zowel een gebalanceerde als een ongebalanceerde ingang opgenomen.

De MI347 is bij uitstek geschikt om te worden gecombineerd met de in een rek monteerbare McIntosh MX100 AV-processor, maar kan ook worden gebruikt met de McIntosh MX123- en MX170-processors, of met vrijwel elke andere thuisbioscoopprocessor. Als er meer dan zeven audiokanalen in de thuisbioscoop zijn, zoals met Dolby Atmos of DTS:X, kan McIntosh's MI254 vierkanaals digitale versterker of MI128 achtkanaals digitale versterker (beide in een rek te monteren) worden toegevoegd om McIntosh-vermogen te leveren aan alle luidsprekers.

McIntosh MI347: eigenschappen en functies 

  • Power Guard, signaleert overbelasting ter voorkoming van oversturing en beschadiging van de luidsprekers
  • Sentry Monitor, kortsluitbeveiligingscircuit dat de eindtrap uitschakelt mocht de stroom ooit onveilige bedrijfsniveaus benaderen
  • Power Control om automatisch andere aangesloten McIntosh-componenten in en uit te schakelen
  • Milieuvriendelijke aan / uit-signaaldetectie die het apparaat uitschakelt als er gedurende een bepaalde tijd geen ingangssignaal is gedetecteerd en – misschien nog handiger – automatisch de MI347 inschakelt wanneer hij een signaal van de thuisbioscoopprocessor waarneemt.

McIntosh MX100 en MI347: prijzen en leveringsinformatie

Beide apparaten hebben een adviesprijs van 7.099 euro en zijn naar verwachting voor het eind van dit jaar leverbaar.

MERK

EDITORS' CHOICE