NIEUWSNeat

Introductie Neat Orkestra


Rob Nijman | 21 oktober 2020 | Fotografie Fabrikant | Neat

Neat heeft een nieuwe luidspreker geïntroduceerd: de Neat Orkestra. Er is nog niet heel veel bekend over het jongste broertje van de Ekstra en Ministra van de Engelse fabrikant, want het is nog even wachten op prijs en marktbeschikbaarheid voor de Benelux, maar we hebben alvast wel de belangrijkste kenmerken en een mooie onthullingsvideo.

Neat Orkestra

De Neat Acoustics Ekstra en Ministra-luidspreker zullen bij veel lezers ongetwijfeld al een belletje doen rinkelen. De modellen staan bekend om het vermogen om een serieus stereobeeld te produceren uit compacte en elegante behuizingen. De Orkestra is het nieuwe model in die lijn.

De Neat Orkestra is in principe een combinatie van elementen uit de Ekstra en het prestigemodel Ultimatum XL6, de befaamde speaker met 6 drive units. De Orkestra is een 2.5-weg ontwerp met een ribbon tweeter van 75 mm, en drie Peerless 170mm luidsprekerunits. Voor een full-range model heeft de Orkestra een zeer kleine voetafdruk, gemakkelijk te plaatsen in kleinere ruimtes. De combinatie van een stevige bas en detailweergave in midden en hoog moet van de speaker een geschikte partner maken voor ieder genre, zo stelt de fabrikant.

In het bovenste gedeelte van de vloerstaander bevindt zich de tweeter en een 170mm drive unit voor bas en midrange, waarmee dat gedeelte fungeert als een gesloten 2-wegspeaker op zich. Het compartiment is afgesloten van het onderste gedeelte, waar je twee naar beneden gerichte 170mm units in isobaric-configuratie vindt voor het laag, als een soort geïntegreerde subwoofer. De crossover is een minimaal ontwerp, hard-wired met punt-tot-punt verbindingen voor maximale integriteit. 

We houden je op de hoogte van de prijs en verwachte marktbeschikbaarheid. Ontdek de Neat Orkestra alvast in onderstaande video.

EDITORS' CHOICE