NIEUWSMcIntosh

McIntosh MA12000: hybride geïntegreerde krachtpatser met veel aansluitingen

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft de MA12000 aangekondigd, een forse bijna vijftig kilogram wegende geïntegreerde versterker die voorzien is van buizen in de voortrap en heel veel aansluitingen. De MA12000 heeft zowel analoge als digitale aansluitingen en zelfs een HDMI-ARC aansluiting. Volgens McIntosh is de nieuwe MA12000 een compromisloos krachtig maar verfijnd regelcentrum. 

McIntosh MA12000: buizen voortrappen, solid state eindtrappen

De hybride MA12000 Integrated Amplifier van het in 1949 opgerichte in de VS gevestigde McIntosh is een product van compromisloze audiotechniek en deskundig vakmanschap. De McIntosh MA12000 is met 350 Watt per kanaal de meest krachtige geïntegreerde versterker die de fabrikant ooit heeft gebouwd.

De MA12000 is een hybride ontwerp waarbij het voorversterkergedeelte wordt aangedreven door vier buizen van het type 12AX7A (twee buizen per kanaal), terwijl de 350 Watt eindtrappen van halfgeleiders zijn gemaakt. De Autoformer-technologie van McIntosh garandeert dat de luidsprekers altijd die volledige 350 Watt kunnen ontvangen, ongeacht of ze nu een impedantie van twee, vier of acht Ohm hebben. Warme nuances gecombineerd met brute kracht, zo karakteriseert McIntosh zijn nieuwste product.

McIntosh MA12000: analoge en digitale aansluitingen

De nieuwe MA12000 is voorzien van tien analoge ingangen bestaande uit twee gebalanceerde en zes ongebalanceerde ingangen. Twee draaitafelingangen, één voor mc-elementen en één voor mm-elementen, maken een aparte phono-trqp overbodig. Beide phono-ingangen hebben een instelbare belasting voor het afstemmen van de MA12000 op een specifieke draaitafelconfiguratie. Alle ongebalanceerde analoge aansluitingen zijn gemaakt van eersteklas verguld massief messing voor superieure signaalverwerking en aarding. De MA12000 heeft ook een gebalanceerde en een ongebalanceerde uitgang, De gebruiker kan een tweede eindversterker naast de MA12000 zetten, of elders in huis.

Voor digitaal muzieksignaal wordt de MA12000 geleverd met de in de fabriek geïnstalleerde McIntosh DA2 Digital Audio Module. De DA2 is voorzien van zeven digitale ingangen: twee stuks coaxiaal, twee stuks optisch, een enkele USB, een enkele MCT (voor gebruik met de eigen MCT-serie SACD / CD Transport), en ten slotte een audio-only HDMI Audio Return Channel (ARC) -aansluiting. De DA2, die overigens eventueel later relatief eenvoudig zou kunnen worden vervangen, wordt aangedreven door een Quad Balanced, achtkanaals 32-bits DA-converter. Deze DAC van audiofiele kwaliteit heeft een verbeterd dynamisch bereik en verbeterde totale harmonische vervorming. De DA2 ondersteunt digitale audioweergave met hoge resolutie, aangezien de USB-ingang native weergave ondersteunt tot DSD512 en DXD tot 384 kHz, terwijl de coax- en optische ingangen digitale muziek kunnen decoderen tot een resolutie van 24-bit/192 kHz. De DA2 Digital Audio Module heeft het label Roon Tested ontvangen.

Hoewel de MA12000 is opgetrokken in de kenmerkende stijl van McIntosh, zijn er ook nieuwe elementen. De Autoformers (lees: uitgangstransformatoren) en de voedingstransformator bevinden zich nu in een nieuwe behuizing met glazen bovenkant, afgedekt door een glazen naamplaatje met daaromheen een decoratieve sierring. De belangrijkste prestatiespecificaties en een gedetailleerd blokschema zijn gedrukt op vijf glaspanelen. Natuurlijk zijn de glazen frontplaat en de blauwe VU-meters gebleven.

De afmetingen van de MA12000 zijn 44,5 x 24 x 55,88 centimeter en hij weegt 48,9 kilogram.

McIntsoh MA12000: kenmerken en eigenschappen 

 • Power Guard, een (beveiligings)techniek die het uitgangssignaal controleert op overbelasting en realtime micro-aanpassingen aan het ingangssignaal maakt om hard klinkende clipping te voorkomen die mogelijk de luidsprekers zou kunnen beschadigen.
 • Sentry Monitor, McIntosh’s zekering loze kortsluitbeveiligingscircuit dat de eindtrap uitschakelt voordat de stroom de veilige bedrijfsniveaus overschrijdt en vervolgens automatisch wordt gereset wanneer de bedrijfsomstandigheden weer normaal zijn geworden.
 • 'McIntosh Blue'-Wattmeters die het realtime vermogen van elk audiokanaal aangeven.
 • McIntosh Monogrammed Heatsinks (lees: koellichamen) die waar geavanceerde transistors met hoge stroomuitgang op zijn gemonteerd die de thermische evenwichtsvertraging (of opwarmtijd) minimaliseren en helpen de MA12000 koel te houden.
 • Home Theater PassThru voor naadloze integratie in een thuisbioscoopsysteem.
 • McIntosh's gepatenteerde Solid Cinch luidsprekeraansluitingen die de luidsprekerkabels eenvoudig maar veilig bevestigen om te voorkomen dat ze losraken en mogelijk kortsluiting veroorzaken; de aansluitklemmen zijn ook verguld om corrosie te voorkomen.
 • Een discrete achtbands toonregeling die geavanceerde handmatige analoge aanpassing van uw favoriete opnamen mogelijk maakt.
 • High Drive hoofdtelefoonversterker met Headphone Crossfeed Director (HXD) die een extra dimensie kan toevoegen aan het luisteren naar hoofdtelefoons.
 • Power Control om aan / uit-signalen naar aangesloten McIntosh-componenten te sturen, zodat het systeem eenvoudig kan worden in- en uitgeschakeld.
 • Verdubbeling van de afvlakcapaciteit in vergelijking met de andere geïntegreerde versterkers van McIntosh voor nog betere prestaties bij lage frequenties.
 • De nieuwste circuitcomponenten van audiokwaliteit voor het best mogelijke geluid.
 • Krachtige microprocessors om de algehele werking van het systeem te verbeteren.
 • Eenvoudige bediening via bedieningselementen op het frontpaneel of de meegeleverde uitgebreide afstandsbediening.

 

McIntosh MA12000: prijs en leveringsinformatie

De levering zal in de loop van deze maand in de VS en canada starten. De rest van de wereld zal snel volgen, zo belooft McIntosh. De MA12000 heeft een adviesprijs van 17.999 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE