NIEUWS

Lampizator Baltic-3 DAC: DA-converter met buizen

Het in Polen gevestigde audiobedrijf Lampizator heeft de Baltic-3 DAC aangekondigd, een DA-converter met prominent aanwezige buizen op de bovenkant. De Baltic-3 DAC heeft een volledig gebalanceerd signaalcircuit en kan PCM tot 384 kHz en DSD tot DSD512 verwerken. De koper kan kiezen tussen verschillende buizen en verschillende kleuren van de behuizing.

Lampizator Baltic-3 DAC

Hoofdontwerper Lukasz Fikus, de man achter Lampizator, zegt: “nooit eerder hebben we zoveel tijd besteed aan onderzoek, ontwikkeling en testen, in een poging de geluidskwaliteit voor de gegeven prijs te maximaliseren. Dit is de DAC waar ik het meest trots op ben – kortom – fenomenaal”.

Volgens de fabrikant is de Baltic-3 Balanced Tube DAC, gelanceerd om het tienjarig jubileum te vieren. Naa eigen zeggen is alle kennis over DAC-ontwerp gecombineerd met een onverslaanbare prijs/kwaliteitverhouding. Het doel was om zo dicht mogelijk bij het geluid van vlaggenschip Golden Gate te komen, maar dan tegen ongeveer 1/3 van het budget. De resulterende DAC positioneert zichzelf met technologie en geluid tussen de Amber3 en de Golden Gate 2. Volgens Lampizator is de Baltic-3 DAC een grote sprong in geluidskwaliteit ten opzichte van de Baltic 1.

De Baltic-3 DAC is single ended en tegelijkertijd gebalanceerd uitgevoerd. Het is niet nodig om de eenheid als gebalanceerd te configureren, omdat hij een echt gebalanceerde topologie met vier mono kanalen heeft, één voor elke fase van stereogeluid. De DA-converter bevat Lampizator's Engine # 53, hun best verkochte engine die DSD512 aankan (voor een MAC is dat maximaal DSD256). Er worden echte koperen uitgangscondensatoren gebruikt en er is geen volumeregeling, zelfs niet als optie.

Er zijn vier digitale ingangen: USB, SPDIF, TOSLINK en AES / EBU als standaard. De CLC-gefilterde anodevoeding is volledig buisvormig, direct verwarmd en met dubbele diode gelijkgericht.

De Baltic-3 DAC kan met verschillende buizen worden uitgerust. In totaal zijn vijf buizen geplaatst, t.w. twee stuks 5963 JAN (of ECC802), twee stuks 6N8PA (of CV181-T of 6H8C of 6SN7GT) en één gelijkrichter DHD: 5U4G of 274B of 5C3S of 5Y3 of GZ37 of 5R4WGB.

Verder kan de koper ook de kleur van de Baltic-3 bepalen. Voor het frontpaneel zijn de kleuren antraciet, zilver, champagne, wit of rood beschikbaar. Voor de bovenzijde is dat antraciet, zilver, wit of rood en – tegen een meerprijs – echt koper. De knoppen aan de voorzijde kunnen de kleuren blauw, oranje / amber, wit, rood of groen krijgen. Ten slotte biedt de fabrikant een  op maat gemaakte flightcase, koperen bovenkant en premium buizen tegen een meerprijs aan. De garantietermijn is vijf jaar.

Lampizator Baltic-3 DAC: prijs en leveringsinformatie

We hebben geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar op de website van Lampizator staat een adviesprijs van 4.900 euro genoteerd. Deze prijs is echter zonder BTW. Een belangstellende moet dus de BTW nog even bij deze prijs optellen.

EDITORS' CHOICE