NIEUWSDirac

Dirac Live rechtstreeks in de volgende generatie draadloze hoofdtelefoons

Het Zweedse software-besdrijf Dirac heeft aangekondigd dat de software voor audiobewerking nu beschikbaar is voor directe integratie in de digitale signaalprocessors (DSP) van draadloze bluetooth-hoofdtelefoons. Dirac belooft dat de oplossing compatibel is met chipsets van Qualcomm, BES en MediaTek en stelt fabrikanten van hoofdtelefoons hiermee in staat om ruimtelijke audio aan consumenten te leveren, onafhankelijk van afspeelapparaten of mediaspelers.

Dirac Live in hoofdtelefoons

Door ruimtelijke audio native in draadloze hoofdtelefoons mogelijk te maken, zorgt Dirac ervoor dat hoofdtelefoonfabrikanten hun aanbod blijven differentiëren in een zeer concurrerende markt en consumenten kunnen genieten van meeslepend, hoogwaardig geluid van standaard stereocontent, ongeacht het afspeelapparaat of de mediaspeler - voor verhoogde muziek luisteren, gamen en films kijken, aldus de Zweedse fabrikant.

“De integratie van ruimtelijke audio op de hoofdtelefoon DSP is een primeur in de branche en een grote sprong voorwaarts in de evolutie van audiotechnologie,” aldus Peter Cedmer, directeur Productmanagement Headphones bij Dirac. “Traditioneel moest technologie voor digitale geluidsoptimalisatie voor hoofdtelefoons draaien op smartphones, mediaspelers of andere afspeelsystemen. Het vermogen van Dirac om zijn algoritmen rechtstreeks in draadloze hoofdtelefoonchipsets te integreren, opent een nieuwe wereld van innovatie en differentiatie.”

Het lijkt erop dat Dirac hiermee een meer hardwarematige oplossing heeft bedacht zodat het afspeelapparaat minder zwaar wordt belast.

Dirac's ruimtelijke audio-oplossing voor draadloze hoofdtelefoons wordt geleverd met twee belangrijke kenmerken: ruimtelijke audio en driveroptimalisatie. De ruimtelijke audiofunctie wordt mogelijk gemaakt door Dirac's gepatenteerde Dynamic HRTF-technologie, die een stereo luisterervaring creëert van standaard stereocontent vergelijkbaar met wat haalbaar is met een thuisbioscoopsysteem, zonder dat specifiek gecodeerde ruimtelijke audiocontent nodig is.

De driveroptimalisatiefunctie wordt geleverd door Dirac's gepatenteerde magnitude-responscorrectie en impulsresponscorrectie, waardoor de hoofdtelefoonprestaties digitaal worden verbeterd zonder een dure hardware-upgrade. Het resultaat is volgens Dirac een maximale geluidskwaliteit, met helderder, gebalanceerd geluid met rijkere, strakkere lage tonen.

“Terwijl TWS-oortelefoons miniaturiseren en de grootte van de luidsprekerdrivers verder wordt verkleind, blijven consumenten een geweldige geluidskwaliteit verwachten van deze steeds kleinere apparaten,” vervolgde Cedmer. “Onze oplossing stelt draadloze hoofdtelefoons in staat om op te vallen in een sterk concurrerende markt door superieure geluidskwaliteit te leveren vanuit kleinere behuizingen en vormen dan ooit tevoren. De functie voor luidsprekeroptimalisatie kan zelfs alleen worden aangeboden, zonder de ruimtelijke audiofunctie, aan OEM's die zich uitsluitend richten op het maximaliseren van de geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon.”

De oplossing wordt mogelijk gemaakt door Dirac's tuning-systeem en een team van tuning-experts om ervoor te zorgen dat fabrikanten hun kenmerkende geluid met hoge nauwkeurigheid en consistentie bereiken in productmodellen in een kortere tijd. Hoofdtelefoonfabrikanten kunnen de Dirac-oplossing eenvoudig integreren in chipsets van toonaangevende Bluetooth DSP-leveranciers, zoals Mediatek, BES en Qualcomm.

“We hebben al twee toonaangevende bedrijven – Klipsch en RHA – die Dirac integreren in binnenkort aan te kondigen hoofdtelefoons en we voeren gesprekken met nog een aantal fabrikanten,” vervolgt Cedmer. “Naarmate Dirac standaard wordt in meer hoofdtelefoons, zullen OEM's meer mogelijkheden krijgen om zich competitief van elkaar te onderscheiden en hun klanten een steeds indrukwekkender geluidservaring te bieden.”


EDITORS' CHOICE