NIEUWSVPI

VPI kondigt nieuwe Prime 21 draaitafels aan


Sinan Kökbugur | 28 september 2020 | Fotografie Fabrikant | VPI

De Amerikaanse draaitafelbouwer VPU Industries heeft een tweetal nieuwe draaitafels aangekondigd. De nieuwe Prime 21 draaitafels van het bedrijf bouwen naar eigen zeggen voort op het succes van de Prime-productlijn om een sterk verbeterde prestatie te leveren en een supereenvoudige installatieprocedure te bieden. De Prime 21 en 21+ zijn volgens de fabrikant ontworpen voor muziekliefhebbers die high-end prestaties eisen, maar geen technische vaardigheden willen verwerven om hun vinyl naar behoren te laten draaien.

VPI Prime 21 en Prime 21+: speelklaar geleverd

De nieuwe Prime 21 draaitafels van VPI Industries zijn volgens de makers zorgvuldig verpakt, zodat ze gemakkelijk uit de doos kunnen worden gehaald, gekalibreerd en in minder dan twintig minuten kunnen worden aangesloten. Er is geen specialistische technische vaardigheid vereist en het nodige gereedschap wordt meegeleverd. Aan bezitters die hulp willen is ook gedacht. Een USB-stick met daarop een instructievideo wordt meegeleverd.

De Prime 21-draaitafels bieden een grote stap vooruit in geluid ten opzichte van dat van het bestaande Prime-model. De nieuwe draaitafels zijn volgens de fabrikant muzikaal boeiender en expansiever, met een diepere bas. VPI heeft dit naar eigen zeggen bereikt door het apparaat opnieuw te ontwerpen en grote upgrades aan de componenten door te voeren.

Een nieuwe aluminium bovenplaat ondersteunt het chassis van de draaitafel om ongewenste resonantie te dempen die het geluid kan beïnvloeden. De nieuwe aluminium behuizing heeft een hoge massa en verbetert de demping voor stabielere prestaties. Een geheel nieuwe 3D-geprinte toonarm is voorgemonteerd en de unipivot van eerdere Prime-modellen is vervangen door een nieuw cardanisch systeem. De isolatievoeten zijn dezelfde als die worden gebruikt in de VPI-jubileumeditie HW40 draaitafel en bieden een uitstekende balans en demping.

Het Prime 21+ model biedt zelfs meer dan de Prime 21. Het beschikt over de VPI Shyla cartridge (op maat gemaakt door Audio Technica) en de VPI Weisline toonarm kabel (geproduceerd door Nordost), voor superieure prestaties.

VPI Prime 21 en Prime 21+: eigenschappen en kenmerken 

  • Massief machinaal bewerkt 53 mm dik chassis met aluminium plaat, zwart geschilderd.
  • 10 ½  inch cardanische 3D-geprinte toonarm
  • Roestvrijstalen motor
  • Roestvrijstalen en Delrin platenklem
  • HW40 isolatie referentievoeten

 

VPI Prime 21 en Prime 21+: prijzen en leveringsinformatie

De Prime 21 is vanaf oktober te bestellen. De Prime 21+ is verkrijgbaar vanaf november. In december zijn de Prime 21 en Prime 21+ naar verluidt ook verkrijgbaar in een walnootafwerking.

Prijzen voor de Benelux zijn nog niet bekend gemaakt, maar – louter ter indicatie – op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 4.500 Britse ponden voor de Prime 21 en 6.500 Britse ponden voor de Prime 21+. Een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

EDITORS' CHOICE