REVIEWKlipsch

Review: Klipsch The Fives - retro maar niet ouderwets

SAMENVATTING

Voor 900 euro krijg je met The Fives een flexibele audio-oplossing die de fun-factor niet alleen naar je woonkamer brengt maar het woord ‘fun’ meteen in hoofdletters schrijft. Actiefilmliefhebbers, gamers en iedereen die houdt van muziek waarin een scheut bombast niet geschuwd wordt, zitten met The Fives gebeiteld.

PLUSPUNTEN

  • Platenspeler- en tv-vriendelijk
  • Spelen als grote speakers
  • Grootser en machtiger dan menig soundbar
  • Dynamisch sterk, heerlijk wat muziek met pit

MINPUNTEN

  • Minder geschikt voor heel kleine woonkamers
  • Streaming via WiFi vereist extra stappen (maar Bluetooth is er wel)
  • Beetje indraaien kan nodig zijn om helderheid dialogen te verhogen

Je wil goed tv-geluid Ă©n je muziek op een deftige manier afspelen in stereo? Dat kan op steeds meer manieren, maar weinig oplossingen zijn zo veelzijdig als Klipsch The Fives. Want naast je televisie aansluiten via HDMI of streamen via Bluetooth kun je ook een draaitafel verbinden. De compacte vorm en het fraaie retrodesign uit hout maakt deze actieve stereospeakers even praktisch als aantrekkelijk.

The Fives zijn een nieuwe creatie van Klipsch, bedoeld voor iedereen die voor de woonkamer een redelijk geprijsde muziek- Ă©n tv-oplossing zoekt die beter klinkt dan een soundbar en toch niet overdreven complex is. De Amerikanen doen dat op een heel authentieke en tegelijkertijd typisch eigenwijze manier. Kijk maar naar het design van deze actieve speakers: het is een vette knipoog naar de jaren vijftig en zestig, maar dankzij de aanwezigheid van een HDMI-ingang, aansluiting voor een platenspeler en Bluetooth passen The Fives ook helemaal bij het jaar 2020. Of anders gesteld, het is een originele synthese van de voordelen van een soundbar en een muzieksysteem. Met als grootste pluspunt dat de twee aparte speakers van The Fives Ă©chte stereo leveren. En dat is toch wel een vereiste als je in hogere kwaliteit naar muziek wil luisteren.

Verrassend compact

Bij het uitpakken van de The Fives keken we even op. De marketingfoto’s gaven de indruk dat ze wat groter zijn, maar de Klipsch-luidsprekers blijken in realiteit verrassend compact. Dat ze meteen slank ogen komt wellicht door de beperkte breedte. Bescheiden afmetingen in de hoogte en breedte worden bij speakers vaak gecompenseerd door een grotere diepte, maar dat is hier niet het geval. Het maakt dat je The Fives makkelijk op een meubel of kleine stands kunt plaatsen. Wat een contrast met de 65-inch televisie in onze werkruimte, zeg.

Je moet er natuurlijk liefhebber van zijn, maar de retro-vibe is wel heel sterk bij deze speakers. De bouwkwaliteit is bovendien voortreffelijk, vooral als je rekening houdt met de prijs. Ok, negenhonderd euro is zeker niet niets, maar het is ook niet een ultieme prijskaart. En toch zorgt Klipsch hier voor een uitstraling waarbij je nooit gaat denken: “Hmm, dit kan beter.” Vergeleken met aardig wat toegewijde tv-oplossingen en soundbars komen The Fives sowieso luxueuzer over. Dat woord ‘luxe’ is bewust gekozen, want die retro-look is gewoon weelderiger dan de sobere (maar daarom niet per se minder kwaliteitsvolle) afwerking van de meeste soundbars van mainstream merken. Hoe dan ook, de afwerking van The Fives is puik, met geen zichtbare schroeven en naden die amper opvallen.

Er zijn twee kleurversies: walnoot en zwart. Wij kregen de eerste uitvoering op bezoek, een fraaie editie die echt mooi past in een woonkamer met een Scandinavische tv-meubel of retrozitbank. Net zoals speakers van weleer is het hout rondom aangebracht en is er een voorkant met een ruwer textuur die iets verzonken gemonteerd wordt. Daardoor wordt dat zwarte voorpaneel omkaderd door hout, gezien vanuit de bank, wat een klassieke look is in hifi. Even klassiek – zeker voor Klipsch – is de immense hoornspeaker die de helft van de voorzijde inneemt, met daaronder een kleinere woofer. Werp een snelle blik op deze speakers en je gelooft meteen dat dit originele apparaten zijn van lang geleden. Daar zullen veel retroliefhebbers op kicken, vermoeden we. Voor wie het aanzicht van dit alles net te druk overkomt (en wij zitten eerlijk gezegd wel in die groep) heeft Klipsch een alternatief meegeleverd. In de doos zitten frontjes van een Scandinavisch-ogend stofje, grijs met donkere en lichtere draadjes doorheen gewoven. Het is ‘maar’ een frontje, maar hierdoor passen The Fives opeens ook heel goed in een modern interieur. Het retrogevoel raak je wel nooit echt helemaal kwijt, onder meer vanwege de bediening op de bovenkant van Ă©Ă©n van de twee Klipsch-speakers. Toen we het zagen, moesten we spontaan denken aan de post-apocalyptische gamereeks Fallout. Modern, maar dan hoe ze die term zeventig jaar geleden verstonden.

Niets moeilijk aan

Een groot pluspunt bij The Fives is dat je ze snel in gebruik kunt nemen. Enkele minuten nadat je de twee speakers uit de doos bevrijd hebt, zijn ze klaar om te spelen. Omdat er buiten Bluetooth geen streamingopties aanwezig zijn, hoef je bijvoorbeeld geen tijd te verliezen aan het verbinden met wifi. Het komt vooral neer op het aansluiten van kabels. Welke, dat weer hangt af van welke apparaten je met deze speakers wil verbinden. Echt moeilijk is het allemaal niet, maar als je toch wat uitleg wil dan verschaft een Klipsch-app (iOS en Android) het nodige. Alles wordt in deze app helder en met illustraties verduidelijkt. Daarna mag je de smartphones opbergen, want na het instellen van The Fives heb je deze app verder enkel nodig om eventuele firmware-updates aan te brengen.

Klipsch koos bij The Fives voor een meester-slaaf-aanpak. Dat wil zeggen dat Ă©Ă©n van de twee speakers dominant is en daar alle aansluitingen en controls te vinden zijn. Van deze primaire of master-speaker vertrekt een (meegeleverde) kabel die louter het audiosignaal vervoert naar het tweede, passieve toestel. Er is dus maar Ă©Ă©n stopcontact nodig, wat in veel woonkamers een plus is. Moet je niet knoeien met verlengkabels of stekkerblokken. Klipsch dacht er gelukkig aan dat stopcontacten zich niet altijd bevinden waar ze nodig zijn. Je kunt via een schakelaar aangeven of de primaire speaker links of rechts staat.

De meegeleverde kabel is ongeveer vier meter lang, wat meteen aangeeft hoe ver je de twee speakers uit elkaar kunt plaatsen. Het is een speciale kabel met een soort DIN-stekker met schroefaansluiting, die je dus niet 1-2-3 kunt vervangen door een langer exemplaar. Als je de Klipsch-speakers inderdaad gebruikt bij je tv, zouden we je aanraden om ze op gelijke afstand van het televisiescherm te plaatsen. Anders ervaar je misschien dat het tv-geluid niet ‘uit’ het scherm lijkt te komen, wat onder meer bij dialogen storend kan zijn. Als we dan toch bezig zijn met het uitdelen van tips: plaats de speakers ook op gelijke hoogte en (idealiter) halverwege het scherm.

Draaitafels welkom

Op de achterkant van de master-speaker vind je verrassend veel aansluitingsmogelijkheden. Hier zit de flexibiliteit van deze speakers. Een televisie sluit je aan op de HDMI-ARC-ingang, een cd-speler op de line-in of de optische ingang. Je kunt ook een platenspeler aansluiten, wat een behoorlijk unieke eigenschap is in dit segment. Dat gaat via de line-in, die je door het omgooien van een tuimelschakelaar omtovert tot een phono-in. Het feit dat je zowel een draaitafel als een televisie kunt aansluiten maakt deze speakers echt heel interessant voor de woonkamer. Er zijn wel meer actieve speakers op de markt (en steeds meer met HDMI), maar slechts weinig fabrikanten houden ook rekening met vinylliefhebbers. De phono-ingang is geschikt voor MM-cartridges, zoals je vindt op de meeste betaalbare platenspelers.

Gewapend met de vinyl-rerelease op een zilverkleurige pressing van ‘Feast of Wire’ van Calexico willen we die phono-afspeelmogelijkheid op de proef stellen. Wat we horen is zeker niet slecht, de phono-ingang stelt niet teleur. Klipsch heeft een bepaalde Amerikaanse sound en dat is ook precies wat we horen bij door de woestijn geĂŻnspireerde tracks als ‘Sunken Waltz’ en ‘Pepita’. Het mag nog eens benadrukt worden: het het feit dat je hier twee speakers hebt is een echt pluspunt voor de muziekliefhebber. Het is niet Ă©Ă©n speaker die probeert de rijkdom van stereo weer te geven, maar twee stuks die (juist opgesteld) muziek veel boeiender maken om te beluisteren.

Klipsch heeft inderdaad wel een bepaalde klank, die een zekere voorrang geeft aan het midden en niet mikt op het blootgeven van elk detail. Aanvankelijk lijkt het misschien zelfs een tikje dof, al verandert die indruk wel als je het volume durft opendraaien. We vinden dat de Amerikanen rock en metal altijd heel goed doen klinken. Dat is bijna een stereotiepe uitspraak – pardon the pun – want hun toepassingsgebied is wel wat groter dan die luide genres. Ook van die gezellige oude jazz-opnamens, zoals Dexter Gordons ‘Our Man in Paris’ of Gerschwins ‘Porgy and Bess’ met Miles Davis, beluister je met plezier op The Fives.

Haal je smartphone maar boven

Qua streaming is Bluetooth je enige optie. Dat lijkt beperkt, maar het is wel een universele manier van werken. Elke smartphone, tablet en laptop heeft het aan boord. Je zou zelfs via Bluetooth een verbinding met je tv kunnen leggen, voor een draadloze connectie tussen speakers en televisietoestel. Het gaat echter afhangen van je tv of dat kan zonder zichtbare vertraging op het geluid. Gebruik gewoon de HDMI-aansluiting, dan werkt het zeker.

De deur staat open voor wie meer wil qua streaming. The Fives hebben een USB klasse B-poort waarop je een streamer kunt aansluiten. Er zijn verschillende goede opties op dit vlak (zoals de Volumio Primo of Pro-ject Stream Box S2 Ultra), of je kunt met een Raspberry Pi zelf iets low-cost creĂ«ren (bijvoorbeeld met RoPieee XL, waarmee je Spotify, AirPlay, DLNA en Roon-compatibiliteit krijgt). Op die USB klasse B-poort kun je trouwens ook een laptop of een smartphone verbinden zodat je hi-resbestanden in hoge kwaliteit (tot 192 kHz / 32-bit) kunt afspelen. Het is misschien niet iets dat veel leden van het beoogde doelpubliek gaan doen – maar het kan wel.

Draaien maar

Even opnieuw over de bediening bovenop de The Fives. Verwacht hier geen touchcontrols of oplichtende toetsen, wat dat zou niet echt authentiek zijn. Klipsch koos volop voor de nostalgie, in de vorm van twee behoorlijk grote wielen uit metaal en met een geribbelde structuur. Met het verste kies je de ingang, met het dichtstbijzijnde wieltje verander je het volume. Eenvoudig en simpel is dat. Ledjes net naast de twee wielen zorgen voor wat visuele feedback over wat je doet. 

De metalen wielen zijn een echte aandachtstrekker en ergens wel cool. Maar ze zijn eerlijk gezegd ook wel een gimmick, want wij wedden dat je meestal toch eerder naar de meegeleverde remote zal grijpen dan uit de bank rollen en naar de speaker stappen.

Bij het tv-kijken kun je gewoon de afstandsbediening van de televisie gebruiken om het volume te regelen. De meegeleverde remote is echter handig om bij de hand te houden omdat je er ook het basniveau mee kunt regelen. En dat is echt wel nuttig bij deze heftige juniors.

Heftige kerels

The Fives hebben we op twee plaatsen opgesteld. Eerst in de woonkamer, verbonden met een LG OLED55C9 en een Pro-Ject The Classic-draaitafel, later in de werkruimte, waar de speakerset gekoppeld werd aan een Sony KD-65AF9 en de ELAC-platenspeler. De reden voor het verhuis was deels uit praktische overwegingen (er arriveerde een soundbar om te testen die beter in de woonkamer kon opgesteld worden), deels omdat The Fives in de woonkamer toevallig een kamermodus leek te activeren waardoor de bassen iets te heftig overkwamen. Een prop in de baspoort achteraan loste dat probleem grotendeels op. Het was echter boven in de grotere werkruimte (en wat verder van de muur) dat de The Fives voor ons echt tot hun recht kwamen. De les uit dit alles: je moet bij deze Klipsch-speakers wel even de tijd nemen om ze op de juiste plaats neer te zetten.

Het kan ook geen kwaad om die Sub-instelling op de remote eerst naar de minimum-stand te brengen en dan geleidelijk weer wat bassen toe te voegen. Er is ook een Dynamic Bass-instelling die de moeite waard is om uit te proberen. Het is een beetje verborgen (je moet drie seconden op een knopje drukken op de remote), maar het brengt wel meer balans naar de weergave als je stil luistert.

Positief is dat de The Fives probleemloos samenwerkten met die twee televisies, wat niet altijd het geval is. De speakers werden meteen herkend en konden gebruikt worden, en we ondervonden nooit van die typische HDMI-CEC-problemen waarbij de speakers opeens niet gehoorzaamden aan de tv-remote. Wel een aandachtspunt: op sommige tv-toestellen ga je de audio-output op ‘PCM’ moeten plaatsen. Net zoals de meeste stereo-oplossingen met HDMI kunnen de Klipsch-speakers geen Dolby Digital of andere surroundstreams verwerken (op twee speakers zou dat ook geen meerwaarde leveren). Als je de audio-output op 'Passthrough', 'Auto' of iets gelijkaardigs laat, bestaat de kans dat je bij het starten van een Netflix-film opeens geen geluid meer krijgt.

De rijke, dynamische sound waar Klipsch voor staat belooft een mooie match te vormen met actiefilms als ‘Kingsman: The Golden Circle’ of ‘Avengers: End Game’. Bij eerdere tests van ‘grote’ Klipsch-speakers in een surroundopstelling werd dat keer op keer bewezen. Het verbijsterende is dat The Fives ondanks hun formaat (vergeet niet: er zit ook een pak elektronica in die luidsprekerkast) veel van die authentieke Amerikaanse blaas-je-weg-ervaring bieden. Alles wat muziek en heftige effecten in een soundtrack is, krijg je potig aangeleverd. De geweerschoten die weerklinken en het brullen van de getunede motor in de Londense taxi waarin Kingsman Galahad probeert te ontsnappen aan een bende achtervolgers, hebben een machtige en diepe kwaliteit die – daar is het woord weer – verrassend zijn. Op zo’n moment laat The Fives doorsnee soundbars moeiteloos een poepje ruiken. Echt het best presteren ze als ze wat luider staan, wat je vooral merkt aan dialogen. Hun karakter maakt ze ook interessant voor gaming. Competitieve gamers zullen uiteraard gaan voor iets anders dat wel positionele audio kan weergeven zodat ze hun tegenstrevers in 'CoD: Warzone' op gehoor kunnen opsporen, maar als je niet mikt op een e-sportskampioenstitel leveren The Fives wel een machtige ervaring.

Conclusie

Met The Fives in de woonkamer zouden heel veel mensen tevreden zijn, vermoeden we. Ze zijn om te beginnen knap en uitstekend gebouwd, en voldoende compact om gemakkelijk te plaatsen. Het misleidende aan de zachte, vroeger-was-het-beter retrolook is dat je misschien een brave speakerset verwacht die netjes tussen de lijnen kleurt. The Fives zijn echter kwajongens, heftig en dynamisch zoals de grotere Klipsch-luidsprekers. In sommige kleinere kamers zal het even wennen zijn, en zal je vlug naar de min-knop bij de Sub-functie grijpen.

Voor 900 euro krijg je met The Fives een flexibele audio-oplossing die de fun-factor niet alleen naar je woonkamer brengt maar het woord ‘fun’ meteen in hoofdletters schrijft. Actiefilmliefhebbers, gamers en iedereen die houdt van muziek waarin een scheut bombast niet geschuwd wordt, zitten met The Fives gebeiteld.

Klipsch The Fives
899 euro | www.havoned.nl
Beoordeling 4 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE