NIEUWSKEF

KEF LS50 Meta en LS50 Wireless II: nieuw passief en actief model

Sinan Kökbugur | 22 september 2020 | Fotografie Fabrikant | KEF

De Britse luidsprekerbouwer KEF heeft vandaag een make-over van zijn succesvolle model LS50 aangekondigd. Het bedrijf lanceert twee nieuwe modellen: de passieve LS50 Meta en de actieve LS50 Wireless II. Beide modellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en komen in de loop van het vierde kwartaal op de markt.

KEF LS50 Meta: passieve tweeweg basreflex luidspreker, gemaakt van een nieuwe kunststof

Van beide luidsprekers wordt door de fabrikant gezegd dat ze een innovatieve evolutie zijn ten opzichte van hun voorgangers. “Na drie jaar intensief onderzoek heeft de nieuwste LS50 Collection luidsprekers de maatstaf nog verder hebben verhoogd door een ongekende zuiverheid van geluid te leveren in combinatie met intuïtieve bruikbaarheid,” aldus de fabrikant.

De LS50 is in 2012 geïntroduceerd. Lees ook ons nieuwsartikel over de LS50 van KEF. De draadloze versie van de LS50 kwam in 2016. Lees ook onze recensie over de LS50 Wireless, of beter de actuelere review van de LS50W na een update.

Beide nieuwe modellen hebben een behuizing die is gemaakt van wat KEF noemt “Metamaterial”, in wezen een nieuwe kunststof. Volgens KEF heeft dit nieuwe synthetische materiaal de eigenschap om al het ongewenste geluid dat van de achterkant van de driver komt te absorberen en de hoeveelheid vervorming te verminderen. De technologie wordt Metamaterial Absorption Technology (MAT) genoemd en de nieuwe luidsprekers zijn naar eigen zeggen de eerste implementatie van deze technologie in een luidspreker ter wereld.

Maar er is meer. De legendarische LS50 van KEF is voorzien van de 12e generatie van de beroemde Uni-Q-driver. Er wordt gezegd dat de implementatie van MAT “99% van de hoogfrequente vervorming van de achterkant van de driver elimineert voor puur, natuurlijk geluid.” De baspoort, baffle en interne versterkingen zijn volgens de fabrikant ook herzien.

Het door KEF opgegeven frequentiebereik loopt van 79 Hz tot 28 kHz (+/-3 dB). Op niveau -6 dB is dat 47 Hz tot 45 kHz. De impedantie is acht Ohm en KEF adviseert een versterker met een vermogen tussen 40 Watt en 100 Watt. De LS50 Meta weegt iets minder dan acht kilogram per stuk en is 302 x 200 x 280,5 millimeter groot (H x B x D, inclusief aansluitingen).

De KEF LS50 Meta zal naar verwachting in oktober 2020 beschikbaar zijn in de afwerkingen Carbon Black, Mineral White, Titanium Grey en Royal Blue Special Edition. De prijs is 1.199 euro per paar. Eventueel kan de koper een set stands model S2 erbij kopen in dezelfde kleur. De S2 kost 450 euro per paar.

KEF LS50 Wireless II: actieve draadloze luidspreker

Net als de LS50 Meta beschikt de LS50 Wireless II over de 12e generatie van de beroemde Uni-Q-driver, maar deze keer aangedreven door een nieuwe 280 Watt Klasse D versterker voor de middentoner/woofer en een nieuwe 100 Watt klasse AB versterker die de tweeter aandrijft. Ook de kast van de LS50 Wireless is opgetrokken uit de nieuwe kunststof MAT.

De linker- en rechterluidspreker hebben in tegenstelling tot hun voorganger een draadloze verbinding, die werkt op een resolutie van 24-bit/96 kHz. Verbonden met een kabeltje is de resolutie 24-bit/192 kHz.

Met de KEF Connect-app kan de gebruiker Tidal, Amazon Music, Qobuz, Deezer, internetradiostations en podcasts streamen. Of rechtstreeks vanuit de native app streamen met Spotify Connect. Apple AirPlay2 en Google Chromecast worden ook ondersteund, evenals bluetooth-connectiviteit. De LS50 Wireless II heeft ook audiofiele ambities met ondersteuning voor het streamen van muziekbestanden tot 24-bit/384 kHz, evenals MQA-decodering en DSD256 voor audioweergave met hoge resolutie. De LS50 Wireless II is ook Roon Ready-gecertificeerd. Ten slotte heeft de LS50 Wireless II ook bedrade aansluitingen, zowel analoog als digitaal.

Het frequentiebereik van de LS50 Wireless II loopt van 45 Hz tot 28 kHz (+/- 3 dB). De maximale SPL op een meter afstand is 108 dB. Ze wegen net iets meer dan tien kilogram per stuk.

De KEF LS50 Wireless II zal naar verwachting in november 2020 beschikbaar zijn in de afwerkingen Carbon Black, Mineral White, Titanium Grey en Crimson Red Special Edition. De LS50 Wireless II kost 2.499 euro per paar. De S2 stands, die 450 euro per paar kosten, kunnen ook voor de LS50 Wireless II gebruikt worden.

MERK

EDITORS' CHOICE