NIEUWS

Ammos van studenten TU Delft wint James Dyson Award


Sinan Kökbugur | 17 september 2020 | Fotografie Fabrikant

Dit jaar heeft een groep studenten van de Technische Universiteit Delft de nationale James Dyson Award gewonnen met Ammos, een audiosysteem dat glas gebruikt om muziek af te spelen. Ammos is een audiosysteem voor thuis dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat en mede daardoor in het geheel recyclebaar is. Met Ammos pakken de studenten duurzaamheidkwesties in consumentenelektronica aan en hopen hiermee recycling te stimuleren. We weten nog niet of en wanneer Ammos op de markt gaat komen en voor welke prijs, maar een kleinere afvalberg spreekt ons heel erg aan.

Ammos, geluid uit een glasplaat

De jaarlijkse hoeveelheid elektronisch afval groeit steeds harder. Schadelijk voor het milieu, constateert de VN. En dit is tevens slecht voor de portemonnee. Vorig jaar belandde wereldwijd ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten bij het afval. Dat is meer dan zeven kilo per persoon. En die berg groeit enorm. Zo haalt Nederland waarschijnlijk niet het verplichte recycling percentage voor huishoudelijke elektrische apparaten.

De studenten van de faculteit van Industrieel Ontwerpen (IO) in TU Delft dachten: dit kan beter. Met de ontwikkeling van Ammos willen ze een tegenreactie starten in de huidige weggooicultuur. Het door de Delfste studenten ontwikkelde product met de naam Ammos is een audiosysteem voor thuis dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat en daardoor in het geheel recyclebaar is. De zes studenten van TU Delft pakken hiermee de duurzaamheidkwesties in consumentenelektronica aan en hopen hiermee recycling te stimuleren.

De opdracht: James Dyson Award

De opdracht m.b.t. de James Dyson Award is simpel: ontwerp iets wat een probleem oplost. Omdat de huidige speakers in de markt zeldzame aardmetalen gebruiken die niet duurzaam zijn, gingen de studenten aan de slag met glas. Consumentenelektronica brengt grote uitdagingen op het vlak van duurzaamheid met zich mee. Apparaten zijn vaak niet of heel moeilijk te repareren en slecht te recyclen. Ammos is ontworpen voor een lange levensduur door hoogwaardige componenten en tijdloos design. Glas is een duurzaam materiaal en het belangrijkste ontwerpelement van Ammos. Door verder alleen ecologisch verantwoorde materialen te gebruiken, is de speaker juist makkelijk te repareren waardoor het product aanzienlijk langer mee kan. Zo wil Ammos duurzaamheidkwesties in consumentenelektronica aanpakken of in elk geval aankaarten.

Ammos: hoe werkt het?

Ammos produceert muziek door een dunne glasplaat te laten trillen met behulp van actuatoren. Het glas wordt gebruikt om midden- tot hoge frequenties van 200 Hz tot 20 kHz te produceren. De actuatoren worden onzichtbaar dicht bij de rand van het glas geplaatst, waardoor er voldoende kracht op wordt uitgeoefend.

Om een volledig geluidsspectrum te verkrijgen is een kleine subwoofer in de behuizing geplaatst die lage frequenties van 20 Hz tot 200 Hz produceert. De speaker kan worden voorzien van muzieksignaal via Wi-Fi en Bluetooth en heeft daarnaast een USB-C ingang en een 3,5 mm jackplugingang. Stroom komt uit het stopcontact. Op het voorpaneel, dat gemaakt is van bamboe, is een haptisch aanraakoppervlak waarmee de gebruiker het product kan bedienen.

Ammos: gebruikte materialen en constructie

Ammos is ontworpen voor een lange levensduur door hoogwaardige componenten en tijdloos design. Het product bestaat uit glas, aluminium, bamboe en ABS, elementen die zijn gekozen vanwege duurzaamheid, gebruikerskwaliteit en omdat ze ecologisch verantwoord zijn en bestaan uit secundaire materialen. Ammos gebruikt aluminium printplaten voor zijn elektronica. Deze zorgen voor een betere warmteafvoer, levensduur, recyclebaarheid en zijn niet giftig. Ammos staat daarnaast voor repareerbaarheid.

Er wordt geen lijm gebruikt. Alle bevestigingen kunnen worden losgemaakt met één enkele schroevendraaier en alle elektronica is toegankelijk door slechts zes schroeven te verwijderen. Kritieke componenten kunnen makkelijker en goedkoper vervangen worden, bijvoorbeeld bij een barst in de glazen plaat. Dit verlengt de levenscyclus van het product, bouwt het vertrouwen van de consument op en ondersteunt de reparatiecultuur.

Ammos: de uitvinders

Martin Steffner, Emilio De Jonghe, Orelio De Jonghe, Dimitrios Seleridis, Rick Cazemier en Thor Gerard zijn de uitvinders van Ammos. De studenten Industrieel ontwerpen van het TU Delft vormen een team van verschillende nationaliteiten (Belgisch, Grieks, Oostenrijks en Nederlands) om samen te werken aan een project waarbij een nieuwe techniek om glas geluid te laten maken wordt geïntegreerd in Home Audio.

Ammos: gang naar de markt

Wij kunnen de uitgangspunten van Ammos alleen maar toejuichen. We weten echter niet hoe het product klinkt en ook hebben wij nog geen informatie over de prijs en of het product überhaupt op de markt gebracht gaat worden. We zijn benieuwd naar verdere ontwikkelingen m.b.t. Ammos. Wordt vervolgd.

EDITORS' CHOICE