NIEUWS

Mellow Acoustics FrontRo: hybride elektrostatische luidspreker

Sinan Kökbugur | 07 september 2020 | Fotografie Fabrikant

Mellow Acoustics is een Britse luidsprekerbouwer met een klein portfolio, heel klein. Het bedrijf heeft één model genaamd FrontRo, een hybride luidspreker waarbij hoge tonen en middentonen door een elektrostatische driver worden weergegeven. De lage tonen  komen voor rekening van een dynamische driver. De FrontRo heeft een aparte blikvangende vorm en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Mellow Acoustics FrontRo: de luisteraar op de eerste rij

Mellow Acoustics werd in 2011 opgericht door Tim Mellow die vond dat hifiontwerp te ingewikkeld was geworden en gericht op technische specificaties, terwijl hij naar eigen zeggen uit het oog verloor wat er echt toe deed: de integriteit van het geluid. Tim Mellow is volgens de website van Mellow Acoustics een ingenieur met dertig jaar ervaring bij verschillende bedrijven, waaronder twaalf jaar bij Nokia. Zijn OTL-buizenversterkerontwerp, gepubliceerd in AudioXpress, is een populair doe-het-zelf-project gebleken. Tim is ook de co-auteur van een bijgewerkte versie van Leo Beraneks klassieke boek 'Acoustics' uit 1954 en heeft 11 artikelen gepubliceerd in de Journal of the Acoustical Society of America. Tim presenteerde een paper over zijn Oscillating Sphere Concept op de 144e Conventie van de Audio Engineering Society in Milaan 2018, die hij ontwikkelde tijdens het ontwerpen van FrontRo.

Tim Mellow’s kennis en kunde komen tot uitdrukking in de FrontRo, een handgemaakte luidspreker die in Groot-Brittannië met gebruikmaking van de beste materialen wordt gebouwd. “Onze filosofie is dat goede audio moet zijn als lekker eten, met de beste ingrediënten in eenvoudige recepten zonder kunstmatige toevoegingen. Ook moet hifi een stijlvol interieur aanvullen in plaats van het binnen te dringen. Het elegante industriële ontwerp van FrontRo door Josh Ford weerspiegelt de gebogen houtvorm van de Paimio stoel van Alvar Aalto,” aldus de fabrikant.

De FrontRo is een passieve luidspreker, hetgeen betekent dat de gebruiker vrij is in zijn keuze van versterker en bronnen. De FrontRo heeft een 12-inch elektrostatische eenheid die de midden- en hoge tonen (600 Hz tot 20 kHz) verwerkt, terwijl de conventionele 5,25-inch dynamische woofer de lage middentonen en bas tot aan de laagste toon op een contrabas of basgitaar verwerkt (40 Hz).

FrontRo: Oscillating Sphere Concept

Zoals gezegd, de FrontRo is een hybride elektrostatische luidspreker die is ontworpen en met de hand gebouwd in Engeland, met gebruikmaking van lokaal geproduceerde materialen en schrijnwerk en die een frisse ontwerptheorie belichaamt. Na jaren van onderzoek en verfijning gebruikt FrontRo het Oscillerende Bol concept om geluid zo gelijkmatig mogelijk in alle richtingen uit te stralen, zoals het laten vallen van een kiezelsteen in een vijver. Het dompelt je onder in zowel gereflecteerd geluid als direct geluid en creëert zo een holografisch geluidsbeeld - uniek onder de high-end luidsprekers voor de echte audiofiel.

Wat is eigenlijk het Oscillating Sphere Concept? Mellow Acoustics verklaart als volgt: “in tegenstelling tot andere elektrostatische luidsprekers op de markt, gebruikt FrontRo een innovatief concept om te voorkomen dat de golven naar de luisteraar toe stralen: The Oscillating Sphere. Stel je een stijve bol voor die heen en weer beweegt in de vrije ruimte en het geluid in alle richtingen verspreidt over het hele muzikale spectrum. Dit is de perfecte dipoolgeluidsbron en heeft een soepele respons. Om dit na te bootsen, worden de FrontRo-elektroden met behulp van een plat membraan verdeeld in concentrische ringen, die worden gevoed vanuit een vertragingslijn. Daarom straalt het geluid eerst vanuit het midden en vervolgens vanuit elke opeenvolgende ring totdat het de buitenste ring verlaat, tegen die tijd is het geluid vanuit het midden op enige afstand van het diafragma. Daardoor ontstaat een halfronde golffront, die zich als rimpelingen in een vijver uitspreidt. In tegenstelling tot eerdere arrays, heeft deze geen verliezen in de vertragingslijn (of arcering) nodig om de respons af te vlakken, wat de efficiëntie verhoogt. Om het geluid naar buiten te laten komen, is het gatenpatroon in elke elektrode hetzelfde als dat van de zaden op een zonnebloemkop. Het blijkt dat de natuur de meest effectieve manier heeft gevonden om cirkels in een cirkel te verpakken!” aldus de technische verklaring van Mellow Acoustics.

De standaard houtafwerking is licht eiken, maar voor een kleine meerprijs krijgt de koper een uitvoering in een fineer naar keuze, zoals bijvoorbeeld Amerikaans noten. Roosterdoeken zijn verkrijgbaar in brons, marineblauw of bordeaux. Onder de stof van de elektrostatische eenheid bevindt zich een speciaal scherm dat stof en vocht uitsluit om betrouwbaarheid op lange termijn te garanderen.

Mellow Acoustics FrontRo: technische specificaties

Totale afmetingen (zonder voet) (HxBxD): 762 x 494 x 291 millimeter
Aanbevolen versterkervermogen: 25 tot 100 Watt
Frequentierespons: 40 Hz tot 20 kHz
Ingangsimpedantie: nominaal 8 Ohm
Gevoeligheid: 84 dB @ 1 meter voor 2,83 Volt RMS
Maximale output: 98 dB SPL van elektrostatische unit voor 14 Volt RMS (input beschermd)
Crossover-frequentie: 600 Hz, 1e orde, tijdcorrect
Netaansluiting: 240 Volt, 4 mA

Mellow Acoustics FrontRo: prijs en leveringsinformatie

We hebben geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen maar – ter indicatie – op Engelstalige websites staat een basisprijs van 7.500 Britse ponden per paar genoteerd. Meer weten? Kijk dan op de website van Mellow Acoustics.EDITORS' CHOICE