Playback Designs SPA-8: eindversterker van 130 kilogram

Het Amerikaanse audiobedrijf Playback Designs heeft de SPA-8 uitgebracht, een tweekanaals eindversterker die zeer krachtig en zeer zwaar is. De SPA-8 is natuurlijk niet goedkoop, maar de grootste uitdaging is waarschijnlijk het vinden van een passend meubel voor deze kolos van 130 kilogram.

Playback Designs SPA-8: zwaar en krachtig

Het in de VS gevestigde Playback Designs is verheugd over een indrukwekkende nieuwe toevoeging aan het portfolio. Met de lancering van de SPA-8 stereoversterker van ongeveer 130 kilogram. heeft het ontwikkelingsteam onder leiding van ingenieur Bert Gerlach naar eigen zeggen een solide en technische mijlpaal bereikt. De eindversterker heeft twee kanalen die elk 1.600 Watt aan vier Ohm kunnen leveren. De nieuwe SPA-8 is onderdeel van de Dream-productlijn.

De SPA-8 kenmerkt zich onder meer door een discrete en complementaire klasse A ingangstrap en een klasse AB uitgangstrap met 20 stuks 200 Watt BJ transistors per kanaal. Twee ringkerntransformatoren met een vermogen van 1.800 Watt en een filtercapaciteit van 294.000 uF zorgen voor voldoende schone energie. De totale harmonische vervorming is 0,00054 procent bij één kilohertz en 400 Watt uitgangsvermogen aan acht Ohm. De opgegeven signaal/ruis-verhouding is 98 dB (1 Watt / 20 Hz – 22 kHz).

De versterker wordt bewaakt door een systeembesturing met één microprocessor per kanaal. De behuizing in de kenmerkende Playback Design stjl is 860 x 730 x 340 millimeter (LxBxH).

Het verplaatsen van de versterker kan maar beter aan een professionele verhuizer worden overgelaten. Het hoge gewicht heeft ook een voordeel want de gelegenheidsdief zal de SPA-8 vermoedelijk laten staan.

Playback Designs SPA-8: prijs en leveringsinformatie

We weten niet of en vanaf wanneer de SPA-8 van Playback Designs in de Benelux kan worden geleverd. Ook hebben we nog geen officiële prijsinformatie vernomen, maar – louter ter indicatie – op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 90.000 euro.


EDITORS' CHOICE