Vakantiegeldactie Alpha High End deel 2: darTZeel & Manger

De vakantie zit er voor de meesten al op, maar we zijn nog net niet op ons eindpunt aangekomen. We nemen je mee op een alternatieve stedentocht van Antwerpen over Turnhout naar Brasschaat. In Antwerpen bezochten we de eerste winkel van Alpha High End. Deze keer komen we aan in Brasschaat, de tweede en meest exclusieve winkel van Alpha High End, voor de laatste aflevering in onze serie. We maken er kennis met een wel heel speciale set.

Bij Alpha High End in Brasschaat vinden we ‘de betere merken’. Wereldvermaarde werken waarbij hifiliefhebbers duimen en vingers aflikken. Maar ook merken die slechts weinig mensen kennen. Merken die je zelden of nooit op shows tegenkomt, waarover je slechts sporadisch iets leest en die je waarschijnlijk ook nog nooit beluisterd hebt. Het Zwitserse darTZeel is zo’n merk. Het levenswerk van ingenieur elektrotechniek Hervé Delétraz die al van jongs af gepassioneerd is door muziek en de manier waarop die muziek optimaal gereproduceerd wordt. Zo goed dat je er de tijd bij vergeet.

darTZeel LHC-208

We maken kennis met de darTZeel LHC-208, een geïntegreerde versterker, netwerkspeler en DAC. Met zijn rode behuizing en goudkleurig front springt de darTZeel onmiddellijk in het oog. Een frivool ogende maar kloeke verschijning, gebouwd om sneeuwstormen en lawines in de Zwitserse Alpen te doorstaan. Voor zo ver je daar natuurlijk ergens een skihut vindt waar ze elektriciteit hebben.

Danalogue

Met de LHC-208 is ontworpen als een puur analoge geïntegreerde versterker. Het digitale gedeelte van de LHC-208 met de streamer en de DAC is echter zo hoogwaardig dat de fusie van dat digitale met het analoge gedeelte resulteert in een haast ongeëvenaarde audioweergave. Delétraz, een man die van grapjes houdt, noemt het een ‘danalogue’. Maar over het geheim van darTZeel, dat alles te maken heeft met de revolutionaire signaalverwerking, blijft Delétraz bloedserieus.

Alpenhoorn

De LHC-208 is met zijn eindtrappen met een vermogen van  200 w bij 8 Ohm en 300 w bij 4 Ohm een kloeke Zwitser die met zijn alpenhoorn de sneeuw van de bergtoppen blaast. Eens de LHC-208 verbonden is met een ethernetnetwerk, decodeert en speelt hij audiobestanden af ??tot DSD 256 of 24/384- formaten. De bediening is eenvoudig. Met een DLNA-compatibele UPnP-applicatie op een tablet of smartphone of via de meegeleverde afstandsbediening. Het touchscreen display op de darTZeel is groot en helder genoeg om de gewenste informatie weer te geven. Met 5 analoge ingangen, 6 digitale ingangen en een ingebouwde hoofdtelefoonversterker, heeft de darTZeel LHC-208 alles is huis om muziek te maken. Muziek op hoog niveau.

Manger Reference p2

Maar dan heb je natuurlijk nog wel een set speakers nodig. Daarvoor kloppen we aan bij Manger. Het verhaal van het Duitse Manger begon bij Josef Manger die zich afvroeg waarom luidsprekers de klank van een muziekinstrument niet natuurgetrouw konden weergeven. Manger brak er zijn hoofd niet over maar ontwikkelde de unieke Manger Sound Transducer. De speakers van de helaas in 2016 overleden Josef Manger met hun revolutionaire geluidstransducers vonden probleemloos hun weg naar muziek- en designliefhebbers over de hele wereld. Wij ontdekten de Manger Reference p2 in Brasschaat bij Alpha High End.

Transducers

De gepatenteerde transducers van Manger worden ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland. Zo’n transducer is een ingewikkeld geval. Kort gezegd, het hart van een transducer is een gesofisticeerd sandwich-membraan dat bestaat uit twee met koolstofvezel versterkte celluloselagen en een laag hightech-schuim. Met als resultaat een hoge innerlijke demping, een extreme stijfheid en een laag gewicht. Klinkt technisch, maar onthoud vooral dat de Manger Sound Transducers middentonen en hoge tonen combineren van uit dezelfde driver en dat ze hierdoor de perfecte puntbron benaderen, wat uiteraard cruciaal is voor een ideale timing. Voor het laag gebruikt Manger een traditionele woofer.  

Deutsche Gründlichkeit

Alle producten van Manger zijn 100% ‘Made in Germany’ en worden grotendeels met de hand gemonteerd. Tot nader order, noch altijd een garantie voor kwaliteit. En dat merk je ook aan de behuizing die Manger gebruikt. Die strak vormgegeven behuizing wordt binnenin verstevigd met houten stutten om een optimale stijfheid te bekomen. Het chassis van de luidsprekerconstructie wordt gemonteerd op een 38 mm dik front. De afgeronde hoeken van de behuizing geven de Manger p2 een elegante toets. Net zoals de aluminium basis waarop de speakers steunen. Een Manger staat als een rots, vrij van ongewenste trillingen.

Tellurium Black Diamond

De darTZeel en de Manger p2 speakers zijn met elkaar verbonden door een Tellurium Black Diamond luidsprekerkabel. Het met awards overladen Britse neusje van de zalm wordt door vermaarde recensenten wel eens als het beste luidsprekerkabelmerk bestempeld. De Tellurium Black Diamond luidsprekerkabel wordt vooral geroemd omwille van zijn sublieme resolutie, detaillering, soundstage en klankkleur.

Musik liegt in der Luft

En dan is het tijd voor muziek. Vanuit de Chesterfield-sofa, gestoffeerd met de Britse vlag, is het aangenaam luisteren. Met de tablet in de hand waarmee we muziek ophalen uit de gigantische muziekbibliotheek van Alpha High End, reizen we door de wereld van jazz, blues, pop, rock en klassiek. Maar we vergeten natuurlijk niet om ook om van een portie klezmer en fado te genieten. Genieten is hierbij het juiste woord. De kwaliteit van deze set is natuurlijk een som van factoren, en het is onmogelijk te zeggen wie van de spelers het meest bijdraagt aan deze muzikale beleving. Feit is dat ze samen een schitterende, realistische prestatie neerzetten. De muziek komt fluweelzacht binnen en verspreidt zich over de hele luisterruime. De timing is perfect en de fijnste nuances openbaren zich. Dit is genieten in de puurste zin van het woord.   

Een cocon vol muziek

Toegegeven, deze set is behoorlijk duur en niet voor iedereen weggelegd. Maar we hebben geleerd dat mensen in crisistijden bewust kiezen voor kwaliteit. Nu we meer thuis zijn dan ooit komt het er op aan om van ons huis een gezellige cocon te maken. Een cocon waar we voor elkaar zorgen en waar we genieten van de mooie dingen van het leven. Mooie dingen zoals onze favoriete muziek die we levensecht kunnen ervaren.

Prijzen

De darTZeel LHC-208 kost 16.900 €. Voor de Manger p2 betaal je € 12.800 per paar. Tel daar nog € 3.790 bij voor 2 x 2,5 m Tellurium Black Diamond luidsprekerkabels en je vakantiegeld is gegarandeerd opgesoupeerd. Goed voor een totaalprijs van € 33.490. Maar omdat ze bij Alpha High End zeker de kwaadste niet zijn, kun je nog tot 30 september 2020 deze schitterende set in huis halen voor € 26.500. ’t Is te zeggen, de set wordt thuis geleverd en geplaatst. Een mens zou voor minder thuis blijven. | www.alphahighend.be


EDITORS' CHOICE