NIEUWSRotel

Rotel A11 en CD11 Tribute: laatste deel van erfgoed Ken Ishiwata

Het Japanse Rotel heeft een speciale editie van de A11 en CD11 aangekondigd. Deze A11 Tribute, een geïntegreerde versterker, en CD11 Tribute, een cd-speler, zijn gemodificeerd door Ken Ishiwata, de topingenieur die eind 2019 is overleden. Ishiwata heeft de modificatie uitgevoerd en heeft ook de bouw van de prototypen gezien. Beide modellen zijn nu rijp voor productie. 

Ken Ishiwata modificeert tweetal apparaten van Rotel

De hifi-industrie treurt nog steeds om het verlies van een van de meest kleurrijke, bescheiden en getalenteerde personages. De gemodificeerde A11 en CD11 zijn het laatste project van Ken Ishiwata. Rotel's A11 Tribute geïntegreerde versterker en CD11 Tribute cd-speler eren niet alleen de overleden audiolegende Ken Ishiwata, maar ze zijn ook het resultaat van zijn uitstekende oor en talent om optimale prestaties uit elk onderdeel te persen.

Ishiwata-san werd alom bewonderd in de hifi-industrie vanwege zijn unieke vermogen om perfecte producten voor modificatie te identificeren en hun prestaties naar een nieuw niveau te tillen, vaak met slechts een bescheiden prijsstijging. Dat was precies het doel van Ken, die samen met het technische team van Rotel een eerste beoordeling voor de nieuwe specificatie aanbood. Van daaruit werden voorlopige prototypes geproduceerd voordat de definitieve specificaties werden goedgekeurd door Rotel. Helaas overleed Ken in november 2019 nadat de wijzigingen van de eerste prototypes waren goedgekeurd. Het was vervolgens de taak van Karl-Heinz Fink om de oorspronkelijke visie uit te voeren.

Rotel Tribute Series

De reeds bestaande A11 en CD11 van Rotel werden geselecteerd door Ishiwata. Het Rotel-team vond dat de klasse AB 2 x 50 Watt geïntegreerde versterker en cd-speler de perfecte basis vormde voor het verheffen van producten die al goed waren, maar ruimte hadden om te verbeteren en er iets speciaals van te maken.

Rotel A11 Tribute

De A11 Tribute-versterker is uitgerust met betere componenten voor betere prestaties. In de versterkertrap werden alle tien condensatoren, evenals twee weerstanden in het signaalpad, gewijzigd. Bovendien zijn in de voorversterker een half dozijn condensatoren vervangen. Deze upgrades vertegenwoordigen meer dan vijftig procent van de componenten in het signaalpad. Verder werden ook alle zes condensatoren in de volumefase vervangen door betere exemplaren.

Ten slotte werden op maat gemaakte dempingsmaterialen toegevoegd aan de behuizing van de A11 om eventuele trillingen in het product verder te isoleren en dempen. De A11 Tribute beschikt ook over een op maat gemaakte, in eigen huis ontwikkelde, extra grote ringkerntransformator.

De nieuwe versterker heeft vier RCA-ingangen en een phono-trap voor mm-elementen. Ook is voorzien in bluetooth-connectiviteit (aptX en AAC). Het digitale signaal wordt afgehandeld door een Texas Instruments 24-bit/192 kHz DAC. De gebruiker kan twee paar luidsprekers aansluiten.

Rotel CD11 Tribute

De oorspronkelijke CD11 cd-speler van Rotel ontving acht condensatorwisselingen en één weerstandsverandering in de DAC-trap die ook een Texas Instruments 24-bit/192 kHz DA-convertor bevat. Alle negen condensatoren van de voeding zijn verwisseld met verbeterde exemplaren. Ook werd de demping van interne trillingen aangepakt met aangepast dempingsmateriaal dat werd toegevoegd aan de bovenkant van de behuizing. Tegelijkertijd werden verdere wijzigingen aangebracht in de mechanische en elektrische aarding van de cd-speler.

De CD11 Tribute beschikt ook over de gebalanceerde ontwerptopologie van digitale en analoge circuits van het bedrijf en is uitgerust met analoge en digitale coaxiale RCA-uitgangen.

Rotel A11 Tribute en CD11 Tribute: prijzen en leveringsinformatie

De Rotel A11 Tribute- en CD11 Tribute zijn vanaf oktober verkrijgbaar in een zilveren en zwarte uitvoering, elk met een speciale badge ter ere van de man wiens absolute passie voor muziek de drijfveer was die hun creatie inspireerde. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen maar op Engelstalige websites zagen wij een prijs van 600 euro voor de A11 Tribute Stereo Integrated Amplifier en een prijs van 450 euro voor de CD11 Tribute CD-speler.

MERK

EDITORS' CHOICE