NIEUWS

In memoriam Ken Ishiwata (1947 - 2019)

Rob Nijman | 03 december 2019

Vandaag bereikte ons het verdrietige nieuws dat Ken Ishiwata, beroemd en geliefd als 'brand ambassador' en daarmee hét boegbeeld van Marantz, op 25 november jongstleden op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats in België is overleden. 

In september stond hij op de Süddeutsche HiFi-Tage nog in zijn bekende rol, nadat hij afgelopen voorjaar na ruim 40 jaar afscheid nam van Marantz. Afgelopen november was hij een van de Special Guests van de Audio Show iEar', waar hij echter om gezondheidsredenen verstek moest laten gaan. 

Ken Ishiwata: boegbeeld in de hifi

Er zijn maar weinig hifi-merken die zo'n direct herkenbare 'voorman' hadden als Marantz en boegbeeld Ken Ishiwata, toch zeker als je bedenkt dat hij zelf niet de oprichter van het merk was. Het is daarom passend dat we de KI Ruby-combinatie onlangs nog bestempelden als de perfecte ode aan zijn werk. Na maar liefst 41 jaar als toonaangevend licht bij Marantz heeft Ken in mei van dit jaar het bedrijf verlaten. Het contract tussen beide partijen was ten einde en er is onderling overeengekomen dat elk zijn eigen weg zou gaan. Als Senior Productmanager en als Brand Ambassador van Marantz gebruikte Ken zijn onberispelijk oor en technische ervaring om met het ontwikkelingsteam in Europa en Japan te werken aan het onderhouden en ontwikkelen van het legendarische Marantz-geluid.

Producten die persoonlijk zijn afgestemd door Ken en in een aantal gevallen ook zijn initialen dragen, worden steevast goed in de markt ontvangen. Hiertoe behoren hifi-iconen zoals de CD63mkII KI en PM66KI, en meer recent de beroemde KI Ruby-serie, waarmee Ken's 40-jarig jubileum bij Marantz is gevierd.

Bart Muller, Senior VP European Commercial Operations, sprak tijdens zijn afscheid bij het merk: "We willen Ken bedanken voor zijn uitstekende staat van dienst en met name voor de groei van Marantz in Europa. Ken werkte nauw samen met een team van gelijkgestemde ingenieurs en deelde zijn kennis om de geluidsfilosofie van Marantz te beschermen. Eigenaren en fans van Marantz kunnen in de toekomst blijven vertrouwen op het onmiskenbare Marantz-geluid."

Marantz KI Ruby - de perfecte ode aan het werk van Ken

Ken kwam in 1968 naar Europa om voor Pioneer te werken en werkte daarna nog met verschillende technische merken voordat hij in 1975 begon als modefotograaf. In 1978 trad hij in dienst bij Marantz als technisch coördinator, sinds 1996 was hij merkambassadeur van Marantz. Sindsdien was Ken Ishiwata een van de invloedrijkere persoonlijkheden in de hedendaagse high-end audio-industrie, met dank aan zijn oren en zijn opvattingen, universeel geprezen door hifi-pers en muziekliefhebbers wereldwijd.

Ken evalueerde en tunede elk nieuw Marantz-product in de luisterruimte op het Europese hoofdkantoor in Eindhoven. Hierdoor zag Ken van tijd tot tijd een product dat, met het voordeel van zijn proces en wat extra investering, het potentieel had om een betere performer te worden. Deze producten zagen de markt eerst als SE (Special Edition) -modellen en later, met dit proces naar een hoger niveau gebracht, als KI-Signature-producten. Ken gaf zijn naam alleen aan een product, wanneer hij het oorspronkelijke Marantz-geluid -en filosofie het dichtst benaderde.

De high-end wereld verliest een van zijn echte boegbeelden met Ken Ishiwata. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte. 


EDITORS' CHOICE