NIEUWS

QLN Prestige Five: 2,5-weg vloerstaander uit Zweden

Sinan Kökbugur | 26 augustus 2020 | Fotografie Fabrikant

De Zweedse luidsprekerbouwer QLN heeft de vloerstaande Prestige Five aangekondigd. De nieuwe Prestige Five is een 2,5-weg luidspreker die voorzien is van drie drivers. QLN heeft een relatief beperkt portfolio (op dit moment vijf modellen) en besteed naar eigen zeggen heel veel tijd aan ontwikkelen en testen alvorens een nieuw model wordt gelanceerd. De Prestige Five is het nieuwe topmodel en is leverbaar vanaf september 2020.

QLN Prestige Five

De geschiedenis van het in Zweden gevestigde QLN begint in 1977. Het bedrijf stelt dat de Prestige Five het resultaat is van meer dan vier decennia onderzoek en ontwikkeling op het gebied van luidsprekerontwerp. “We willen dat u luistert naar muziek, niet naar luidsprekers,” aldus QLN op zijn website.

Het schuine voorpaneel zorgt voor tijduitlijning tussen de enerzijds woofer en middentoner en anderzijds de tweeter en het afgeknotte piramidekastontwerp minimaliseert eventuele staande golven. De kastconstructie is gebaseerd op QLN’s eigen Qboard-technologie om resonanties structureel te helpen elimineren. De basreflexpoort met zijn trompetvorm aan beide uiteinden elimineert luchtturbulentie. De kast is losgekoppeld van de vloer via stevige voeten.

QLN Prestige Five: drivers

De 184 millimeter mid-woofer heeft een conus van Kevlar en is op maat ontwikkeld door QLN in samenwerking met de bekende Deense driverfabrikant Scan Speak. De driver biedt de nieuwste geavanceerde drivertechnologie van de 21e eeuw. Het beschikt over een onderhangend magneetsysteem waarbij de spreekspoel zich altijd in de magneetopening bevindt, wat resulteert in een volledig lineair motorsysteem. Samen met de extreem open mand zorgt dit voor een luchtstroom zonder enige compressie of turbulentie, hetgeen meer microdetails biedt en het akoestische geluid vermindert dat doorgaans wordt aangetroffen in standaardmanden. Ingebouwde koperen ringen in het magneetsysteem bieden een symmetrische aandrijving en een lagere spreekspoelinductie met als resultaat een hogere dynamiek in het middenbereik en tegelijkertijd intermodulatievervorming onderdrukt.

De lange slag 184 millimeter woofer heeft een harde conus met hetzelfde unieke magneetsysteem als de mid-woofer en werkt volgens de fabrikant harmonieus samen met het binnenvolume van beide drivers om een goed gecontroleerde, krachtige bas tot 26 Hz te produceren (op niveau -3 dB).

Evenzo biedt de unieke Illuminator-tweeter met een diameter van 25 millimeter een uitstekende vocale weergave en beeldvorming en extensie op alle luisterposities. De grote rolrand en het koepeldiafragma bieden een vlakke frequentierespons boven 30 kHz met een uitstekende off-axis dispersie. Het unieke AirCirc magneetsysteem en de achterste kamer elimineren alle reflecties en resonanties, aldus QLN.

QLN Prestige Five: cross-over

De cross-over in de Prestige Five is bedraad met niet-inductieve condensatoren die zijn omzeild zijn met koperen filmcondensatoren voor de tweeter. Voor de mid-woofer worden alleen platte folie-inductoren gebruikt, samen met niet-inductieve metaalfilmweerstanden voor een hoog vermogen en een laag geluidsniveau. Interne bekabeling is gemaakt volgens QLN's eigen ontwerp en geproduceerd in Zweden. Het enkele paar luidsprekeraansluitingen is een set WBT Nextgen-connectoren met minimale aansluitmaterialen gemaakt van zilver en koper.

QLN Prestige Five: technische gegevens

De QLN Prestige Five heeft een impedantie van vier Ohm. De gevoeligheid is 89 dB (1 Watt / 1 meter) en de Prestige Five heeft dus geen krachtcentrale nodig om tot zingen te komen. Het gewicht is 41 kilogram en de afmetingen van de kast zijn 1.000 x 210 x 600 millimeter (H x B x D). Met voetjes en voetplaat meegerekend is dat 1.054 x 315 x 650 millimeter.

QLN Prestige Five: prijs en leveringsinformatie

Vanaf september 2020 zou de nieuwe Prestige Five van QLN leverbaar moeten zijn voor een adviesprijs van 16.000 euro per paar. De koper heeft de keuze uit de afwerkingen Walnut Piano, Walnutt matt en White satin.


EDITORS' CHOICE