NIEUWSYamaha

Yamaha RX-V4A en RX-V6A: 8K AVR's voor de betaalbare HDMI 2.1-thuisbioscoop

Het Japanse audiobedrijf Yamaha heeft een tweetal nieuwe AV-receivers aangekondigd. De twee nieuwe apparaten genaamd RX-V4A en RX-V6A zijn volgens de fabrikant zowel voor gamers bedoeld als voor filmliefhebbers. Yamaha’s MusicCast wordt natuurlijk ook ondersteund. Vanaf oktober zouden ze bij de winkeliers op de plank moeten staan. Overigens, niet alle functionaliteit is al direct beschikbaar. Yamaha sleutelt nog aan de firmware en zal later functies toevoegen. 

Yamaha RX-V4A en RX-V6A

Yamaha heeft de RX-Vxx productlijn min of meer herontworpen. De nieuwe RX-V4A is een 5.1-kanaals AV-receiver. De iets grotere RX-V6A is voor een 7.2-kanaals configuratie. Beide toestellen ondersteunen 8K en HDR10 +, evenals VRR (Variable Refresh Rate), hetgeen een soepeler gameplay op de console zou moeten opleveren.

In feite hebben de toekomstbestendige boxen volledige HDMI 2.1- aansluitingen. Dit betekent dat functies zoals eARC (Enhanced Audio Return Channel), ALLM (Auto Low Latency Mode), 4K @ 120Hz en QFT (Quick Frame Transport) ook worden ondersteund.

Maar er is sprake van werk in uitvoering. Immers Yamaha heeft bevestigd dat geen van deze functies, zelfs de 8K-ondersteuning, bij de lancering zal worden opgenomen. In plaats daarvan komen ze via een firmware-update die vooralsnog gepland staat voor uitgave in december, met een beetje geluk voor aanvang van de kerstdagen. In de tussentijd kan de gebruiker in ieder geval genieten van een ogenschijnlijk aanzienlijk verbeterde audioprestatie, vooral als je kiest voor de RX-V6A, die versterkertrappen met een hoge slew-snelheid heeft die zouden moeten resulteren in een grotere dynamische respons.

De RX-V6A krijgt ook Dolby Atmos-hoogtevirtualisatie (die tot doel heeft het Atmos-hoogte-effect na te bootsen zonder de noodzaak van aan het plafond bevestigde of naar boven gerichte luidsprekers) via een andere firmware-update die momenteel gepland staat voor uitgave in het eerste kwartaal van 2021.

Beide AV-receivers zouden volgens de fabrikant zonder al te veel poespas in het thuisnetwerk kunnen worden geïntegreerd. Beide hebben YPAO Multi-Point automatische kamerkalibratie, ondersteuning voor draadloze achterluidsprekers, Apple AirPlay 2, Spotify Connect en multi-room audio en spraakbesturing dankzij Amazon Alexa, Google Assistant en Siri-compatibele apparaten. Beide zijn geschikt voor MusicCast, Yamaha’s draadloze (multiroom) eco-systeem. Natuurlijk zit bluetooth-connectiviteit ook in het leveringspakket.

De RX-V4A kan 80 Watt aan zes Ohm leveren bij tweekanaals aandrijving. De RX-V6A is met 100 Watt aan acht Ohm (ook tweekanaals) iets krachtiger.

Yamaha RX-V4A en RX-V6A: prijzen en leveringsinformatie

Naar verluidt zullen beide toestellen vanaf oktober kunnen worden geleverd. Prijzen zijn: voor de RX-V4A 519 euro en voor de RX-V6A 739 euro. De garantieperiode is 2 + 1 jaar na registratie.


MERK

EDITORS' CHOICE