NIEUWSMission

Mission LX MkII: herziene en opgewaardeerde LX-productlijn - Update

Sinan Kökbugur | 25 juni 2021 | Fotografie Fabrikant | Mission
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 25 augustus 2020

De Engelse luidsprekerbouwer Mission heeft zijn LX-luidsprekerreeks herzien en voorzien van veel verbeteringen, waaronder technologie die vanuit de duurdere QX-serie naar beneden is doorgesijpeld. De nieuwe serie is simpelweg LX MkII genoemd en bestaat uit vloerstaanders, monitormodellen en alles wat nog meer nodig is voor een thuisbioscoop. We hebben al eerder geschreven over de nieuwe luidsprekers van Mission, maar op dat moment was er nog geen prijsinformatie en was ook nog niet duidelijk wanneer de levering zou beginnen.  De nieuwe luidsprekers zijn inmiddels verkrijgbaar, reden waarom wij ons eerdere nieuwsbericht een update hebben gegeven.

Mission LX MkII: voor muziek en thuisbioscoop

De LX-serie luidsprekers van Mission werd gelanceerd in 2016 en Mission is naar eigen zeggen klaar om een nieuwe, verbeterde LX-serie te lanceren. De nieuwe productlijn is simpelweg LX MkII genoemd en is net als de voorganger gericht op zowel liefhebbers van muziek als liefhebbers van een thuisbioscoop. De nieuwe productlijn maakt gebruik van ontwerpelementen die zijn geëvolueerd uit de duurdere QX-serie om voort te bouwen op de formule van de eerste generatie LX-luidsprekers. Er is wel een reeks verbeteringen doorgevoerd die betrekking hebben op de aandrijfeenheden, de cross-over en de kast.

Lees ook onze recensie over de Mission LX-1 en LX-5.

Mission LX MkII: meer modellen

Het eerste om op te merken is dat het assortiment is uitgebreid. Terwijl de originele LX-serie uit zes modellen bestond, t.w. twee monitormodellen, drie vloerstaanders en een middenluidspreker voor thuisbioscoopsystemen, bestaat de LX MkII-serie uit een negental modellen. Er is een extra monitormodel, een keuze uit twee middenluidsprekers in plaats van één, en een speciale surroundluidspreker die aan de muur kan worden gemonteerd of als opwaarts gerichte effectluidspreker (Atmos) bovenop de vloerstaande modellen kan worden geplaatst.

Mission zegt dat elke luidspreker in de LX MkII-serie zorgvuldig is ontworpen om “maximale sonische expressie te leveren met een minimum aan compromissen, ondanks de ‘budget’-prijskaartjes”.

Mission LX MkII: drivers

Voor de LX MkII-serie heeft Mission een tweeter ontworpen met een neodymium magneet, geselecteerd voor maximale magnetische kracht in een kleine ruimte, en een microvezel dome van 25 mm, die is gekozen vanwege zijn lage gewicht en consistente fabricage.

De LX MkII-serie is voorzien van een nieuwe versie van Mission's DiaDrive bas / midrange-aandrijfeenheid, waarbij de gebruikelijke conus- en stofkapopstelling is vervangen door een naadloos kromlijnig diafragma. Dit wordt rechtstreeks aangestuurd door een secundaire subconus die is verbonden met de spreekspoel, waardoor de efficiëntie van de aandrijving volgens de fabrikant wordt verbeterd en een betere controle van het soepel gewelfde diafragma wordt verkregen. Het diafragma zelf is gemaakt van een geavanceerde dubbellaagse vezelformule, geselecteerd vanwege de verminderde gevoeligheid voor hygroscopie en omdat het zeer stijf is vanwege zijn massa met uitstekende zelfdemping.

Een zeer sterke ferrietmagneet zorgt ervoor dat het magnetische veld precies binnen het bereik van de spreekspoel wordt gericht, wat een ultralineaire prestatie en een uitstekende transiënte respons mogelijk maakt.

Een van de kritieke punten die worden benadrukt door de ontwikkeling van de hoogwaardige QX-luidsprekers van Mission, is het gebruik van ‘kamtand’-vertanding in de driveromrandingen om storende reflecties van gelokaliseerde oppervlakken naar de bas- / middenconussen te verspreiden. De LX MkII-serie heeft vergelijkbare vertandingen in de surrounds van de hoofddriver, evenals inkepingen rond de tweeter, waardoor de uitgangen van de aandrijfeenheid nog meer finesse krijgen en een meer vloeiende frequentierespons wordt geboden in vergelijking met de vorige generatie LX-luidsprekers.

Mission LX MkII: cross-over

Omdat kleine verstoringen in de respons van de drivers zijn weggewerkt, is het cross-overfilter van elk model geoptimaliseerd om te profiteren van de verbeterde prestaties. De LX MkII-serie maakt gebruik van een Linkwitz-Riley-netwerk van 4e orde (24 dB per octaaf akoestisch), ontwikkeld met geavanceerde computermodellering en vele uren luistertests, om de drivers naadloos samen te voegen. Het valt vooral op door zijn vermogen om uitstekende prestaties buiten de as in evenwicht te brengen met een vlakker resultaat op de as.

Mission LX MkII: DiaDrive

De drie monitormodellen in de reeks zijn voorzien van DiaDrive-units die zijn gepositioneerd volgens Mission's Inverted Driver Geometry (IDG), waarbij de bas / mid-driver boven de tweeter is geplaatst in plaats van eronder om de tijdafstemming te bevorderen, naar eigen zeggen een kernwaarde van Mission sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Door de bas / mid-driver dichter bij oorniveau te plaatsen met de tweeter eronder, worden de padlengten vanaf de akoestische centra van de twee drivers gelijkgemaakt, zodat de geluidsgolven samenvallen op hoofdhoogte van de luisteraar.

Mission LX MkII: behuizing

De kast is net zo cruciaal als de drivers en het cross-overfilter als het gaat om de algehele prestaties van elk luidsprekersysteem. Het ontwerpen van een effectieve maar goedkope kast is lastig, omdat het budget dicteert dat de ontwerper geen dure materialen of hoge massa kan gebruiken om een inerte structuur te creëren. Maar volgens Mission kan met behulp van 3D Computer-Aided Ontwerp, de nodige technische analyses en laserinterferometrie, in combinatie met veel ervaring, een budgetkast worden ontworpen die een betere stijfheid levert met minder uitgestraalde ruis dan velen zouden denken dat haalbaar is tegen zulke lage materiaalkosten. Als onderdeel van de kritische fijnafstemming van de nieuwe modellen, heeft een plaatsing van extra interne dempingsvezel in de kast met achterpoort het niveau van de kleuring van de middentonen verminderd en de transiënten van de lage tonen verbeterd.

Mission LX MkII: toelichting van Peter Comeau

“Mission-luidsprekers zijn al meer dan veertig jaar een opwindende muziekliefhebber met communicatiekrachten die hun betaalbare prijzen ver overtreffen,” aldus Peter Comeau, Director of Acoustic Design bij Mission. “Ik ben er trots op betrokken te zijn geweest bij het ontwerp van veel van deze luidsprekers sinds mijn eerste associatie met Mission in 1999. We hebben in de loop der jaren vele prijzen gewonnen, maar niets dat Mission heeft geproduceerd kan de prijs-kwaliteitverhouding overschaduwen. aangeboden door de LX MkII-serie. We hebben onvermoeibaar gewerkt om de toch al uitstekende LX-serie te verbeteren, door ervoor te zorgen dat deze luidsprekers de bescheiden investering belonen die nodig is om een paar te bezitten met een grondig boeiende muzikale ervaring.”

Mission LX MkII: prijzen en leveringsinformatie

De Mission LX MkII-serie is nu verkrijgbaar in een keuze uit zacht aanvoelend mat zwart of wit, of walnoot voor degenen die de voorkeur geven aan een houtachtige afwerking. De adviesprijzen voor de Benelux zijn als volgt:

Mission LX-1 MKII, monitormodel:         250 euro per paar
Mission LX-2 MKII, monitormodel:         279 euro per paar
Mission LX-3 MKII, monitormodel:         329 euro per paar
Mission LX-4 MKII, vloerstaander:         249 euro per stuk
Mission LX-5 MKII, vloerstaander:         299 euro per stuk
Mission LX-6 MKII, vloerstaander:         349 euro per stuk
Mission LX-C1 MKII, centermodel:         229 euro per stuk
Mission LX-C2 MKII, centermodel:         279 euro per stuk
Mission LX-3D MKII, Atmosmodel:         279 euro per stuk
Mission LX-10 Sub: actieve subwoofer: 499 euro per stuk

Kijk ook op de Nederlandstalige website van Mission voor eventuele kortingsacties en de laatste informatie over levering.

MERK

EDITORS' CHOICE