NIEUWS

First Watt F8: nieuwe puristische eindversterker van Nelson Pass

Sinan Kökbugur | 24 augustus 2020 | Fotografie Fabrikant

Nelson Pass is de man achter de Amerikaanse versterkerbouwer Pass Labs. Hij is echter ook de man achter First Watt dat een beetje geldt als zijn laboratorium. De nieuwe First Watt F8, een tweekanaals eindversterker, is feitelijk een beetje een bijgewerkte versie van de eerdere J2-versterker, geïntroduceerd in 2009. In de loop van september zou de F8 op de markt moeten komen.

First Watt F8: de eerste Watt is de belangrijkste Watt

Zoals alle First Watt ontwerpen, heeft ook dit ontwerp een relatief laag vermogen met 25 Watt per kanaal in 8 Ohm. De basis is een eenvoudig klasse A-circuit, ontworpen met een klein aantal onderdelen. Het is het 21e product van First Watt, sinds de oprichting in 1998 als “persoonlijk laboratorium” van Nelson Pass.

Nelson legt First Watt uit: “Ik besteed veel tijd aan het bouwen en evalueren van elementaire versterkerconcepten met het oog op het produceren van geluid van de hoogste kwaliteit met elegant eenvoudige schakelingen. Er bestaat niet zoiets als een perfecte versterker, maar voor elk type luidspreker, muziek en luisteraar is er een beste versterker. Elk First Watt model is een uniek ontwerp en is op een bepaalde manier 'het beste'. Ze lijken op elkaar omdat ze allemaal hetzelfde basischassis en dezelfde voedingstransformator gebruiken. Aan de andere kant is het voor mij gemakkelijk om ideeën te testen en verschillende ontwerpen te vergelijken, waarbij de hardware een vaste constante is.”

Nelson vervolgt: “De J2 is misschien wel de meest populaire versterker van First Watt. Hij is elf jaar geleden op de markt gebracht en oorspronkelijk was het bedoeling om niet meer dan honderd exemplaren te bouwen. Het werd echter zo goed ontvangen dat ik mijn voornemen heb overtreden en hij wordt dus nog steeds gemaakt. Toch komt er een einde, want de speciale transistors die nodig zijn, zijn allang niet meer beschikbaar en ons aanbod begint op te raken. Ik wilde nog een versterker maken met de SemiSouth SiC R100 power Jfets, dus in 2015 ontwikkelde ik een ontwerp met dezelfde eindtrap maar een alternatief front-end circuit. Het prototype was duidelijk een verbetering, maar de J2 bleef zo populair dat we besloten te wachten. Naarmate de jaren verstreken, heb ik er wat meer werk in gestoken en het eindresultaat is de F8.”

First Watt F8: het vereenvoudigde schema

Er zijn twee Common-Source-versterkingsfasen, bestaande uit Q1 en Q2, beide ingesteld op hun werkpunt door de huidige bron Q3. Q1 is de Toshiba 2SJ74 Jfet en Q2 is de SemiSouth Silicon Carbide R100 power Jfet, beide delen NOS van de First Watt-kluis. Q3 is het eerbiedwaardige werkpaard van International Rectifier, model IRFP240

Nelson zegt over zijn nieuwe First Watt-versterker: “Je zult het gemerkt hebben, ik geniet van versterkers met een beetje persoonlijkheid. Ze hoeven niet perfect te meten, ze moeten gewoon goed klinken. Dit is een simpele, kleine Klasse A-versterker met een erg aardige persoonlijkheid, en ik hoop dat je hem mooi vindt.”

First Watt F8: technische specificaties

  • Vervorming bij 1 Watt, 8 Ohm: 0,015 procent
  • Ingangsimpedantie: 100 kOhm
  • Versterkingsfactor: 15 dB
  • Ingangsgevoeligheid (1 Watt): 0,53 Volt.
  • Ingangsgevoeligheid bij maximaal uitgangsvermogen: 2,6 Volt.
  • Dempingfactor: 40 bij 8 Ohm
  • Uitgangsvermogen 8 Ohm: 25 Watt @ 1% THD, 1 KHz
  • Uitgangsvermogen 4 ohm: 15 watt @ 1% THD, 1 KHz
  • Frequentiebereik: 10 Hz tot 200 kHz op niveau -0,5 dB
  • Ruis: <100 uV ongewogen, 20 Hz tot 20 kHz
  • Stroomverbruik: 170 Watt
  • Garantietermijn: drie jaar

 

First Watt F8: prijs en leveringsinformatie

De levering van de F8 zal volgende maand beginnen. We hebben nog geen prijs voor de Benelux vernomen maar op de website van First Watt staat een prijs van 4.000 dollar genoteerd. Een belangstellende buiten de VS moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE