Met de slanke H95 presenteert Hegel een toegankelijke versterker die veel kan en toch niet overdreven ingewikkeld is. Minimalistisch van uiterlijk, misschien, maar zeker niet qua geluidskwaliteit of mogelijkheden. Het recept is herkenbaar van de high-end Hegels, maar consequent zijn vormt dan ook de kern van het succes van deze slimme Noren.
Hegel heeft de laatste tijd uitgepakt met grote versterkers die niets minder dan grensverleggend zijn. De H590, H390, H190, H120 en H90 zijn stuk voor stuk toestellen die nauwelijks of geen steken laten vallen en op hun eigenzinnige Noorse wijze excelleren in geluidskwaliteit. Maar wat als je budget het niet toelaat om pakweg 6.000 euro uit te geven voor een fraaie H390? Of je gewoonweg geen nood hebt aan zo’n immense krachtcentrale? Dan is er nu een update voor de gewaardeerde H90, de goedkoopste van Hegels geïntegreerde versterkers. Wel goed opletten in de winkel, want dat er een nieuw apparaat is, valt aanvankelijk mogelijk niet op. Het uiterlijk is helemaal hetzelfde en – dat maak je ook niet vaak mee tegenwoordig – de introductie van een nieuwe generatie gaat niet gepaard met een prijsstijging.
Deze nieuwe H95 is dus opnieuw een versterker met een relatief toegankelijk bijna 1.700-euro prijspunt die eigenlijk al negentig procent van de Hegel-ervaring van de grote jongens biedt. Ken je het merk, dan weet je precies wat dat inhoudt. Hegel gelooft immers in een duidelijk verhaal dat klopt voor al zijn toestellen, van instapper tot topmodel. Denk aan hoe BMW zijn designtaal over alle modellen behoudt – maar dan nog consequenter. Het is altijd duidelijk waar het merk uit Oslo voor staat: interieurvriendelijk minimalisme, een prima geluidskwaliteit geleverd door zijn eigen klasse AB-technologie en streamingopties die vooral praktisch zijn. In dit geval via een compact apparaat dat weinig plaats inneemt en weinig aandacht opeist in je woonkamer.
Typisch Hegel
De H95 is de kleinste in de Hegel-familie van geïntegreerde versterkers. Strikt genomen klopt dat junior-label wel, maar tegelijkertijd is het ook wat onheus. Met zijn 2 x 60 Watt vermogen (aan 8 Ohm) is dit echt wel een serieuze hifi-versterker, uitgerust met het degelijke hardwareplatform van zijn grote broers en een forse voeding die je nodig hebt als je echt dynamische muziek gaat spelen. Maar om dat te ontdekken zou je onder de motorkap moeten duiken, want de aard van het beestje is om te overtuigen met prestaties – niet om te pronken met specificaties of marketingblabla.
Hegel heeft een eigentijdse kijk op hifi die wat afwijkt van andere high-end merken. Je krijgt de keuze. De Noren laten je toe het high-end pad te bewandelen en je eigen brontoestellen aan te sluiten om een heel systeem te bouwen. Een torentje bouwen kan, als je dat wenst. Of je kunt de ingebouwde streamingopties – en dat zijn er behoorlijk wat – gebruiken om in hoge kwaliteit te luisteren zonder dat er veel extra’s nodig zijn. Die focus op ‘minder is meer’ is altijd wel een belangrijk deel van de Hegel-filosofoie geweest, maar bij de H95 klopt het verhaal nog net iets meer. Dit is echt wel een versterker die op gracieuze wijze in of op een tv-meubel kan staan, zonder per se een designstatement te willen zijn.
De slankere behuizing afgewerkt in de karakteristieke matte poederlak en met een licht gebogen voorpaneel uit hoogwaardig kunststof past naar ons gevoel heel goed in een modern interieur. Dat zijn die Scandinavisch roots, denken we dan. Een minimum aan knoppen – twee om exact te zijn, volume en bronselectie – en geen led-lichtjes versterken de bescheiden aanpak. Zo ook de centraal geplaatste OLED-display waar zaken als het volumeniveau en bron op worden getoond, met witte letters op een zwarte achtergrond. Er staat net genoeg informatie op die je zelfs op drie-vier meter moeiteloos kunt aflezen.
De totaalindruk die je krijgt van de H95 is een van rust, niet van technologisch gepronk. Dat maakt dat dit toestel ook goed staat bij een muurgemonteerde tv met zeer dunne schermranden, bijvoorbeeld. Net zoals een hedendaagse tv zichzelf wegcijfers zodat enkel en alleen het beeld centraal staat, zo wil de H95 vooral muziek laten horen. Blauwe VU-meters of een grote touchscreen met kleurrijke albumart horen daar niet bij.
Niet enkel streaming
Inmiddels zijn geïntegreerde versterkers met streaming ingebouwd nu ook niet zo ongewoon meer. Maar toch, Hegel was een van de eerste om sterk op streaming in te zetten en heeft het alles-in-één concept inmiddels helemaal verfijnd. Daarbij zorgde het bedrijf er altijd voor dat er een keuze was tussen streamen in hoge kwaliteit en streamingopties die gewoon bruikbaar waren voor elk gezinslid. Niet alleen de audiofiel van dienst wil naar muziek luisteren, after all. Vandaar de aanwezigheid van AirPlay en Spotify Connect bij de H95, twee opties die andere hifi-merken wel vaak voorzien maar toch gauw afschilderen als minderwaardig. Dat kan misschien zo zijn (en daarover kun je discussiëren), maar het merendeel van mensen luistert nu eenmaal via deze twee populaire opties; het is dan ook interessant dat ook aan die AirPlay-functie heeft gesleuteld om het toch iets beter te doen klinken dan de standaardimplementaties die ‘off the shelf’ gekocht en ingebouwd worden.
Het kan ook gek lijken dat Hegel blijft zweren bij DLNA/UPnP, een streamingtechnologie die al wat ouder is. Niet iedereen is er fan van, maar met de juiste speler-app is het een prima manier om je eigen muziekbestanden af te spelen. Sommige apps, zoals BubbleUPnP op Android of mconnectPlayer op de iPhone/iPad, laten bovendien toe om via DLNA te streamen vanaf Tidal of Qobuz. Hegel zelf voorziet geen app om dit te doen, want de Noren vinden dat hifi-bedrijven die apps bouwen dit vaak slecht doen omdat het gewoonweg niet tot hun kerncompetenties horen. Als je dan kijkt naar wat er al qua apps beschikbaar is, dan is dat ook niet erg. Die 6,99 euro voor pakweg mconnectPlayer HD is uiteindelijke een kleine investering, zeker als je dan een app in handen krijgt die prima in elkaar steekt. Er zijn ook apps die het gratis doen.
Achteraan de H95 ontdek je een zeer clean achterpaneel, met een centrale rol voor de grote luidsprekerterminals. Links vind je twee paar analoge inputs (plus een line-output voor een poweramp of een sub), rechts vijf digitale ingangen (1 x coaxiaal, drie optische ingangen en een USB-klasse B). Hegel zelf spreekt van zes digitale inputs, want zij tellen de ethernet-aansluiting mee als een ingang. WiFi is overigens niet aanwezig, want Hegel-oprichter Bent Holter vindt een draadloze module een potentiële bron van storing. Bluetooth is voor dezelfde reden aanwezig; het toevoegen kan makkelijk met een kastje zoals de Zen Blue van iFi Audio.
Grote update
Het analoge luik van de H95 is niet enorm anders dan bij de H90, dat zegt Hegel zelf. De H90 was immers al uitgerust met SoundEngine2, de laatste generatie van Hegels eigen feedforward-technologie om vervorming uit klasse AB-versterking halen. We kregen vorig jaar tijdens een bezoek aan de Hegel-kantoren in Oslo van Bent Holter uitgebreid uitleg over deze innovatieve technologie, lees het hier als je meer wil weten of SoundEngine2 (en meer). Ook de dempingsfactor van 2000:1 is hetzelfde als voorheen, en zorgt voor een immense controle over de aangesloten luidsprekers. Ook over dit aspect ontdek je meer in het artikel dat we hierboven linken.
De grote verbeteringen bij de H95 zitten bij het DA-convertergedeelte, dat afgeleid is van de veel betere DAC die in de H590, H390, H190 en H120 zit en gebouwd is rond een chip van AKM. Hegel zegt niet welke chip juist, maar we vermoeden dat het gaat om een model uit de Velvet Sound-reeks. Dat verklaart misschien ten dele ook waarom we vallen voor de klank van de recente Hegel-versterkers.
Hi-resbestanden kun je via alle digitale ingangen aanleveren, maar er is wel een verschil tussen de USB klasse B-poort en de andere digitale ingangen. Over een optische of coaxiale kabel is PCM-audio tot 24-bit/192 KHz welkom, via USB ligt de lat iets lager op 24-bit/96 KHz PCM. Dit is een voornaam onderscheid met de duurdere geïntegreerde Hegels, die (in het geval van de H390 en hoger) ook DSD en MQA-audio kunnen verwerken.
Duurzamer gemaakt
De H95 is de laatste versterker van Hegel die naar een nieuw platform wordt gebracht. Dat betekent verschillende zaken, zoals de nieuwe DAC en de overstap naar SoundEngine2 (maar zoals we al opmerkten: SoundEngine2 was er ook bij de H90). Maar een ander voordeel is dat deze nieuwe Hegel-generatie net een stukje duurzamer is geworden. Updates aanbrengen kan nu veel makkelijker over het internet. Bij andere soorten CE-apparaten (zoals AV-receivers) is dat al geruime tijd doodnormaal, maar bij hifi-versterkers is het concept van een firmwareupdate nog altijd een zeldzaamheid. Ergens is dat begrijpelijk, want een versterker hoeft niet per se software te draaien. Dat is echter anders bij een alles-in-één apparaat zoals deze H95. De vele streamingopties die aan boord zijn, moeten soms een update krijgen om mee te zijn met de nieuwste evoluties. Wij verstaan dat de AirPlay-functie in de H95 op deze manier naar AirPlay 2 zal gebracht worden. Qua weergave via de AirPlay-technologie zou dat niet veel moeten veranderen, maar dankzij versie 2 ga je wel de Hegel-versterker tijdens het afspelen kunnen groeperen met andere AirPlay-speakers die – bijvoorbeeld – in de keuken en eetkamer staan. De Roon-update die er aan komt voor de hogere Hegels zal echter niet beschikbaar worden voor de H95.
Tegen een zwarte achtergrond
Voor onze test halen we de KEF R3-speakers weer uit de opslagruimte. Qua prijspunt (799 euro/stuk) passen deze kloeke staanderspeakers met de innovatieve UniQ-driver uitstekend bij Hegels, maar ook qua karakter. Dat weten we ook van een eerdere review van de Hegel H120, toen we dat hoger model ook met de R3-luidsprekers combineerden. Hegel wordt in de Benelux trouwens door KEF/GP Acoustics verdeeld, en dat is geen toeval. De twee merken matchen prima, al zijn uiteraard ook andere combinaties mogelijk. Met een set DALI Rubicon 2’s bijvoorbeeld, wat een iets warmere maar misschien ook iets minder strakke weergave opleverde. Ook naar die combinatie hebben we lang met plezier geluisterd, om toch weer terug te keren naar de KEF’s met hun mooie integratie van het midden en hoog.
Buiten nog wat luidsprekerkabel om de speakers met de versterker te verbinden heb je in principe verder niets nodig om muziek uit de H95 te krijgen. Streaming zit immers ingebouwd, weet je nog? Toch hebben we gekozen om een draaitafel aan te sluiten (een Pro-ject X1) met de Primare R15-phonovoorversterker als hulpje ertussen en een Volumio Primo-streamer die we verbinden met de USB klasse-B-poort op de Hegel-versterker. Dit kastje van Italiaanse makelij is een handige manier om een digitale stroom in de hoogste kwaliteit aan de Hegel-DA-convertor aan te leveren. Toegegeven, uiteindelijk luister je tijdens het testen wel heel gauw naar één bepaalde bron, maar het is wel goed om alle ingangtypes aan bod te laten komen.
Dat je met een baby-Hegel ver raakt en dat het Noorse merk altijd wel levert wat het beloofd, merken we als onze test-playlist in Roon uitkomen bij ‘Hyper-Ballad (Family Tree Version)’ van Björk (cd-kwaliteit via AirPlay en Roon). De R3’s sturen die lage bastonen lekker vet de kamer in, een hele prestatie omdat ze ook de stem van de IJslandse en de snellere, hogere beats moeiteloos neerzetten. Dat kan enkel als speakers strak worden aangestuurd, iets wat bij deze track maar even later bij ‘Manitoumani’ van Franse technosuperster -M- duidelijk het geval is. Die absolute controle is waar de Hegel-versterkers altijd wel in uitblinken, wat absoluut elektronicaliefhebbers die houden van opzwepende tracks zal aanspreken. Door de perfect getimede weergave op een totaal stille achtergrond blijft het snelheidsgevoel altijd behouden, wat uiteraard ook fijn is bij rustige elektronicagenres, zoals het nieuwe ‘Articulation’-album van de ambient-lovers bij Rival Consoles (24-bit/96 kHz via DLNA) waar de H95 in de meeste tracks moeiteloos de speelse synth-melodieën in een grote ruimte rond een onderlaag van onverbiddelijke diepe beats laat dansen.
En totaal andere genres? Die profiteren evenzeer van de kwaliteiten van de H95. De ‘Overture’ van Maurice Jarre’s prachtige soundtrack bij de David Lean-filmklassieker ‘Lawrence of Arabia’, in 2011 opnieuw ingespeeld door het filharmonische orkest van Praag (cd-kwaliteit via Qobuz en DLNA), is een soort muzikale samenvatting van de hele film en het leven van de excentrieke woestijn-Brit. Dat maakt het wel heel dynamisch, met snelle veranderingen tussen romantische, trage stukken met een Arabische thema, bombastische explosies van orkestgeluid waarin pauken voor drama zorgen en zelfs militaire marsmuziek. Interessant om weten: als deze film getoond zoals bedoeld door Lean, dan krijg je deze Overture te horen zonder beeld, in complete duisternis. In onze luisterruimte laten we toch maar de lichten aan, en noteren dat de Hegel-versterker altijd soepel schakel, hoe moeilijk het ook wordt. Ondanks het bescheiden vermogen wordt het meesterwerk van Jarre groots en met veel impact weergeven, en niet bepaald aan een laag volume. Wat ons weer versterkt in de overtuiging dat een etiket als ‘baby-Hegel’ echt niet past bij deze kleine maar potente versterker.
Het is natuurlijk spijtig dat er geen phono-ingang op de H95 aanwezig is, al is dat een typische Hegel-keuze. Een phono-voorversterker mag je niet mee in de behuizing stoppen, dat lijkt wel de filosofie van de Noren. Met een aparte phono-versterker valt dat gelukkig snel op te lossen of met een platenspeler met het nodige ingebouwd. Als de deurbel gaat en de postbode met perfecte timing het nieuwe album van Ierse punkrockers DC Fontaines binnengooit, grijpen we graag de kans aan om de schijf meteen op de X1 te leggen. De groep is een beetje een hypefenomeen en je moet van die Dublinse tongval houden, maar qua opname valt er weinig kritiek te geven. De Pro-Ject met zijn eigen cartridge introduceert een beetje meer warmte dan als we dit album streamen, maar dat is geen probleem. Omdat de Hegels van nature weinig kleuring toevoegen, is het niet zo erg als een bron dat wél doet. Afhankelijk van je smaak natuurlijk.
Conclusie
De Hegel H95 is een leider in zijn klasse, een geïntegreerde versterker met prima streamingopties, een uitstekend DAC-gedeelte en een zuiver klinkende versterkingsluik. Het blinkt uit in controle en vermogen, waardoor je met dit interieurvriendelijk instapmodel van Hegel behoorlijk veel luidsprekers prima kan aansturen. Neem wel je tijd om een goede match met speakers te vinden. Omdat de Hegel-versterker amper kleuring toevoegt, krijg je het echte karakter van je luidsprekers te horen.
Hegel H95
1.695 euro | www.hegel.no
Beoordeling 4.5 op 5