REVIEWDenon

Review: Denon AVC-X4700H

SAMENVATTING

Met de Denon AVC-X4700H haal je een stukje performance in huis, en een versterker die klaar is voor wat de toekomst gaat brengen. De AVC-X4700H doet liever geen concessies en geeft voor zijn prijskaartje meer mogelijkheden en techniek dan je kan bedenken. Het is een echte aanrader!

PLUSPUNTEN

  • Audyssey MULTEQ XT32
  • Performance
  • Gaming opties
  • 8K
  • Hifi-ready

MINPUNTEN

  • Warmte-opbouw
  • Snelheid van input videosignaal

Even snel een filmpje in de bioscoop pakken op vrijdagavond, dat is helaas niet meer zo gewoon. En eenvoudige home cinema-systemen of soundbars zijn vaak een verbetering van het tv-geluid, maar bepaald geen alternatief voor de beleving in de bios. Maar wat als we dat wel graag thuis willen, zeker nu? Dan heeft Denon een antwoord: de AVC-X4700H, een 9.2-kanaals 8K AV-versterker met 200W per kanaal. 

In onze serie 'op vakantie bij de audiospecialist' viel het al op: de dealers doen momenteel best goede zaken. Dat is op zich niet vreemd, met een toegenomen vraag naar noise-cancelling hoofdtelefoons, een fijne audioset voor je thuiswerkplek of een mooi hifi-systeem in de woonkamer, al dan niet als alternatieve besteding van je vakantiegeld.

Ook voor de film- en bioscoopliefhebber zijn er bij de dealer tal van mogelijkheden. Denon heeft recent haar nieuwe X-serie bestaande uit 8K-AV-receivers geïntroduceerd, wij testten de AVC-X4700H, een receiver die voor een indrukwekkende thuisbioscoopervaring moet zorgen. 

Voorafgaand aan het uitpakken waren we van plan de receiver in een av-meubel te plaatsen, mooi weggewerkt in een kastje. Door zijn formaat en gewicht  net boven de 16 kilo, allesbehalve een kleine jongen — bleek dat lastig, dus het werd een prominent plekje bovenop het meubel. Maar goed, een versterker van dit kaliber hoort ook niet thuis in een kastje natuurlijk.

Denon AVC-X4700H: aan de slag

Een goede thuisbioscoop leunt op audio én video. Voor laatstgenoemde maken we gebruik van de LG OLED65C9. Een geweldig scherm dat zorgt voor haarscherp beeld en daarmee volop bijdraagt aan de filmbeleving. Daarnaast hadden we de Teufel Consono 35 MK 3 tot onze beschikking. Op papier zijn deze speakers alvast vrij eenvoudig aan te sturen voor de Denon AVC-X4700H. Vervolgens moet de positie van de speakers bepaald worden. Door vooraf een plan te maken, scheelt dat een hoop werk later in het proces. Een advies of tip vanuit Denon is dat de speakers het best op oorhoogte geplaatst kunnen worden.

Na een intensief proces van speakerkabel trekken en streven naar de perfect luisterhoogte halen we een microfoon uit de doos. Het systeem hierachter is Audyssey MultEQ XT32. Het zorgt voor een ruimtekalibratie en optimaliseert zo de audio ervaring. De microfoon analyseert het geluid van de speakers en stemt het af op frequentie en echo. Zo hoef je niet als een raketgeleerde iedere speaker op de millimeter nauwkeurig op te hangen, zoals wij hebben gedaan. Dan kan je die tijd beter benutten door een goede film te kijken. De kalibratie met het Audyssey systeem is trouwens met een 15 minuten klaar. 

De Denon AVC-X4700H staat bol van de techniek. We sluiten daarom ook de Playstation 4 Pro, de Game PC en de Ziggo box aan op de krachtpatser. Vervolgens loopt er maar 1 HDMI-kabel door naar de tv.

Techniek met de hoofdletter T

Nu zijn wij niet van kopiëren en plakken van de specificaties, maar de Denon AVC-X4700h heeft een zodanige hoeveelheid techniek onder de motorkap, dat het toch wel de moeite waard is om daar wat over te vermelden. Dit is namelijk een AV versterker die voorbereid is op de toekomst. Dat mag ook met een adviesprijs van 1499 euro aan, maar wat krijg je daar zoal voor? De Denon AVC-X4700H is een 9.2-kanaals versterker. Per kanaal is er 200 Watt aan vermogen beschikbaar en vrijwel elk 3D-audioformaat wordt ondersteund (Dolby Atmos, DTS:X, Auro-3D). Daarbij komt ook nog eens de ondersteuning voor video. Zelfs 8K bij 60hz en 4K bij 120hz. Dat laatste is zeker interessant voor de nieuwe generatie game consoles en de LG tv, die dat ook aankan. Maar daar houdt het voor gamen niet op. Ook Variable Refresh Rate (VRR), Quick Frame Transport (QFT) en Auto Low Latency Mode (ALLM) zorgen voor een optimale beleving. 

Denon is tegelijkertijd niet vergeten dat de muziekliefhebber ook iets wil. Laten we beginnen met Roon, want ook dat is mogelijk. Een phono-ingang? Ook die kan je afvinken. De AL 32 processing zorgt voor de weergave van hoge resolutie audio, Alac, Flac, Wav en zelfs DSD. En alsof dat niet genoeg is, is er Bluetooth, AirPlay 2, wifi, HEOS Multiroom, Spotify, Tidal, TuneIn, Sounclound en nog veel meer.

Wat ons opviel is het DSP-gedeelte. Denon maakt namelijk gebruik van 2 Dual Sharc+ DSP processors. Hierdoor kan de AVC-X4700H audio verwerken en decoderen tot 11 kanalen. Maar even serieus, zo veel speakers hebben we momenteel niet eens in huis. Het maakt wel duidelijk beeld voor wie de versterker bedoeld is. Want laten we hier heel duidelijk in zijn, dat is niet voor Truus die graag Goede Tijden, Slechte Tijden iets beter wil horen. Maar al deze opties kunnen ook afschrikken. Het zijn er namelijk een hoop, en àlles is in te stellen. Voor een doorgewinterde liefhebber zal het liefde op het eerste gezicht zijn. Een beginner zou kunnen verdrinken in alle opties. Je bent gewaarschuwd, doe zwembandjes om.

Hier komt de BOOM

Actie zou geen actie zijn zonder Michael Bay. De film 6 Underground is perfect voor een test met de Denon AVC-X4700H. De film staat bol van de achtervolgingen, gevechten, wapens en kogels die je om de oren vliegen, al direct vanaf het begin. Een enorm dikke car chase midden in Italië, waar er wordt gevochten, dingen ontploffen en er totale chaos is. We zitten midden in de actie en worden totaal opgeslokt door de beleving. Voor we er erg in hebben is de film afgelopen, nog zonder een plaspauze...

We kunnen met recht zeggen dat de Denon AVC-X4700H de eerste verwachtingen waarmaakt. Er is wel iets dat opvalt: de warmte. De AVC-X4700H wordt heet, echt hittegolf heet. Dat is ook wel logisch, met al die mogelijkheden aan boord. Hetzelfde gebeurt immers bij computers die zware berekeningen of processen moeten uitvoeren. De Denon in een kastje stoppen zou dan ook killing zijn. Niet doen!

De versterker verwerkt zowel de audio als de video en de draadloze verbindingen. Tuurlijk wordt zo een systeem heet. De Denon AVC-X4700H is daarom gebaat bij een plek in of op een meubel met voldoende luchtdoorvoer. Mocht de versterker het toch echt té warm krijgen, dan zit er een beveiliging op en schakelt hij vanzelf uit.

Na de eerste films besluiten we wat te gaan gamen, zowel op de Playstation als op de PC. Met spellen zoals Call of Duty en Assassins Creed Odyssey krijgt de Denon AVC-X4700H het nodige te verwerken. Bij het wisselen van video input signaal duurt de opbouw van het beeld vrij lang, dat had iets vlotter gemogen. Maar de beleving, die is immens. Bij Call of Duty zitten we midden in de actie en bij Assassins Creed worden we verrast door de geluiden van een open wereld. Die geluiden zijn rondom ons heen goed te horen. Kleine details vallen ineens op, zoals vogels. We merken wel dat de Teufel speakerset tot het uiterste wordt gepusht. En daar moeten we wel voorzichtig mee zijn. We horen ook dat de Denon meer wil geven qua detaillering, maar dat de Teufel speakers tegen hun maximale performance aan zitten. Niet zo vreemd overigens als we kijken naar de prijsverhouding.

Qua entertainment zit het meer dan goed. En de muziek? Daarvoor beroepen we ons op een set fatsoenlijke stereospeakers, gewoon twee stuks. Zet als frontkanalen gewoon een mooie set zoals de Acoustic Energy 309 neer. We streamen wat van onze favoriete muziek via Spotify en Tidal. John Mayer, Lavina Meijer en wat AC/DC, je moet toch wat BOOM hebben. De Denon AVC-X4700H is vlot en krachtig, het is echt een all-rounder die nergens zijn hand voor omdraait. Maar wat als je 1500 euro voor een AV-versterker teveel vindt...?

Denon AVR-X2600H

De line up van Denon is een stuk groter dan alleen de AVC-X4700H. Zo is er ook de AVR-X2600H, een AV-receiver die tevens een EISA award heeft gekregen. En met een prijskaartje van 699 euro een stukje toegankelijker is voor degenen die niet zoeken naar een beest van een AV-versterker. En laten we die nu ook hebben staan. Dus de AVC-X4700H wordt ontkoppeld en de AVR-X2600H wordt aangesloten. Even inmeten met de microfoon en we kunnen aan de slag.

De Denon AVR-X2600H heeft 150 Watt per kanaal aan vermogen en is een 7.2-kanaals receiver.  Geen 8K voor video, wel 4K. Voor 8K in de nieuwe Denon X-serie kun je kijken naar de opvolger van de AVR-X2600H, namelijk de AVR-X2700H, die volgende maand op de markt verschijnt.

De AVR-X2600H heeft wel Audyssey, maar is een niveau lager dan zijn grote broer de X4700H. Dat het allemaal minder is en beperkter is ook logisch, de prijs is ruim de helft. We besluiten dezelfde intro te kijken van 6 Underground, ongeveer de eerste 15 minuten en gaan daarna wat langer een potje gamen. De keuze van de Teufel speakers in combinatie met de Denon AVR-X2600H is logischer. Zeker met de prijzen in het achterhoofd. We merken dat ook de AVR-X2600H warm wordt. Qua geluid klinkt het prima.

We zijn begonnen met de AVC-X4700H en kunnen nu mooi een vergelijk maken. Het vermogen is minder en dat horen we ook. Ook de aandacht voor details ligt duidelijk een niveau lager. Belangrijker is dat dit niet ten koste gaat van de beleving. Die is gewoon goed. Dat zet door bij het gamen en ook bij het luisteren van muziek. We zitten lekker in de muziek, details zijn goed te horen en de beleving is er. Maar de Denon AVC-X4700H is gewoon van een hoger niveau. Is het dan slecht? Absoluut niet, en zo moet er ook niet naar gekeken worden. Bekijk het alsof je een ochtend lang in een Audi A6 hebt rondgereden. Vervolgens ga je na de lunch verder in een Audi A3. De ervaring zal anders zijn en dat is hier ook precies het geval. Daarnaast ga je bij receivers doorgaans voor een duurder model vanwege meer kanalen. Het is niet zoals bij hifi waarbij je voor iets duurder gaat puur voor de betere prestaties, maar omdat je bijvoorbeeld voor 11.2 kiest omdat je iets aparts wil doen, zoals 7.2.4, of 5.1.2 en twee zones elders in huis.

Denon AVC-X4700H: oordeel

De Denon AVC-X4700H is een beest van AV-versterker. Alles zit erop en eraan. Dat zorgt ervoor dat het gericht is op een bepaalde groep mensen. Deze groep wil liever geen concessies doen, maar de maximale performance voor hun thuisbioscoop. Ook het uitbreiden naar grote vloerstaande speakers en het juist kunnen aansturen hiervan moet tot de mogelijkheid behoren. Al zouden ze de hele kamer er mee vol willen zetten en een 8K tv willen ophangen, ook dat moet allemaal kunnen. Hierin voorziet de Denon AVC-X4700H perfect.

Dan is er een maar. Want er is een groep die wel de goede performance wil hebben, maar er niet 1500 euro aan uit willen geven. De combinatie van een Denon AVR-X2600H en de Teufel speakerset ligt rond de 1000 euro en is voor de gemiddelde woonkamer meer dan voldoende om een prima beleving neer te zetten. Daarmee komt de keuze bij jou te liggen, in welke groep val jij? Streef je naar Performance en wil je klaar zijn voor uitbreiding of kies je voor een gulden middenweg?

Met de Denon AVC-X4700H haal je een stukje performance in huis, en een versterker die klaar is voor wat de toekomst gaat brengen. Of het nu gamen in 4K en 120hz is, je de hele kamer vol wil zetten met speakers van groot formaat of high resolution muziek wil streamen met Roon; deze Denon is het antwoord. De AVC-X4700H doet liever geen concessies en geeft voor zijn prijskaartje meer mogelijkheden en techniek dan je kan bedenken. Het is een echte aanrader!

Denon AVC-X4700H
1.499 euro | www.denon.com
Beoordeling: 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE