NIEUWSBurmester

Burmester B38: aantrekkelijke nieuwe droomluidspreker?

Het Duitse audiobedrijf Burmester heeft een nieuwe vloerstaande drieweg luidspreker aangekondigd genaamd B38. De nieuwe B38 is volgens de fabrikant afgeleid van de B18, maar de B38 is wat groter uitgevallen. De nieuwe B38 is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart (beiden mat), grijs en Amerikaans walnoothout.

Burmester B38: drieweg vloerstaander

Na het succes van de B18 presenteert de Berlijnse fabrikant Burmester nu de nieuwe B38. De nieuwe Burmester B38 presenteert zich met een fascinerende uitstraling. Met wortels in de succesvolle B-serie van het luidsprekerportfolio, zou de nieuwe B38 naar eigen zeggen het succesverhaal moeten voortzetten. De B38 lijkt visueel en klankmatig op de eerdere B18, maar de B38 is groter en zou akoestisch meer moten imponeren vanwege het grotere volume van de kast. Alle mogelijkheden die voortvloeien uit het opschalen van het concept zijn consequent benut, aldus Burmester.

De nieuwe drieweg vloerstaander is uitgerust met een krachtige zijwaarts gerichte woofer om een slank en elegant ontwerp te presenteren dat naadloos kan worden geïntegreerd in een grote verscheidenheid aan woonomgevingen. Tegelijkertijd levert de B38 volgens de fabrikant een indrukwekkende en krachtige basweergave.

Het frontpaneel van de B38 vertoont geen schroeven. Mede hierdoor oogt de B38 minder technisch en lijkt het meer een meubelstuk. Het aluminium front rondt het uiterlijk van de luidspreker af met hoogwaardig lakwerk in matte lak of geselecteerd fineer.

De B38-luidspreker biedt twee verschillende opties om het geluid aan te passen aan de hand van de kamerakoestiek. De tweetraps schakelaar aan de achterkant van de behuizing zorgt voor een breedband basreductie van 1-3 dB tussen 37 en 150 Hz. Daarnaast kan de basweergave mechanisch worden beïnvloed door middel van een cilinder van poreus schuim, die geheel of gedeeltelijk in de basreflexpoort wordt gestoken en aangepast aan de ruimtesituatie of persoonlijke luistersmaak.

Verder biedt de B38 de mogelijkheid om per luidspreker twee eindversterkers aan te sluiten (bi-amping). De hoogwaardige verbindingsbruggen van verguld, zuurstofvrij koper moeten dan wel even worden verwijderd. De behuizing is aan de binnenzijde uitgerust met uitgebreide schotten en verstijvers om een nauwkeurige basweergave te garanderen. De dubbellaagse zijwand met een roestvrijstalen ring voor extra bevestiging van het wooferchassis verhoogt de stijfheid van de constructie en bevordert daarmee de sterkte en stabiliteit van de constructie. De behuizing wordt losgekoppeld van de grond door het precieze dempingssysteem met veermassa, dat zichzelf al heeft bewezen met de B18.

Burmester B38: technische specificaties en kenmerken

De afmetingen van de B38 zijn 1.165 x 460 x 210 millimeter (H x D x B) en hij weegt 51, 5 kilogram. De gevoeligheid is 86 dB (2,83 Volt / 1 meter). De B38 heeft een impedantie van vier Ohm.

De tweeter is een Air Motion Transformer met een uiterst krachtige magneet. De middentoner heeft een diameter van 17 centimeter en een conus gemaakt van glasvezel. De woofer heeft een diameter van 32 centimeter en een conus gemaakt van een sandwich van papier. Het frequentiebereik loopt van 37 Hz tot 33 kHz binnen een marge van 3 dB. Cross-over vindt plaats op 150 Hz en 2,4 kHz.

Burmester B38: prijs en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de levering van de nieuwe B38 zal beginnen en ook hebben wij nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie, op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 18.800 euro per paar.


EDITORS' CHOICE